cabernet sauvignon, entrécôte, fine wine, gastronomi, kultvin, Napa Valley, Okategoriserade

hemmamatch 25 maj; akt2

Akt 2; hängmörad svensk entrécôte double med pommes Pont Neuf och nyslagen Sauce Béarnaise

Kärt barn har många namn! Entrécôten finns i serveringsformer från världens alla hörn. En extra tjock skiva för flera personer kallas på franska för ’Entrécôte double’ och lövtunna skivor ingår i Japans berömda sukiyaki. Entrécôte är en smakrikare styckningsdetalj än oxfilén och anses bära djurets finaste smak. En entrécôte består av tre muskler sammanhållna av smakrikt fett och bindhinnor. Portionsstekt entrécôte får till skillnad från helstekt en utpräglad brynt smak och till följd av den kortare tillagningstiden en fastare konsistens.  Jag och några kollegor satt dagen efter på ett båtdäck utanför Cape Agullas i Sydafrika och funderade över svenskans i särklass fulaste ord! Uppsala-krögaren i gänget bidrog med det enda ordet som inte befinner sig rent biologiskt och fysiskt under bältet; kött. Jag är benägen att hålla med honom. Linguistiskt är detta ordet rent osmakligt att ta i sin mun. Men tack och lov döljer sig någonting mycket vackert rent smakmässigt bakom denna en smula vulgära benämning.

I glaset;  ’06 St Eden från Bond 

Jag älskar verkligen stora muskulösa moderna tolkningar av Cabernet Sauvignon från Napa Valley!  Gissa om jag blev nöjd då jag fann Bonds samtliga lägen i vinbutiken hos Winefinder! Vingården ligger på en liten kulle i östra delen av Oakville. Vinet har fått sitt namn efter en gammal benämning på denna plats. Vingården är planterad med Cabernet Sauvignon men lämpar sig väl även för Merlot vilket man nu har planterat för framtida viner. Bond ägs och drivs av Bill Harlan och övriga teamet från Harlan Estate.
Grundtanken här är att göra sex viner enlig samma modell som Domaine de la Romanné Conti i Bourgogne. Sex helt fantastiska viner drivna av sin terroir. Bond utgår från Cabernet Sauvignon istället för Pinot Noir som är fallet i Bourgogne. Idén till projektet fanns redan i slutet av 1980-talet men första vinet såg dagens ljus som ett experiment 1997. 1999 var man nöjd med resultatet och lanserade två viner, Melbury och Vecina. St Eden blev nästa vin 2001 följt av Pluribus 2003. Femte vinet Quella lanserades 2006. Den sjätte vingården lär vara på gång…

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s