Österrike, fine wine, kultvin, Okategoriserade, riesling, Wachau

morsdag’11

Fick tag på en underbar hel piggvar på NK saluhall i lördags. Bakades av hel i ugnen på låg temperatur, serverades med nypotatis, pepparrot, gräslök och brynt smör. mer svensk försommar än så blir det väl knappast? I glaset?

2007 PRAGER ‘WACHSTUM BODENSTEIN RIESLING SMARAGD’

WACHAU, ÖSTERRIKE

KARAKTÄR Ljus gul. Stor och delikat doft, frisk och fruktig med mogen tropisk frukt, inslag av honung, persika, citrus och mineral. Relativt fyllig smak med strålande stadga och struktur, tätt vävd men sammetslen, rikt fruktig, mycket frisk och fint mineralpräglad, inslag av honung, citrus och tropisk frukt i elegant balanserad torr, stilfull och smakrik stil.

THE SOMMELIERS NOTE Kommer från vingården Achleiten. ”Wachstum Bodenstein” innebär i princip ”platsen för Bodenstein,” och det avser ett projekt som ligger mycket nära hans hjärta – odling av genetisk mångfald för både Riesling och Grüner. Bodenstein hänvisar ibland till dessa platser som sin ”Noaks ark”. Jordmånen domineras av urberg med ett tunt lager toppjord av sandig lerjord. Denna speciella terroir ger Rieslingviner med en intensiv mineralitet och smaker av stenfrukt. Knivskarp, skön och stram, full av vitaminer och välgörande substanser…

Går det att hitta bättre viner till mat? Förmodligen inte. Här finns syran, kraften och renheten att ackompanjera inte bara färsk och naturella skaldjur utan också rika rätter som anklever, fågel och ljust kalvkött samt en vällagrad hårdost från alptrakterna. Ser vi till gastronomiska sammanhang så är Riesling i de flesta fall en förträfflig partner till mat då den friska syran, mineralkaraktären och avsaknaden av ek fint lyfter fram matens egen karaktär utan att dominera. Detta oavsett om vi pratar om en elegant och pikant sälta i de flesta naturella skaldjuren eller det härliga spelet mellan syra/sötma/hetta i de flesta asiatiska köken. Ja, eller till hel, vit, platt fisk…

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s