Barbaresco, Bourgogne, cariñena, Fotboll, Ishockey, Monsant, Nebbiolo, Okategoriserade, Piemonte, pinot noir, riesling, Rioja, sportdryck, syrah, tempranillo

sportdryck; Champions League-finalen 2011

Sportdryck?

Läste för ett tag sedan ett skönt inlägg på importören Bristly Wines blogg om vin & sport. Frågan som deras VD Gabriel Enning (min gamle kollega på Vassa Eggen) ställer är; Är det så att väldigt få vinintresserade utövar sport? Man skulle kunna vända på frågeställningen och fundera i andra banor. Är idrottskonsumenter intresserade av vin? Ja verkligen blir mitt svar. Man förknippar ju ofta fotboll med öl och visst har den sin plats. Men jag slår även ett slag för vinet som sportdryck. Jag brukar ofta spetsa mina idrottsliga skönhetsstunder med att göra en hommage till något eller båda lagen som ingår i den idrottsliga bataljen. Nedan vill jag delge olika personliga upplevelser av vinet som sportdryck.

ISHOCKEY

OS-FINALEN SVERIGE-FINLAND – TORINO 2006

LA SPINETTA ‘BARBARSECO STARDEI’ 1998


Första gången jag blev riktigt tagen av en stor Nebbiolo var under en VM-turnering i ishockey. Den gången slog Tre Kronor Lejonen från vårt östra grannland. Så varför inte återupprepa ett vinnande koncept då en av historiens (nåväl, för svensk och finsk del i alla fall) viktigaste drabbningar? Min gode vän ‘den-internationellt-erkände-mästersommelieren-med-fäbless-för-klassiska-viner’ ringde upp mig under eftermiddagen innan den stora finalen och frågade om vi skulle stå på huvudet ned i noshörningsburen. Då denna gastronomins gentleman inte är någon stor beundrare av idrottsliga aktiviteter (han hävdar fortfarande med bestämdhet att en gentleman enbart ägnar sig åt sportfiske, rodd och fågelskådning) försökte jag att slingra mig. Denne replikerade: ”att dricka noshörning är ju att hänge sig åt åtminstone sportdryck”. Det är svårt att inte gilla en tuff Nebbiolo, men samtidigt är det skönt med frukt så generös och aromatisk att den charmar brallorna av en! Den här flaskan var långt före i utvecklingen och hade öppnat sig som en blomma!

Regionen är som Vilda Västern; mystisk, sol-bestänkta hedlandskap och kullar som fortfarande är vilda och otämjda trots dess Italienskt visuella logic med välskötta vinrader. Ett Eldorado, ett gränsområde med sin egen guldrush, pionjärer, familjesagor, chanstagningar som betalat sig, hårt tillkämpade förmögenheter och blodsband som sitter djupt i familjerötterna. Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta. Den italienska paletten av vin har utvecklats från ett av de mest klassiskt

BORDTENNIS

OS-FINALEN MELLAN JAN-OVE WALDNER-JEAN-PHILIPPE GATIEN – BARCELONA 1992

DOMAINE  de la ROMANÉE-CONTI ‘LA TACHE’  1978


Sverige suktade efter guld. J-O vann finalen mot Jean-Philippe Gatien, tog vårt enda guld i Barcelona och hyllades av Sveriges kung Carl XVI Gustaf efter den rafflande matchen. Själv befann jag mig denna söndag i min lilla enrummare i Bandhagen med 4 vänner. Gastronomiskt kanske man kan ha vissa dubier till vad vi hängav oss till; hemmagjorda hamburgare med blue cheese-dressing. I glasen hade vi en av mina historiska favoriter; La Tache från DRC! Domaine de la Romanée-Conti är tveklöst den mest prestigefyllda egendomen i Bourgogne. Toppvinerna i regioner skattas som världens mest exklusiva och bästa. Man tillverkar enbart grand cru-viner: Ett vitt, Le Montrachet, och sex röda: La Romanée-Conti och La Tache, är båda sk monopole-vingårdar (man äger hela vingården själv), Richebourg, Romanee-St-Vivant, Echezeaux, och Grands Echezeaux.

Jag tycker att det är enastående att 96 flaskor av ett världens mest exklusiva vin letar sig till Sverige. Pinot Noir är som den ohängde tonåringen som ger sina föräldrar grå hårstrån i förtid, men som vid få väl valda tillfällen, när den lägger manken till, bevisar att den har ett genis hjärnkapacitet. Pinot Noir kan producera ordinära men alltför dyra viner, speciellt i Bourgogne, men också riktigt exceptionella, även detta i Bourgogne!

Domaine de la Romanée-Conti, som av det stora flertalet kort och gott kallas DRC, är en av världens mest förnäma och högkvalitativa vinfirmor. Personligen har jag både DRC och ärkerivalen (?!) Domaine Leroy på min lista över världens 20 bästa vinproducenter. Varje årgång är olika, eftersom livet aldrig upprepar sig självt. Husets ägare Aubert de Villaine har från en mycket hög nivå utvecklat DRC ytterligare det senaste årtiondet och inga medel skys för att ständigt förbättra sig. Ett led i detta är att huset sedan 1990 drivs helt biodynamiskt och alla druvkärnor och komposteras och återförs till vingårdarna. Sedan slutet av 90-talet har man dessutom återgått till den gamla traditionen att handbuteljera varje fat separat. Lägg därtill att skördeuttagen är nere på 18–27 hl per hektar och att man använder 100 procent nya fat, så är det lätt att se att kvalitet är fokus nummer ett! Enligt Aubert de Villaine är 99:orna de bästa huset någonsin producerat, vilket lovar gott inför framtiden! Vinerna är rika, välstrukturerade och generösa med djupa, fina pinottoner. Min personliga favorit är La Tâche, som tillhör det bästa som produceras i vinvärlden.

FOTBOLL

CHAMPIONS LEAGUE-FINALEN 2009, STADIO OLIMPICO ROMA – BARCELONA – MANCHESTER UNITED

BODEGAS RODA ‘CIRSION’  2006
På den gamla klassiska Stadio Olipmico i Rom vann Barcelona denna sköna batalj med 2-0 genom mål av Eto’o och Messi. Kompis-gänget på Lilla Essingen hade följt hela serien och avslutade finalen tillsammans hos M. Man hade kunnat dricka engelsk ale eller något från Rom-trakten, men mitt val denna kväll blev en skön flaska från den Iberiska halvön – Cirsion från Roda. Idag odlas druvorna i princip helt organiskt, med andra ord minimalt med peticider, gödningsmedel osv. Dock utan certifiering. Vinerna är allt annat än snälla och insmickrande. Här finns en brutal Tempranillo-karaktär med den för Roda så speciella plommonaromen. Dessa viner är också kanske de mest lagringsdugliga viner i alta expreión som tillverkas i Rioja. Personlig åsikt – efter en sniff i glaset är jag såld, nu är vi hemma. bland det bästa någonsin från Rioja, här kan vi ge ett konkret exempel på att beröras av ett vin då vi efter en klunk inte riktigt har kontroll på vad vinet gör med oss! Bench-mark för hur stort det kan bli i Rioja…«

FOTBOLL

ALLSVENSKAN, DJURGÅRDEN-HAMMARBY – OMGÅNG 18 2009,

Vad krävs för att hålla nerverna i styr inför matcher som under den senaste åren kallas såväl ”dödsderby” som ”ödesderby” i tidningarnas rubriker? Intressant med dessa krigsrubriker. Jag kommer att hålla mig till något som fräschar till i sensommarvärmen. Eftersom jag varken kan finna något vin odlat vare sig i Bajenland eller på Gårdarslätten så får det bli något importerat. Något som håller nerverna i styr. Något som är så fullt av mineraler och vitaminer att det måste kallas sportdryck;

EMRICH-SCHÖNLEBER ‘MONZIGER HALENBERG RIESLING SPÄTLESE ‘ 2006
Vad kommer det att bli till OS-finalen i ishockey i år? Ice Wine från Niagra Falls mot Kanada? Altai Vodka från Sibirien mot ryssarna? Koskenkorva Viina mot Finland? Berg Schlossberg ’05 från Georg Breuer mot Tyskland? I matchen Sverige-Vitryssland har jag överhuvudtaget inget i glaset… Nu tror jag att ni har en fingervisning om vad jagdrack under OS i Vancouver…

FOTBOLL

CHAMPIONS LEAGUE-FINALEN 2011 PÅ WEMBLEY ARENA – BARCELONA – MANCHESTER UNITED

Ok, här har vi en repris av CL-finalen för två år sedan. vad skall man välja att drick till middagen ett engelskt lag möte ett spansk lag på engelsk mark… valt blev enkelt denna gång; Viva España!

70-talet var en tid då Spanien på kort tid fick ett gott rykte hemma och även internationellt. Man växte fort, nya bodegor etablerades, nya vingårdar planterades och priserna på vinerna och även deras renommé sköt snabbt i höjden. 90-talet var ytterligare en dynamisk tid, det dök upp fler mindre bodegor och ”kultviner” och ”garageviner”. Bilen letar sig upp för sluttningarna, rätt in i dimman. Jag kommer ut på 750 meters höjd över havet och den klara morgonluften drar uppfriskande i luftrören. Den återhållsamma solen reflekteras över vinstockar som planterades samma år som min farfar föddes. Jag har kommit till Rioja, den mytomspunna regionen i norra Spanien. De bästa vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös. Storheten stavas Tempranillo från gamla stockar. En druva som inte är djupast i färgen, som inte blir riktigt hög i alkoholen, som inte heller ballar ur med för mycket tuffa toner av ekfat. Här finns de yppiga bärtonerna, mineraliteten och en finstämd stram struktur. Med andra ord allt jag tycker är underbart till mat gjord med kärlek till råvarans ursprung och en med ett ben i traditionen och ett i det moderna förhållningssättet. Allt är inte muskler, insmickrande sötma och hög bullrig alkohol. Denna insikt ger mig en inre belåtenhet.

VENUS LA UNIVERSAL ‘VENUS’  2005

Montsant är en av Spaniens nyaste appellationer (DO). Från början var det tänkt att regionen skulle heta Baja Priorat men den kända grannen i norr ville inte låna ut sitt redan världsberömda namn. Regionen tog i stället namn efter det heliga berg som utgör grundförutsättningarna i regionen. Tidigare inkluderades Montsant i Tarragona men odlarna anser med eftertryck att Montsant har mer gemensamt med Priorato än med Tarragona, bl.a. för att den speciella Licorella-skiffern även återfinns i Montsant.

Sara Pérez, dotter till José Luis Pérez (grundare av berömda Mas Martinet i Priorato), är en av Spaniens mest uppmärksammade unga vinmakare. För närvarande ansvarar hon för vinerna åt sin berömda pappa, men arbetar även som konsulterande vinmakare åt flera andra av landets bästa producenter. Dessutom producerar hon två fantastiska viner under den egna etiketten Orbita Venus, nämligen Venus och Dido.

Sara Pérez gillar Cariñena från gamla stockar men Venus la Universal odlar även internationella druvor och mötena mellan det klassiskt katalonska och det hypermoderna gör vinerna väldigt spännande! Vinerna har fått stort internationellt genomslag med artiklar i både Wine Spectator och Wine Advocate samt fantastiska recensioner i de nationella vinguiderna Guia Peñin och La Guia (spanska sommelierguiden).

Vingården mäter endast 4 hektar och är uteslutande planterad med Syrah. Cariñena-druvorna köps från 40-70 åriga stockar vilket tillsammans bildar prestigevinet Venus. Lillebror Dido (f.d. Eneas) består av Merlot, Grenache och Syrah och är ett rikt, modernt vin med generös och flörtig frukt.

Vinets karaktär Fyllig, hypermodern, fruktdriven smak med häftigt söta tanniner och imponerande lagringsstruktur. Frukten rymmer björnbär och jordgubbar samt lakrits och vanilj och balansen hanteras med hjälp av ett fint bett i syran.

Viva Barcelona!

Standard

One thought on “sportdryck; Champions League-finalen 2011

  1. Pingback: sportdryck: em-kval San Marino-Sverige « winefinder – the fine wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s