Barbaresco, Barbera, blanc de blancs, Fine de Bourgogne, Piemonte, Ribera del Duero, tempranillo, vin, Vinbutiken, Winefinder

Mäster Anders – en bit av både Paris & New York!

Efter en het dag i huvudstaden så hade jag ingen lust att åka hem och ställa mig i köket. Efter snabb konsultation med familjen skulle vi till vår favorit-Indier Indian Curry House på Scheelegatan på Kungsholmen. Vi passerade gamla favoriten Mäster Anders, i hörnan Pipersgatan-Hantverkargatan, som vi negligerat alltför länge.

‘Anders Månsson Holm startade sitt wärdshus 1692 på det då lantliga och glest befolkade Kungsholmen. Mäster Anders adress var då Stora Kungsholmsgatan n:6. Kvarteret hette, betecknande nog, Traktören. Gårdskocken Holm gick ur världen 1715.’ 

Ingen reservation betyder vänta länge i baren. Vi blev serverades en flaska AGRAPART ‘LES 7 CRU’;

‘Seriöse Agrapart äger 10 hektar i Avize, Cramant, Oger och Oiry och producerar lagringsviner vinifierade på ekfat av olika storlekar. Hela 60% går på export. Vinerna är ibland lite rustika, men mycket extraktrika och kräver tid. Från 7 byar och helt gjord på ekfat. Elegant och uttrycksfull på ett nästan storhusartat sätt med rostade toner. Inte så ekig eller rustik. Mjuk elegans. Kanske en smula hög dosage.’

Jag älskar verkligen en bred internationell bistromeny; något för alla. Läste nyligen i Restaurang & Storkök en text författad av Jens Linder om de moderna fine dining-restaurangernas über-checka konceptrabblande. Jag är innerligt trött på att äta avsmakningsmeny på de bättre restaurangerna i landet. DET TAR FÖR LÅNG TID! Att bomba gästerna med massa rätter (pre-amuse, pre-desert, osv….) tror man att man gör gästen en tjänst. Fokusera istället på färre rätter och briljera där istället! I sin strävan att babbla (fine dining storytelling….) har de flesta ambitiösa matsalsteamen tagit bort fokus från själva kärnan; mat, dryck och trevnad.

Liten Råbiff med klassiska tillbehör – kapris, rödlök och elak Dijonsenap

I glaset? 2007 LA SPINETTA ‘BARBERA d’ASTI CA de PIAN’

Det är svårslaget att få njuta en komplex och mogen Barolo med sensuella toner av röda bär, rosor, choklad, tobak med ett bett som får en att rodna! Men jag får heller ej glömma att beställa en Barbera som idag är fjärran från den gamla, ljusröda, syrliga, lättillgängliga versionen. Barbera idag kan prestera lysande resultat i händerna på rätt odlare, där den uppvisar rik & tät frukt ofta med en uttalad ton av nya ekfat och en komplex och bred smak. Moderna producenter lägger ner lika stor kraft och energi för att visa druvans storhet likt Nebbiolo. Kanske denna charmiga druvsort är framtidens stora druva i Italien?

THE SOMMELIER’S NOTE – jag tar varje tillfälle att drick noshörning… Varför noshörningen? Noshörning, baggen, den feta flodhästen, det liggande lejonet… Man kan lugnt påstå att det finns en fäbless för djur på vinetiketterna runt om i världen. I sommelierkretsar har man länge använt kodexen ‘att dricka noshörning’. Giorgio Rivetti på La Spinetta är en gudabenådad vinmakare. Hans viner är några av vinvärldens stora. Den geniala vinmakaren Giorgio Rivetti vill med noshörningen på etiketten symbolisera vad hans viner handlar om. Detta tycker jag att han gör väldigt tydligt, jag har redan tidigare i år utsett Starderi-99 till årets ‘fetbrutalaste’ vin.

‘Intensiva aromer av körsbär, mandel, mörka frukter och en ljuvlig komplexitet, massiva tanniner dock fullt mogna, frisk syra och en enorm söt eftersmak.’ Suckarna gick täta i lokalen. Här hittade vi snabbt till norditalien och Barbaresco i blindprovningen. Dr L såg fullt belåten ut då han på kort tid igen fick en välförtjänt klunk av denna magiska dryck. Personlig åsikt – Fetbrutalt, bland det bästa någonsin från Italien, här kan vi ge ett konkret exempel på att beröras av ett vin då vi efter en klunk inte riktigt har kontroll på vad vinet gör med oss! Nåväl tillbaks till denna lättare skönhet i form av Barbera;

‘Nyanserad doft med inslag av fat, skogshallon, plommon, viol, kardemumma och nötter. Ännu ung, påtagligt frisk och sträv, aningen kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, nötter och viol.’

Från träkålsgrillen; oxfilé med inkokta rödbetor & sardellfrästa haricots verts

I glaset? 2007 BODEGAS AALTO ‘AALTO’  från Ribera del Duero. ‘Tät, mörk, blåröd färg. Ung, koncentrerad, mycket fruktig doft med karaktär av rostade ekfat, inslag av mörka bär, plommon, björnbär och kakao. Smaken är rik och välbalanserad med bra frukt, integrerad fatkaraktär och lång läcker eftersmak med inslag av kryddor, björnbär, kakao och mörka söta plommon.’ 

De bästa vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös. Storheten stavas Tempranillo från gamla stockar. En druva som inte är djupast i färgen, som inte blir riktigt hög i alkoholen, som inte heller ballar ur med för mycket tuffa toner av ekfat. Här finns de yppiga bärtonerna, mineraliteten och en finstämd stram struktur. Med andra ord allt jag tycker är underbart till mat gjord med kärlek till råvarans ursprung och en med ett ben i traditionen och ett i det moderna förhållningssättet. Allt är inte muskler, insmickrande sötma och hög bullrig alkohol. Denna insikt ger mig en inre belåtenhet.

THE SOMMELIER’S NOTE – efter en sniff i glaset är jag såld, nu är vi hemma. bland det bästa någonsin från Ribera del Duero, här kan vi ge ett konkret exempel på att beröras av ett vin då vi efter en klunk inte riktigt har kontroll på vad vinet gör med oss! Bench-mark för hur stort det kan bli med Tempranillo i glaset… 329 sek i Winefinders vinbutik.

Besöket rundades av med ett glas ‘Fine de Bourgogne Chambolle-Musigny’; I de flesta kulturer har vi sökt hjälp och tröst i brännvinet, så även vinbönderna. De tog vad som fanns och pressade ut de sista från druvorna och destillerade detta tillsammans med skalen.  På så sätt användes allt från skörden och de fick ett alkoholstarkt och smakrikt brännvin. De har olika namn men är alla sprungna ur samma källa.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s