Aÿ, Ambonnay, Andy Warhol Collection, Avize, blanc de blancs, blanc de noirs, Bouzy, Cédric Bouchard, champagne, chardonnay, Cramant, cuvée préstige, Dom Pérignon, Egly-Ouriet, fine wine, G.H. Mumm, Hemmamatch, Krug, Moët & Chandon, pinot blanc, pinot noir, R. Lalou, Roses de Jeanne, Verzenay, Vieilles Vignes

hemmamatch: champagnebonanza on a monday…

Södra Änbyparet Mr Per Martin & Lady Suzie var över på en spontanare. Mr Per Martin uttryckte saken; ‘Det var alltför länge sedan som man dök med huvudet före ner i det Antonsonska bubbelträsket’...sagt och gjort vi startade mjukt med en nyinköpt flaska från senaste champagnekryssningen på Viking Cinderella;

2008 ROSES DE JEANNE ‘LES URSULES BLANC de NOIRS’ från den skicklige CÉDRIC BOUCHARD i Celles-sûr-Ources. Detta är en ren odlar-pinot noir från ett unikt läge och superlåg avkastning. Mycket intensivt biodoftande. Imponerande tät och samtidigt personlig och intensivt friskt fruktig. Stark personlighet.

Ung frima (startade År 2000). Utan tvekan en av områdets minsta producenter som ägnar sig uteslutande åt biodynamisk produktion av mycket hög kvalitet. Vinstockarnas ålder är imponerande 30 år i snitt. Traditionell fottrampning samt och löjligt låg avkastning är några av hans signum. Samtliga hans champagner kommer från enskilda lägen och en druvsort; ‘LA BOLORÉE’ (100 pinot blanc!!!), ‘CREUX d’ENFER ROSÉ de SAIGNÉE’ (100 pinot noir), ‘LA HAUTE-LEMBLE’ (100 chardonnay) och LES URSULES (100 pinot noir), ‘INFLORENCE LIEU-DIT LE PARCELLES’ (100 pinot noir).

Vi fortsatte med en ny préstigecuvée från ett mycket klassiskt hus: 1998 G.H. MUMM ‘R. LALOU’ 50 pinot noir, 50 chardonnay. ‘Doften skvallrar om vita persikor, lindblom, vanilj och karamell. Smaken är fantastiskt mjuk utan artt göra avkall på finess. En fullträff i förfinad form mot tidigare upplagor.’ RJ point; 92[95]

Efter att ha varit försvunnet sedan 1985 återuppstår detta anrika märke i ny vacker skepnad. Det märks att man satsat hårt på att få till en supercuvée från de allra främsta lägena i Champagne. Avize och Cramant samt Verzy, Ambonnay och Bouzy för Pinot Noir. Alltihop från 7 lägen. Lagringen är nästan 9 år i källaren och stilen är vackert polerad och förförikt mjukt elegant. I dag står Pernod Ricard vid rodret. Vinmakare är talangfulle Didier Mariotti. I och med 1998 R. Lalou visar att man satsar stort på ett återtåg bland de stora. Välkomna tillbaka!

Vid en tidigare middag erkände Mr Per Martin att han aldrig provat Krug. Sådant glömmer inte en mästersommelier med buteljmanér… givetvis smög jag in denna skönhet ‘blint’ – nv KRUG ‘GRANDE CUVÉE’ 50 pinot noir, 15 pinot meunier, 35 chardonnay. ‘En super standardchampagne. Själva vill de hellre kalla vinet för »multivintage«. Var gång man haft äran att njuta detta exceptionella vin dyker något nytt inslag upp. Storheten stavas; en cuvée/blandning från ca tio olika årgångar och uppemot 47 olika viner från 25 byar, är variationen oändlig och därmed även komplexiteten. Grand Cuvéen har alltid en unik grundstil; extremt tuff syra i kombination med de tunga rika Krugaromerna är främsta ledtråden.’ RJ points; 91[94]

Richard förklarar storheten hos Krug på följande sätt; ‘Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm. Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder och reservvinerna lagras på rostfria ståltankar från svenska Alfa Laval.’ 

Äsch, vi fortsätter på inslagen bana med aktuella storheter – 2002 MOËT & CHANDON ‘CUVÉE DOM PÉRIGNON – WARHOL LIMITED EDITION’ 55 pinot noir, 45 chardonnay ‘Det är alltid lite vanskligt att uttala sig för tvärsäkert över nydegorgerade berömdheter. ’02:an är underbart smeksam och ursprungstypisk. En stor Dom Pérignon som charmerar från start, men absolut inte ska öppnas de närmaste fem åren. Silkigheten och balansen imponerar allra mest.’ RJ points; 92[96]

Richard Juhlin skriver följande om Dom Pérignon – vinvärldens starkaste varumärke; ‘Dom Pérignon, bara namnet gör att de flesta av oss spricker upp i ett njutningsfullt leende. Antingen känner vi historisk vördnad inför den gamle 1600-talsmunken från Hautvillers som så ofta utpekats som champagnens fader, eller så associerar vi till den stoltaste av alla vinetiketter och allt som hänger med i dess glamoröst glittrande kölvatten. Tänk bara på alla klassiska filmscener som förgyllts av en flaska Dom Pérignon. Själv tänker jag främst på alla Bondfilmer där jag suttit och suktats av agenter med rätt att döda, skurkar och undersköna brudar som frossat i iskyld Dom Pérignon i de mest hänförande lyxiga miljöer. De flesta champagnefantaster har sin egen favoritscen. Min är när mannen med den gyllene pistolen Scaramanga skjuter av korken på den flaska som hans dvärgväxte betjänt Nic-Nack bär fram på en bricka på en numera berömd Thailändsk strand. Den mest komiska scenen måste vara när Sean Connery serveras en 1957 Dom Pérignon, en årgång som aldrig existerat. Strålande researcharbete!’

Var kommer Warhol Limited Edition in i bilden? Kolla vad jag skrev för Richard Juhlin Champagne Club då den lanserades. Jag måste även nämna den fantastisk erotisk suggestiva videon ‘Dom Pérignon Room Service’ regisserad av modeskaparen Karl Lagerfeldt…

Taxin tog tid för våra gäster varpå jag inte kunde underhålla dem utan bränsle. En av de senaste årens stora favoriter poppades upp –  2000 EGLY-OURIET ‘MILLÉSIME’ 70 pinot noir 30 chardonnay ‘Som vanligt enormt imponerande. Här finns syra och mineralitet klockrent och tydligt trots att frukt och ekkanonaden är så bombastisk. Rökta köttiga toner tampas och förenas med mogna fruktaromer och klingar ut i en nötig finish. Frukten är massiv, mjuk och lagringspotentialen enorm. För varje upplaga lyckas han bättre och bättre. I dag är detta en Selosselik exotiskt ekig och biodynamiskt influerad jätteskumpa. Smaklagren är fantastiskt generösa och månghövdade.’ RJ points 94[95]

Michel Egly äger i dag 6 hektar i Ambonnay, 0,3 i Bouzy och 0,5 i Verzenay. Vinstockarna är i snitt över 35 år gamla.  Prestigevinet ‘BLANC de NOIRS VIEILLES VIGNES’ kommer från druvor från Pinotstockar odlade 1946 som ger detta vin en extra tyngd och täthet. Vinerna är monstruöst stora och rika. Odlaren är mycket nära fem stjärnor i Richard Juhlins producent klassifikation genom sin fantastiska utveckling på senare år. Anses av RJ som den förmodligen främsta Pinot Noirodlaren i hela Champagne numera. Chardonnay av gamla stockar från Grand Cru byn Ambonnay. Basvinerna har jäst på barriquer, varav 25% nya fat, därefter blandats för att uppnå en elegant och komplex Champagne med en välintegrerad fatton. Vinet har legat 96 (!) månader på sin jästfällning.

Trött, lycklig och påkörd ramlade man i säng efter en härlig kväll med goda gamla vänner.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s