Bourgogne, Côte de Nuits, Chambolle-Musigny, husmanskost, pinot noir, Terroir, Winefinder, Winefinders viinbutik

hemmamatch: ’07 Chambolle-Musigny från Dujac

Onsdagkväll, sen, snabbt… På menyn står kåldolmar i gräddsås med nypotatis. En gentleman får tar till de genvägar som finns i köket. Kåldolmarna inköptes hos den ypperliga finska delikatessboden i Hötorgshallen. Jag har genom åren blivit barnsligt förtjust i rustik svensk husmanskost och röd Bourgogne. På grund av lättheten, elegansen och aromspektrat tycker jag att det är härligt uppfriskande med en fragrant Bourgogne till rustik smaker som kål, vilt, svamp och gräddsåser. Ett av min första inköp i winefinders vinbutik var:

I glaset? 2007 CHAMBOLLE-MUSINGY från DOMAINE DUJAC. ‘Vinernas karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Chambollen är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.Den generella Chambolle-karaktären dvs blommigheten finns i vinet. En stor täthet förenat med en mjukhet i munnen och härliga körsbärsaromer från Pinot Noir-druvan.’ 

Chambolle Musigny är ett område med härligt sensuella och aromatiska viner mitt i hjärtat av Cõte de Nuits. Området har två Grand Cru och hela 24 Premier Cru av vilka är lysande. Både Les Amoureuses och Les Charmes håller i mitt tycke Grand Cru kvalitet. Ypperliga producenter är Domaine Georges de Vogüe,  Dom JF Mugnier, Dom Georges Roumier, och inte minst den gode Domaine Dujac.

Chambolle-Musignys viner är aningen lättare i strukturen än de från Vosne-Romanée och Gevrey, men de kan vara minst lika intensiva. Man beskriver ofta Chambolles viner som parfymerade med stram elegans och finess. Redan under 1100-talet kände man till byn, men då under namnet Cambola. Inom byn finns det 2 grand cru-lägen – le Musigny, les Bonnes-Mares, samt 24 1er cru-lägen, där de mest kända är, les Amoureuses & les Charmes. I Chambolle-Musigny finns det två grand cru-lägen: Bonnes-Mares och Le Musigny. I byn Chambolle Musigny finns 1er cru läget Charmes vilken man äger en bit av. Chambolle-Musigny täcker 155 hektar mark, varav Les Charmes täcker 9,53 hektar. Vilket är det klart största 1er cru-läget. Vinerna från Chambolle-Musigny är kanske de lättaste och mest delikata i hela Côte de Nuits, detta beror delvis på det tunnare skiktet av lera och större del kalksten vi finner i jorden.

Côte de Nuits är först och främst ett rödvinsområde. Här odlas de noblaste och mest komplexa Pinot Noir druvorna i hela världen. De som har fina vingårdslägen och gör sitt yttersta för att tillverka så bra viner som möjligt kan nå upp till den absoluta världstoppen. De rike, silkiga och mycket smakrika mörkröda vinerna har en harmoni och komplexitet som är delikat och naturligtvis – svårfångad. Det är inte lätt att hitta ett lysande bra bourgognevin till ett bra pris, men det går faktiskt. Fast då gäller det att antingen besitta stor kunskap eller ha riktigt tur. Några goda råd som definitivt ökar Era chanser att göra bra vininköp och som definitivt minskar risken för att köpa usla viner till höga priser.

Terroir eller vinmakaren: vilken av de två kommer att ha den största inverkan på det slutgiltiga vinet? Detta är en debatt som aldrig verkar få sitt slut. I Kalifornien och Australien flyttar vinmakarna runt, precis som fotbollsspelare, vilket kanske ger en lite överdriven bild av vinmakarens betydelse. Å andra sidan så tycker de flesta vinmakare i Bourgogne att det är den specifika jordlotten som är den kritiska faktorn. Detta tycker vi  bara är naturligt. Om det nu inte är någon skillnad mellan vingårdslägena Genevrières och Perrières, varför vinifieras de separat? Ur fransk synvinkel kan man nämna Domaine Guy Roulot som exempel. Man producerar 7 olika Meursault, vilka två är av premier cru-status. Alla dessa 7 olika lägen uppvisar en enorm skillnad under en och samma årgång.

Jag fick ett par goda råd i början av min resa att lära mig att förstå Bourgogne; 

  1. Köp inte viner från de odlare som säljer vin längs landsvägen i området.
  2. Köp inte Bourgogneviner i lokala snabbköp eller varuhus.
  3. Lär er vilka årgångar som är riktigt bra. Från toppårgångar som 2009, 2005, 2002, 1999, 1996, 1995, 1993 och 1990 kan man hitta vanliga byviner som är bättre än Premier Cru-viner från sämre år.
  4. Lär er namnet på några bra producenter.
  5. Försök att hitta några favoritområden i Bourgogne.
Jag vill även lägga till tågordningen vad gäller kvalitet i Bourgogne;
  1. Odlaren
  2. årgången
  3. apellationen


Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s