A & L Lignier, Aligoté, Bourgogne, champagne, chardonnay, fine wine, Fredagsmys, Goulet'64, Richard Juhlin, Salon'99, Terroir

fredagsmys!

Så blev det då fredag igen. En magisk kväll på Richard Juhlin Champagne Club. Richard öppnade kvällen med dubbla provningar. baren var fylld till bristningsgränsen hela kvällen.

Minnesvärda flaskor?

1964 GOULET ‘MILLÉSIME’

Richard om Goulet; ‘(100 000 sålda som Goulet) En firma med invecklad historia. François André Goulet startade verksamheten år 1834. År 1960 togs huset över av Abel Lepitre som lät det välrenommerade namnet falla i glömska. I dag är den största delen av verksamheten förflyttad till Vaudemanges, där Luc Chaudron är fast besluten om att föra in Goulets namn i finrummet igen. Goulet var i många år leverantör till det svenska kungahuset. Endast tio procent av produktionen säljs under namnet Goulet. Merparten går som »köparens eget märke«, eller under etiketten Chaudron & Fils. Firman gör härligt mjuka Pinotbaserade champagner av hög klass.’

1999 SALON ‘S’

THE SOMMELIER NOTE – ‘Jag 0ch Richard tycker lika i mycket vad gäller champagne och fine wines generellt men då vi kommer till Salon går våra åsikter isär rejält. jag tycker desvärre att jag allt som oftast är besviken på Salon. Antingen är den omogen, som att dricka rakblad och krusbär, helt utan komplexitet eller som ett mjölkigt ostron i juli (kväljande…). Richards enkla svar är; men Björne, du skall dricka ’64:an nu, den är magisk. Tack Richard, du har referenser som få….’…

Richard om Salon; ‘Salon är kännarnas mest eftersökta champagne. Det magnifika vinet är så sällsynt att endast ett fåtal personer fått chansen att prova kvintessensen av Le Mesnil. 1867 föddes en perfektionist vid namn Aimé Salon. Han växte upp i Champagne och hade tidigt en dröm om att skapa den perfekta champagnen. Efter en kortare tid som lärare blev han framgångsrik pälshandlare, vilket gav honom nödvändigt kapital för att köpa två små vingårdar på sammanlagt 1 hektar i Le Mesnil. Han gjorde sin första champagne 1911 och bildade champagnehus 1914. Redan 1920 blev Salon husvin på »Maxim« i Paris. Salon var den första kommersiella blanc de blancs och dessutom en monocru. Att firmans berömmelse stått sig genom åren är högst anmärkningsvärt, då de stora firmorna sett Salons filosofi som en antites i Champagne. I princip är ju Salon en odlarchampagne i den mening att man endast använder en druvsort från en by. Låt vara att Salon är den bästa odlaren av alla, men det visar ändå att herrarna Selosse, Peters, Diebolt och Charlemagne är rätt ute. När också blandningens mästare Krug gjorde en mono-cruchampagne från Le Mesnil, blev det svårare för de stora firmorna att på allvar lika dogmatiskt sjunga blandningens lov. Efter Aimés död 1943 stannade firman inom familjen fram till 1963 då Besserat de Bellefon tog över driften. 1989 köptes Salon upp av Laurent-Perrier. I dag drivs firman av den oerhört charmige och sympatiske Didier Depond som tidigare arbetade för Laurent Perrier. På senare tid är ekfaten utslängda, men det påverkar knappast smaken då Chardonnay från Mesnil antar de mest nötiga och rostade aromer man kan tänka sig utan att ens ha sett ett ekfat. Salons två lotter i byn är alltid de där bladen slår ut först, vilket visar att mesoklimatet är exceptionellt. Stockarnas snittålder är ca 50 år och övriga 75% av de druvor man behöver väljs varje år från de bästa odlarna i byn. Salon kräver kanske längre lagring än någon annan champagne. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning och har en sylvass syra i ungdomen. Just denna syra bär fram vinet genom tiden till oanade höjder. En mogen Salon uttrycker ett gigantiskt brett aromatiskt spektrum och har en bourgognelik vinositet. Stringensen bevaras livet igenom, och eftersom Salon nästan helt saknar dosage, blir vinet aldrig den exotiska charmör som Taittinger Comtes de Champagne, men i fråga om klass och renhet är den oöverträffad. Salon görs bara exceptionellt bra år, övriga år ingår druvorna i Delamotte. Sedan 1921 har följande årgångar producerats: 1921, -25, -28, -34, -37, -43, -45, -46, -47, -48, -49, -51, -52, -53, -55, -59, -61, -64, -66, -69, -71, -73, -76, -79, -82, -83, -85, -88, -90, -95, -96 och -97. 96:an är fortfarande alldeles för ung, medan 97:an är vackert silkeslen och vårlikt förförisk från start. Salon är utan minsta tvivel en 5-stjärnig producent.’

Kvällen eller skall vi kalla det natten och morgontimmarna avslutades hos den gode vännen ‘Monsieur Mads’. Han hällde upp en flaska blint; ‘Vi börjar med ett glas Bourgogne Aligoté och fångar några av sommarmorgonens första solstrålar. Vinet är knastertorrt och rejält friskt, perfekt stimulerande för aptiten, även så här tidigt på morgonkvisten’. 

Aligoté – Länge ansedd som en andrarangens Bourgognedruva med mycket syra, den ger viner som ska drickas unga. Förekommer mest i Mãconnais och Cõte Chalonnaise. Aligoté har alltid fått vara ”under-dog” till regionens stora gröna druva – Chardonnay. Men under fina år kan dess mognadsgrad kompenseras med en härlig distinkt friskhet som dess adelsmärke. I matväg är det gott att avnjuta vinet tillsammans med sommarens alla härliga sallader och kycklinganrättningar. Vid varmare väderlek lämpar den sig utmärkt som apéritif. Varför inte som en klassiker Kir – Crème de Cassis de Dijon?

THE SOMMELIER NOTE – 2008 L & A LIGNIER ‘ALIGOTÉ’ – ‘Doften är frisk och blommig med citrustoner. Smaken är ung, frisk och elegant med bra balans, frisk syra och inslag av gröna äpplen, färskpressad citron, citronmeliss och mineral. Ett ungt, fräscht och friskt vin med ungdomlig syra.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s