Bandol, cabernet franc, cabernet sauvignon, champagne, chardonnay, de Toren 'Fusion V', Domaine de la Suffrene, Hemmamatch, korv, malbec, merlot, mourvèdre, petit verdot, pinot meunier, pinot noir, Tarlant, Taylor & Jones

hemmamatch: korv med bröd…

Fick besök av min bror, Jacques med flickvännen Ellie häromdagen. Eftersom min bror är kock på Brogatan i Lund så styrde kosan mot ett av favoritställena i stan; korvmästarna Taylor & Jones på Hantverkargatan. Brorsan gick ‘bananas’ i korvdisken; Pork with Sundried Tomato & Basil, Pork with Rhubarb & Ginger, South African Boerwoers och den heta Smoked Beef with Jalapeno & Thyme!

I glas1? Vi startade en favorit i glaset till eftermiddagens heta timmar på terrassen; nv TARLANT ‘CUVÉE LOUIS’; Pinot Noir 50 | Chardonnay 50 ”Cuvéen baserad på 1998, 1997, 1996. Enormt krämig och omfamnade stil. Mycket honung, persika och aprikos. Rund modern och snygg utan alls mycket ekpåverkan. Andelen fat har också minskat med åren. God lång och sofistikerad. Fantastiskt djup och skärpa på ett Selosseliknade vis med orientaliska kryddor och spänstig syra i kombination med kraften.”  RJ points 90(94)

Om Tarlant | Tarlants viner genomgår ej malo-laktisk jäsning vilket är speciellt i den kyliga Marnedalen där druvmognad är någonting man måste arbeta hårt i vingården för. Ovanligt nog använder man nya ekfat från Vogeserna till sin prestigechampagne Cuvée Louis. Cuvée Louis var ett tag fin men överekad. I dag har man uppnått max från denna unika vingård Les Crayons som är planterad med 60-åriga stockar och ger ett honungsmjuk och rikt vin av mycket hög klass. Vinet pressas i klassiska runda Coquart-pressar. Första jäsningen sker på små ekfat. Man gör battônage men vinet får inte genomgå malo-laktisk jäsning. Efter vinet har legat minimum 10 år i flaska på sitt sediment så degorgerar man vinet och låter det vila ytterligare 6 månader. Champagnen görs från druvor från 60åriga stockar i vingården Les Crayons i Oeuilly. Fatjäsning utan malolaktisk jäsning, ordentlig battônage under hela tiden. Buteljerad i may’99. Endast ett par tusen flaskor produceras av detta unika vin där dosagen är låg, enbart 3 gram per liter.

I glas2? 2005 DOMAINE de la SUFFRENE ‘BANDOL’ – jag plockade fram en flaska av en gammal favorit som jag had esom ‘husvin’ under åren i Bruxelles. Köptes in hos favoriten ROB’s Market i Woluwe.

‘Stor och mycket kompakt med karaktär av körsbär, moreller, kakao, mint och nya rostade ekfat. Fyllig, smakrik och komplex med ungdomlig syra och tanniner samt karaktär av tät ung frukt, körsbär, tobak, kryddnejlika och nya rostade ekfat.’

I glas3? 2007 de TOREN ‘FUSION V’ – en blend av de klassiska Bdx-druvorna; Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot.  ‘Stor, fruktig, obalanserad doft med rostad fatkaraktär, drag av mörka bär, tobak (askkopp?!?), kaffe och choklad. Fruktig, tämligen klumpig smak med rostad fatkaraktär, drag av mörka bär, tobak, peppar, kaffe och choklad. Nä, detta är inte verkligen inte ‘my cup of thea…’

Jag återvände snabbt till det som fanns kvar i flaskan av ‘CUVÉE LOUIS’…

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s