Aÿ, Aÿ Rouge, blanc de noirs, bortamatch, champagne, gastronomi, Gatinois, Stefan Eriksson

bortamatch: Champagne Gatinois hos Stefan Eriksson

Louis Cheval-Gatinois från Pinot Noir-byn Aÿ gästspelade på Stefan Erikssons Matstudio för en Winemakers dinner den 20 juni. RJCC fick två platser till sitt förfogande. Stefan komponerade en utsökt fyrarättersmeny med fantastiskt fin Hjälmaregös, pilgrimsmusslor, smakfulla toppmurklor, Hagbykyckling samt en rätt av röda bär, rabarber, färskost & örter.

Richard Juhlin om Gatinois ’Pierre och Louis Cheval som driver Gatinois i dag är mest stolt över sitt rödvin från Aÿ. Tillsammans med Bollinger, Gosset-Brabant och Gotourbe är man ensam om att göra en Aÿ Rouge. Familjen Gatinois har varit vinmakare i Aÿ sedan 1696 och äger 29 lägen i Aÿ med en totalyta av 7 hektar. Det blir ca 40 000 flaskor per år. Halva skörden säljs årligen till grannen Bollinger. Gatinois producerar själv klassiska Aÿchampagner, som tar många år på sig att utveckla full mognad. Något av det kraftigaste vi har i champagneväg gjord på 100% pinot noir. Far & son Cheval gör mycket kraftfulla champagner som påminner om en bra Volnay från Côte de Beaune. Lagra allt ni kommer över.’

Vi inleddes kvällen med kalla och varma aptitretare samtidigt som Loius sabrerade några ‘Tradition’ och ‘Reserve’ och berättar om Gatinois, vinerna och produktionen!

Till bords och till förrätt serverades ‘Millesime 2005’ med en fantastiskt fin Hjälmaregös, smörstekta pilgrimsmusslor som även blev en steksky med champinjoner & citron.

Till varmrätt blev det det ovanliga ‘Aÿ Rouge ‘där Gatinois är en av få som gör denna sortens stilla rödvin från Aÿ, bara Pinot Noir av årgång. Denna serverades till timjanbrynta toppmurklor, gräddstekt Hagbykyckling & finfina Gotlandssparrisar

Som avslutning blir det ‘Roséchampagnen’ med 100% pinot noir till en dessert med massor av röda bär, rabarber, färskost & örter.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s