Bourgogne, Domaine Bruno Clair, Domaine de la Vougeraie, fine wine, gastronomi, Gevrey-Chambertin, Hemmamatch, husmanskost, pinot noir, Vougeot

hemmamatch: Boeuf Bourguignon, eller kalops på burgundiskt vis…

Det burgundiska köket baseras naturligtvis på de lokala råvarorna vilka det finns gott om – nötkött från Charolais, de berömda kycklingarna från Bresse, viltfågel och svamp från skogarna, grönsaker och frukt från lokala odlingar, en mångfald av lokala charkuterier, ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses och även Comté och liknande hårdostar från Jura i öst. Sniglar à la Bourgignonne (gratinerade med vitlöksmör) måste ni definitivt prova.  Sniglar har alltid frodats naturligt i vingårdarna men i perioder då man använde för mycket bekämpningsmedel så dog de ut och man fick börja importera dessa men med dagens skonsammare hantering av vingårdarna så börjar de dock komma tillbaka.

Cuisses de Grenouilles låter kanske godare på Franska än Svenska, hursomhelst så tycker jag att grodlår är en riktig delikatess och det är väl värt att prova, ett av minna stora minnen var en ljummen sallad med friterade grodlår och en flaska 2001 Chambolle-Musigny från Domaine Dujac– oh mon dieu! Jambon Persillé är en vanlig förrätt och inget märkvärdigare än skinka i gelé men ack så gott.

Kvällen ägnas dock åt den mest burgundiska av all anrättningar – långkok à Boeuf Bourguignon.

1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska röd Bourgogne
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar

METOD

 1. Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
 2. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
 3. Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
 4. Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
 5. Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
 6. Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
 7. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
 8. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
 9. När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
 10. När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
 11. Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig god potatis.

I första glaset? 2006 DOMAINE de la VOUGERAIE ‘VOUGEOT 1er cru LES CRAS’

Appelationen Kommunappellation som har följande 1er crulägen: Les Cras, Le Clos Blanc, Les Petits Vougeots, Clos de la Perrière, la Vigne Blanche. Appellationen tillåter 16,5 hektar odling, där 1er cru utgör 11,70 hektar. Under odling idag: röda – 14,6 ha och vita – 3,10 ha.

Bakgrund Domaine de la Vougeraie i byn Vougeot i Bourgogne ägs och drivs av familjen Boisset som även har egendomen som bostad sedan 1961. Men det dröjde ända till 1999 då det första vinet med namnet Vougeraie lanserades. Under 1980- och 1990-talen köptes en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune, däribland Le Clos Blanc som mitt bland de fina pinot noir-rankorna i Clos de Vougeot producerar vita viner av världsklass. 

Filosofin bakom som hos många av första rangens producenter att det är med vården och skötseln av rankorna som vinmakningen börjar. Chefsvinmakare är Pierre Vincent som tillsammans med ett tjugotal medarbetare säkerställer att endast det bästa tappas på butelj.

Framställning Pinot Noir avstjälkas utan nämnvärd krossning och kallmacereras vid 15°C innan jäsningen påbörjas. Total skalmaceration är cirka 3 veckor innan det färdiga vinet lagras på 30-70% nya ekfat från Allier, Never eller Bertranges under 1 – 1½ år.

Karaktär ‘Vinernas karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Detta är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’

I andra glaset? 2006 DOMAINE BRUNO CLAIR ’GEVREY-CHAMPBERTIN 1er cru CLOS DU FONTENY’


Appelationen
Gevrey-Chambertin är den största kommunen i Côte-de-Nuits. Här ligger 9 av dess 24 grand cru-lägen. Här ligger 9 av dess 24 grand cru-lägen. Hela appellationen Charmes-Chambertin täcker 30.83 hektar mark som ger en årlig produktion av 980 hektoliter, dvs 130,000 flaskor. Sluttningarna är mjuka och böljande. Ytskiktet av jordmånen är mager, bestående av nedbruten kalksten. Nedanför sluttningen överväger andelen grus och sandiga jordar. Namnet Gevrey dyker upp för första gången år 640 i sin latinska form Gabriacus. Gevrey-Chambertin är den största komunen i Côte-de-Nuits. Här ligger 9 av Côte-de-Nuits 24 grand crus. Gevrey-hambertin är inte bara en kommun utan också en stor by med inte mindre än 80 familjer som livnär sig på vinmakning.

Bakgrund Domaine Bruno Clair ligger i den nordligaste av Côte de Nuits byar, nämligen Marsannay-la-Côte. Den skapades ursprungligen av Brunos farfar 1920 men delades upp som en följd av familjefejder 1985. Bruno, som hade startat under eget namn 1979, fick 1986 familjens förtroende att sköta en rad högkvalitativa lägen i olika byar i främst Côte de Nuits. 1993 lyckades Bruno utöka egendomen med vingårdar i Côte de Beaune och idag sträcker sig egendomen över totalt 23 hektar. Hälften av dessa återfinns i den lite okända och mycket underskattade byn Marsannay. Målsättningen är alltid att framställa eleganta och nyansrika viner som tydligt återspeglar den jordmån vinrankorna vuxit i. Stor möda läggs på arbetet i vingårdarna och all mark plöjs upp. Inga konstgjorda bekämpningsmedel används och endast naturlig kompost tillåts. Bruno själv ansvarar för vingårdarna medan hans lojala önolog, Philippe Brun, har ansvarat för vinifikationerna alltsedan starten 1979

Framställning Vingården är en förlängning av Grand Cruläget Ruchottes Chambertin. Stockarna är till hälften planterade 1972 och den andra hälften 1987. Jordmånen är mer kalkhaltig och mager än Chambertinvingården och detta ger viner med tydlig finess och elegans, snarare än kraft. Druvorna vinifieras i rostfria tankar efter att delvis avstjälkats. Temperaturen tillåts gå upp emot 32-33 grader. Efter avslutad jäsning förs vinet över på franska ekfat för lagring mellan 16 och 20 månader beroende på årgång. 2004 började med en relativt normal vår och blomningen startade i slutet av maj. Sommaren var vacker i juni och juli men augusti var ostadig med både svala temperaturer och nederbörd. Förutsättningarna såg svåra ut inför september men tre veckors vackert väder med nordanvind gav möjlighet att starta skörden kring den 20 september med torra, friska och mogna druvor . För att nå den absoluta toppkvaliteten krävdes dock som vanligt risktagande och noggrann selektering av de skördade druvorna

Karaktär ‘Ett vin med doft av röda bär och mörka körsbär. Frisk kryddig och fruktig med mineralinslag och fatkaraktär. Tätt, välbalanserat vin med sammetsmjuka tanniner och ett diskret inslag av fat. Fin längd och en mineralisk avslutning. Fin elegant fruktighet och djup frisk mineralig stil som bygger upp lager av hallonfrukt.’

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s