Bierzo, Butifarra, Mathias Dahlgren, mencia, pata negra, Spanien, Winefinder, Winefinders viinbutik

Mencia, norra Spaniens doldis…

Bilen letar sig upp för sluttningarna, rätt in i dimman. Jag kommer ut på 750 meters höjd över havet och den klara morgonluften drar uppfriskande i luftrören. Den återhållsamma solen reflekteras över vinstockar som planterades samma år som min farfars föddes. Jag har kommit till Bierzo, i den autonoma regionen Castilla y Leon i nordvästra Spanien. Vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös. Storheten stavas Mencia. En druva som inte är djupast i färgen, som inte blir riktigt hög i alkoholen, som inte heller ballar ur med för mycket tuffa toner av ekfat. Uttrycket påminner snarare om det burgundiska uttrycket i Pinot Noir. Eller varför inte det rättframma sättet i en Barbera från de dimmiga bergen i Piemonte. Här finns de yppiga bärtonerna, mineraliteten och en finstämd stram struktur. Med andra ord allt jag tycker är underbart till mat gjord med kärlek till råvarans ursprung och en med ett ben i traditionen och ett i det moderna förhållningssättet. Allt är inte muskler, insmickrande sötma och hög bullrig alkohol. Denna insikt ger mig en inre belåtenhet.

Jag tillbringade en junivecka för tiotalet år sedan i Don Quixotes hemtrakter i La Mancha. Varför gå jag tillbaka till denna vecka frågar man sig. Well, inte var det för de minnesvärda vinerna i alla fall. Nä, här åt jag mitt livs sämsta mat i en hel vecka. Alla tillbehör var friterade och inte en grönsak så långt ögat nådde. Man har en märklig tradition att konservera all den fantastiska flora av frukt och grönt som man kan stoltsera med. Varje gång en talrik hamnade framför mig på bordet fick jag en känsla av att filmaren Roy Andersson hade varit matstylist. Då tror jag att ni förstår vad jag menar.

Under en skön sommarvecka har jag fått bevittna ett nytt kapitel i den spanska gastronomins utveckling. Efter den tekniska revolutionen i Baskien och Katalonien kommer det ett garde med unga och extremt stolta kockar från Galicien med ett spännande och innovativ kök som inspirerar och tilltalar.  Gruppen heter Nove. Hos Gonzalez Rei på hans restauramg El Mercadito i pilgrimsstaden Santiago de la Compostela åt jag årets I särklass bästa maträtt – len kräm på galicisk potatis smaksatt med tryffel och en äggula pocherad i 2(!) timmar med crust på mörka brödsmulor. Potatisens lenhet, äggets rondör och tryffelns förförande drag gav rätten ett så elegant uttryck att det var närmast som en smekning över tungan, som en förförisk kyss som både generar och lockar… Excellente, magnifico, denna skall vi ha!

Druvan Mencia hamnar i skugglandet mellan Pinot Noir och Barbera. Denna blå druva genererar fruktiga viner med mycket färg och hög syra. Druvan är sötaktig och aromatisk, med hög alkoholhalt och växer bäst i områden med atlantklimat. Druvan härstammar från Bordeauxtrakten. Druvklasen och druvorna är medelstora, druvorna ellipsformade, skalet tjockt, druvjuicen ofärgad och smaken neutral.De röda vinerna är lagringsviner som mår bra av ett par år på ekfat, rosévinerna blir aromatiska, fruktiga, livliga och milda. Mencia tror vissa är nära besläktad med Cabernet Franc. I mitt tycke Spaniens idag mest spännande druvsort. Vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös och dessa viner har rönt mycket stora framgångar internationellt. Vinerna är har en mycket kryddig och animalisk framtoning som drar mycket åt Rhônehållet och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att sätta Bierzo på kartan när det gäller viner av internationell toppklass. Ytterst användningsbar till modern gastronomi. Idag korkade jag upp: 2007 BODEGAS ABANICO ‘MANIUM CRIANZA’

Vinet Ett koncentrerat vin med rostade toner och en mix av svarta vinbär, violer och mörka bär. Söta tanniner och en mjuk avslutning. Här i Bierzos mineralhaltiga lerjordar trivs druvan mencia förträffligt. På vissa terrasserade sluttningar har rankorna en ålder på mellan 50 – 100 år. Efter avslutad jäsning har vinet lagrats under 14 månader på på franska fat från tunnbinderier som: Radoux, Sansaud, Tharansaud och Ermitage.

Producent Bodegas Abanico är en ganska stor aktör på marknaden och ett samarbete mellan Rafael de Haan och Nuria Altes. Projektet tog sin start så sent som 2006. Idén är att hitta druvor från bra vingårdar runt om i hela Spanien och göra viner med karaktär av respektive växtplats. Flera av vinerna har redan fått fina betyg av internationella vinjournalister.

På talriken? Mathias Dahlgrens Botifarra med tryffelpuré och flarn på Pata Negra.

Bierzo D.O. Bierzo ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon i nordvästra Spanien. Distriktet gränsar till Galicien i väster där det är granne med vitvinsdistriktet Valdeorras. Ponferrada är den stad som är mest befolkad i regionen. Bierzo är en relativt ung D.O. den grundades 1989. Vingårdarna sträcker ut sig på 7500 hektar av vilka mer än hälften ligger 500-600 meter över havet. Området har sedan 1990-2005 ökat sin produktion med 1000%..

historia Det är mer än 2000 år sedan Plinio den gamle och Estrabon (grekiska geofrafer) skriver om vingårdar i Bierzo. Bierzo som på den tiden kallades av romarna för Bergidum, förde med sig kunnandet om vitikultur och framfröallt då om arten Vitis Vinifera. Man vet dock att vinodlingarna inte tog ordentlig fart förens munkarna exploaterade området under medeltiden. Framför allt cistercien-munkarna som ansåg att vin var nödvändig basföda. Det är inte konstigt att vinet levde vidare just här under medeltiden och fram till våra dagar då munkar och nunnor vallfärdade denna väg för att söka efter aposteln Santiagos grav. Vin från Bierzo hade ett stort namn i Galicien och Asturien tills den dag då Phylloxera förstörde i princip 100% av de vingårdar som fanns planterade här. Att dessutom folket emigrerade gjorde inte saken bättre. 1920-talet blev ljuset för regionen igen då man började ympa vinstockarna på amerikanska rötter. 60-talet blev kooperativens stortid i Bierzo. Så har det fortsatt och 1989 fick Bierzo sitt erkännande genom att bli ursprungsmärkta.

klimat Bierzo har ett unikt microklimat som är milt med regulerad fuktighet. Detta beroende på att Bierzo ligger i en dalgång. Fastlandsklimatet påverkas av Atlanten vilket ger varma somrar och kalla vintrar. Medeltemperatur 12,3°C, antal soltimmar i genomsnitt ca:2200, regnmängd 721 mm per år.

område & jordmån Jordmånen i bergsregionen är konstruerad av en blandning kvarts och skiffer. Markerna längs dalgångarna är ofta fuktiga något syrliga och har en brist på karbonat vilket är vanligt i fuktiga områden. Syrahalten ligger mellan 4 och 8,5, i dalgångarna ligger siffran över 6. Kvalitetsmässigt bäst ligger den vingårdar som är terrasserade med svag lutning när floderna eller de vingårdar som har en kraftig terrasserad lutning och då på en altitud över 450 meter.

‘The most excellent wine is one which has given pleasure by its own natural qualities’

Lucius Junius Moderatus Columella

Vinet finner du i Winefinders vinbutik till det löjliga priset 153 sek!

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s