Berg Schlosssberg, fine wine, Georg Breuer, pinot noir, Rüdesheim, Rheingau, Spätburgunder, Winefinder, Winefinders viinbutik

leverans från Rheingau…

Igår landade min efterlängtade leverans från Georg Breuer i Rüdesheim i Rheingau. Jag har i många år framhållit Breuer som en av de starkast lysande stjärnorna för tysk, torr Riesling. I min leverans kom den undersköna 2009 ‘BERG SCHLOSSBERG’. Årsproduktionen är låga 6 fat vilket 6870 flaskor och 134 magnum, 15 st 3-litersflaskor och 10 st 6-litersflaskor. Sedan ett par lyckade inköp på Fauchon på Place Madeleine i Paris för femtontalet år sedan har kärleken hållit i sig. Systervin till Roseneck, Rüdesheimer Berg Rottland samt Rauenthaler Nonnenberg. Godare än så här blir det knappast i den knastertorr tyska stilen. Ett vidunderligt vin som enbart levereras om 240 flaskor till Sverige av varje årgång.  Tur att man står på deras mejllista sedan flera år tillbaka…  Georg Breuer i Rüdesheim är en av Rheingaus allra bästa producenter av stor, torr riesling. Detta toppvin bör lagras i bort mot tio år för att komma bäst till sin fördel.  emellan de ovan nämnda prismässigt. Jag säger som Anders Röttorp på DI: ’Det finns ingen som har för mycket Breuer i källaren.’ Vi återkommer till den senare.

Om Rheingau | Det behövdes en resa till hjärtat av Tysklands ’wine country’, förbi de livliga storstäderna Frankfurt och Köln, för att kunna uppleva en av de mest magiska, oförstörda och o-moderniserade platserna på jorden. Detta är landet med medeltida städer, små vinbyar och slott som står där som tidlösa dokument och blickar ut över den vindlande Rhenfloden. Detta är det mytomspunna Rheingau – en vinregion frusen i en stillastående tidsrymd och nästan för vacker att ta till sig.

Men tyskt vin? | Du menar den där söta sörjan och som alltid är sååå otrendigt? Tänk igen. Det är ingen tvekan om att tyska viner har fått ett dåligt rykte, speciellt i Sverige, mestadels på grund av billiga volymimporter under sjuttio- och åttiotalen. Tyska viner var något som man blev packad på – en studentdryck och för dem som inte visste bättre. Detta var imagen som jag växte upp med. jag är så nöjd med att se denna bild raseras efter att ha sköljt ner glas efter glas av excellenta viner från Rheingau under mina senaste resor till regionen. Allt från friska, fräscha, fruktiga och mineralrika Rieslings till mer storartade något-som-sänts-från-himlen delikata Beerenausleses. Tyska viner har definitivt lämnat ett intryck som är här för att stanna. Och denna gång är detta nya rykte av mer positiv karaktär.

Vad är lockelsen med Riesling? | I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. Druvsorten Riesling härstammar från Tyskland, man vet inte hur länge den har funnits men dess existens erkändes någon gång under medeltiden (det finns antydningar om tidigare producerad Riesling men inga bevis finns), 1435 i Rheingau, i byn Ruesselsheim i Tyskland då en greve köpte några flaskor i en lokal vinkällare som tillhörde det Österrikiska kejsardömet.

Regionen Rheingau | Det finns ett skämt bland vinodlarna I Rheingau att de är födda med ett ben som är kortare än det andra, för att kunna arbeta ordentligt på de sjuttiogradiga sluttningarna. Trots dessa utmaningar – kanske ibland även på grund av dessa – producerar Tyskland några av världens mest delikatat, livfullaste, och lättaste viner. De är låga I alcohol (bra om man skall prova många samma dag) balanserade och laddade med subtila nyanser både i aromaspektrat och i smakregistret.

Rheingau sträcker sig 32 kilometer längs Rhens flöde, mellan byarna Wiesbaden och Rudesheim. Längs denna sträckning ligger en följd av koncentrationer av små tyska byar med omkring liggande vingårdar på de branta sluttningarna. Av alla de fantastiska vinregionerna i Tyskland är Rheingau den minsta, enbart ca 3100 hektar. Det är en fjärdedel av den närliggande Mosel. Vinerna från regionen klassas bland de bästa I Tyskland, försiktigt odlade och tillverkade enligt högsta kvalitetsnormer.

Det är inte svårt att uppskatta vinerna från regionen med sina friska, fruktladdade smaker och uttalade skiffer- och mineraltoner. Parfymerade aromer med rökighet och honung uppbackade med spänstig syra som gör att vinet svarar upp mot rik, kryddstark mat men som också klarar lagring i flera decennier. Rheingaus viner är laddade med nyanser, som varierar stort beroende på mikroklimat och terroirer. Dessa är balanserade viner och även de sötare versionerna har tillräckligt med syra att de känns tillgängliga och fräscha.

Dagens fokus låg på den andra lotten i lådorna. 2008 ‘SPÄTBURGUNDER ‘B’.  Mina flitiga läsare vet om min fäbless för pinot noir. Även i den stramare tyska versionen, när den kommer från rätt avsändare.

‘Karaktärsprofilen drar mot körsbär, mint, hallon, tryffel och den omissigenkännliga doften av viltaromer eller som fransmännen kallar det ’animalé’. Med ålder ger den en underbar karaktär som burgunderna kallar ‘sous-bois’ – undervegetation. Tänk er att hälla ut den nyplockade svampen för rensning på ett tidningspapper. Doften som slår mot en är en fantastisk kombination av svamp, multna löv, barr och undervegetation!

Pinot Noir – få är väl det som har lyckats undgå den rådande Pinot Noir trend som vi upplever idag, få är väl de som inte lockas av en elegant bärig och sensuell Pinot med sammetslena tanniner som ömt rinner ner för strupen och lämnar en rik och komplex eftersmak. Även Pinot Noir har sitt ursprung i Bourgogne och dokument visar att den var planterad redan på 1300-talet även om man tror att den har frodats längre än så. Pinot är en lynnig druvsort att odla, då Chardonnay är relativt enkel rent odlingsmässigt så uppvisar Pinot Noir mycket mer divalater, den kräver ett svalt klimat som är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna, den är känslig för frost under våren som kan resultera i en ojämn fruktsättning, regn under skörden vilket kan resultera i röta och utspädda viner och så vidare.

Pinot är en druvsort med tunna skal vilket sällan ger djup färg åt vinerna, därmed bygger sällan heller dess struktur på tanniner utan snarare på syran och den delikata fruktkaraktären. Även Pinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Volnay ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner medan de rikare lerjordarna i Pommard ett stenkast bort skänker mörkare färg påtagligare tanniner och en rikare fruktighet, Vosne-Romanée har både kraften och den delikata parfymen, Gevrey-Chambertin är rikare med mörkare frukt och så vidare… När en röd Bourgogne är som bäst finns det inte mycket annat att önska…

Pinot Noir tros också vara en av de äldsta druvorna och det finns bevis på att den odlats redan på 300-talet i Bourgogne. Pinot Noir är en av de klassiska druvorna i vindistriktet Champagne, men ger också sammetsliknande och fylliga toppviner i Bourgogne. Pinot Noir knoppar och mognar tidigt. Den är svårodlad och muterar lätt, vilket kan ge viner med många olika kvaliteter. Den trivs i svalt klimat och är utbredd i kallare regioner såsom Oregon, Norra Italien, Tyskland. Mest odlad är den emellertid i Frankrike. 

Synonymer för Pinot Noir 

Frankrike: Auvernat Noir, Blauer Klevner, Coraillod, Noirien, Schwartz Klevner, Vert Dore,

Tyskland: Spätburgunder, Frühburgunder

Österrrike: Blauburgunder

USA: ’Wadensville’ (Wädenswil), ’Mariafelder’ (Klevner Mariafeld)

Kloner La Tache, Pommard, 667, 777, 828

Producenter av Pinot Noir att hålla utkik efter:

Bourgogne: Domaine Leroy, DRC, Ponsot, Méo-Camuzet, JJ Confurron, Anne Gros, Sylvie Esmonin

Kalifornien: Ojai, Rochioli

Italien : Fontodi i Toscana

Spanien : Enrique Mendoza

Australien: Pipers Brook

Nya Zeeland: Felton Road, Seresin Estate

Tyskland: Georg Breuer

Österrike: Michael Wenzel

Sugen på lite Pinot Noir? det ligger 24 olika viner i vinbutiken hos winefinder.dk just nu.

Några avslutningsord från ‘Är du en dudiös person som finner det omoraliskt att spendera pengar på en måltid då du kan slösa samma summa på sköna viner? Då skall du fortsätta läsa här! Min gode vän, den gastronomiske gentlemannen och kollegan Pontus Dahlström, internationell topp-sommelier och krögare på Maaemo i Olso köper hellre fine wines än äter under en vecka eller två… dessa viner springer han benen av sig för att fynda!’

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s