Bandol, Bordeaux, bortamatch, en primeur, fine wine, Pays d'Oc, Péssac-Léognan, Winefinder, Winefinders viinbutik

bortamatch: confit de canard Bordelais

Lördagens började med en liten lunch på den sköna restaurangen ‘La Belle Excuse’ Quai des Chartron med utsikt över det strömmande vattnet i Gironde. Lunch; Moules Frites med en skön 2008 l’Espirit de Chevlaier, andravinet från Domaine de Chevalier i Péssac-Léognan.

TASTINGNOTE Gula plommonskinn, med lite honungskaka, mineralitet också, och en mycket svag yppighet på frukten. Börjar friskt i gommen, utvecklar snart en fetare känsla med attraktiv tyngd men med mycket subtila och låg syra.

Lördagskvällen tillbringades hemma hos några vänner stadsdelen Le Bouscat i Bordeaux. På menyn stod en gammal favoritklassiker: Confit de Canard med confiterad potartis och Puy-linser. Till fågeln blev det ett par flaskor av den lysande 2008 LES HAUT DES LARRIVET HAUT-BRION. Efter ett par timmar i karaffen öppnade den sig som en vacker blomma.

TASTINGNOTE Ett mycket komplett vin, väldigt stor men perfekt harmonisk, med massor av fart och stil, perfekt respektfull mot sin terroir. Fint balanserad med fasta tanniner och frisk syra. En bra moderat (Graves) koncentration, med mycket fin renhet av mognen, mineral-stödd Cassis-frukt och en mild komplexitet, fräsch och yppig, med en lång, fruktdominerande finish. Snygg baby-Larrivet Haut-Brion som behöver 6-8 år, men tusans gott till en konfiterad anka efter en het dag i ‘Burdigala’...

Eftersläckning: jag har lärt mig denna veckan att mina vänneri Bordeuax ratar sin lokala rosé och de konsumerar hejdlösa mängder av sydfranska dito, gärna Côte des Provence eller Bandol. 2010 GERARD BERTRAND ‘GRIS BLANC’ från Pays d’Oc.

Skön slank elegant rosé på Grenache Gris &  Grenache Noir. Gérard Bertrand förfogar över ca 250 ha vinodlingar utspridda över Languedoc olika terroirs. Gerhard driver verksamheten i nära samarbete med 40 odlare och 10 kooperativ i Languedoc. Vinerna sträcker sig från enkla till fantastiska och gemensamt för alla är att de har en hög kvalitet för sin appelation.  Odlingsområdena består av La Clape, en egndom som består av 52 hektar vinodlingar och är ett mönsterexempel på verksamheten. Förutom La clape har han 110 ha i Corbières, 50 ha i Minervois la Livinière och 40 ha vid Cigalus (vinet klassificeras som Vin de Pays d´Oc).

TASTINGNOTE Friska fruktiga toner av hallon, kryddor, blomster, aprikos och grapefrukt. Mild kryddighet, fräscht och smakrikt.

Pst! Du vet väl att du alltid kan komma över lite äldre årgångar av Bordeaux hos Winefinder. Kolla i vinbutiken. Självfallet finns det en hel del primörer att botanisera bland också. För mer info om Primör och inköp av Fine Wine.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s