Belon, blanc de blancs, champagne, Deutz, fines de claires, Gillardeau, ostron, Vinbutiken, Winefinder, Winefinders viinbutik

God natt kosmonauter!

Vad skall vi hitta på sista dagen i Bordeaux då solen strålar ‘lyser’ med sin frånvaro… Söndag lunch à la maison. Drog till den lokala marknaden och köpte lite ostron.

På platån; fines de claires n°3, spéciales n°2, Belon n°1 & Gillardeau n°4

I den välbesökta ostronbaren på Grand Central Station i New York har man men tomatketchup på listan över tillbehör till ostronen. Det är ett under att fransmännen inte på studs begärde tillbaka Frihetsgudinnan för detta smått vulgära faktum som ter sig i det närmaste helt obegripligt!!! Vi körde citronklyftor, rödvinsvinägen med schalottenlök, tabasco.

havets läckerheter; Visst kan man kombinera champagne med relativt enkla och billiga maträtter, men jag tycker att man kan kosta på sig lite finare mat vid de tillfällen när man öppnar en flaska champagne. Ostron och champagne är naturligtvis en klassiker, liksom champagne med svart kaviar. Här är det dock viktigt att man väljer en ung, torr och lätt Chardonnaybaserad champagne för att klara av den salta havssmaken.

Ostron får en mildare smak om de gratineras i ugn med lite gräddsås eller mild ost. Beträffande den ryska eller iranska kaviaren ska man undvika den salta Sevruga och istället använda den mildare Beluga eller den nötaktiga och mer sällsynta Oscietra. Servera gärna kaviaren ovanpå rysk blini med smetana eller crème fraiche (undvik citron-skivan!). Känns som ett ämne att återkomma till längre fram.

I glaset denna gång? Just till ostron är jag förtjust i ett bra bett i syran och renheten i en ung BdB. valet denna söndag föll på en 2004 DEUTZ ‘BLANC de BLANCS’. Deutz har varit en favorit sedan slutet på åttiotalet då jag köpte mina första flaskor på über-exklusiva delikatessen FauchonPlace de la Madeleine i Paris. Just nu finns BdB 2004 i sortimentet i Winefinders vinbutik.

TASTINNOTE Deutz Blanc de Blanc 2004 bjuder på läckra nyanser nyanser av ren frukt, mineraler, blommor och citron samt en liten kryddighet. En mönster-blanc de blancs med kritallklar fägring av sublim art. Kollosalt ren och mineralpräglad med en begynnande honungssmekning som omfamnar gommen. Ännu lite för mycket frisk äppelarom som dominerar över den vackra citrusinflätningen. Smaken är spröd och elegant med toner av honung. Vinet passar utmärkt som aperitif eller till ljusa fiskrätter eller skaldjur. 

God natt kosmonauter! Imorgon lämnar vi Burdigala och Maison Danièle för denna gång. Vilka dagar vi haft tillsammans i vinvärldens metropol! Perfekt arrangerat, otroliga provningar, middagar, som man kommer minnas och människor som man gärna vill träffa igen. Upplevelser man kommer komma ihåg hela livet. Dagarna har varit lärorika och minnesvärda ur många hänseenden. Ibland är receptet enkelt; viner i världsklass, soligt väder, superroligt resesällskap och framför allt , något jag trivs med,  en resa med en stor portion humor. Det har gett mig många minnen, nya vänner och kollegor, flera flaskor i källaren och ger mersmak på nästa resa……….  Ma belle Bordeaux à bien tôt.

Avslutningsord från en okänd champagneälskare; ”The French have a saying: There are only three things to talk about in France — champagne, food and sex. But not necessarily in that order.”


Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s