Baby Back Ribs, Bordeaux, cabernet sauvignon, en primeur, Haut-Brion, La Mission Haut-Brion, Péssac-Léognan, Winefinder

Bonnläpp? japp!

Väl hemma från Bordeaux, Åland och Småland var jag lite sugen på att hämta lite färska och friska sommarprimörer av typen självplock. Jag åkte till Slottsträdgården på Ulriksdals, Bosse Rappnes handelsträdgård ni vet. Här körde vi självplock av grönsaker och blommor; bondbönor, sommarmorötter av arten Purple Haze, späd purjolök, smågurkor.

På grillen? Baby Back Ribs marinerad i Bone Suckin’ Yaki-sauce.

I glaset denna gång? La Mission Haut-Brion 2000 21 hektar DRUVSAMMANSÄTTNING 50% Grand Vin; 47% CS, 47% M, 6% CF. La Mission tillhörde en gång Haut Brion men övergick i en religiös ordens ägo. Därav tillägget av La Mission i namnet. Sedan 1983 ägs egendomen återigen av Haut Brion men vinerna görs separat och man bevarar deras egenart. La Mission kanske inte riktigt når upp till Haut Brion vad gäller elegans och komplexitet men har oftast en kraft och koncentration som ligger i nivå med grannens. Vissa årgångar har La Mission emellertid en förmåga att blixtra till och överglänsa det mesta i Bordeaux.

TATINGNOTE La Mission kombinerar underbar cigarrlådEparfym med rika svarta vinbär och Cassisfrukt och sammetslenn tyngd som är ett koncentrat av toppklassad Péssac-Léognan på sitt allra bästa vis.

Jämförde med provningsnoteringen för 2010:an som provades i april under en primeur week.

TASTINGNOTE Praktfullt vin, avsevärd portion av slottets signatur; tanniner som alltid är i perfekt harmoni, med förförisk frukt och en underbar generositet i gommen som gör den ännu mer öppen och tilltalande än Haut-Brion i sin ungdom. Tät, rik och mjuk – man kan dofta rikedomen och tyngden redan innan vinet träffat tungan, men det finns ett tydligt gruselement (Graves) samt ett ytterst elegant omedelbart intryck av koncentration. Mycket finkorniga tanniner, lång ihärdig smak, det mogna fruktintrycket dominerar, med en lätt bitter, mörk, tjärliknande karaktär, mycket lång avslutning. En kraftfull närvaro av generositet, storhet. Mycket imponerande! I’m in love, again!

Appellationens båda stjärnor, La Mission Haut-Brion och Haut-Brion har alltid en makalös briljans. Dessa båda viner tillhör allt som oftast de bästa i hela Bordeaux oavsett årgång.

Du vet väl att Winefinder är Sveriges största förmedlare av Bordeaux-primörer?  I vinbutiken finner du lite äldre årgångar…

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s