Aÿ, champagne, chardonnay, Dijonsenap, Gosset, korv, pinot noir, pommes frites, roséchampagne

picnic på bryggan

I gårkväll packade jag en picnic-korg och gick ner till bryggan. Om det händer att mina vänner i Bordeaux känner sig en smula ‘dagen efter’ och det kurrar i magen styr de kosan till Rue Thiac och köper en ‘mitraillette’ (kulsprutepistol). Detta är en baguette med majonnäs eller Dijonsenap, grillade merguezer och pommes frites.

I glaset?  nv ’Grande Brut Rosé’

Aÿ / Champagne / Frankrike / Gosset / NR 7405 / 459 KR / Richard Juhlin 88(92)

44 pinot noir 56 chardonnay

Ruinart må vara den äldsta champagneproducerande firman, men Gosset var vinmakare av stilla viner mycket tidigare. Redan 1584 sålde Pierre Gosset sitt vin d’Aÿ som négociant. Familjen äger i dag 12 hektar i byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly, alla dessa är fyllda med Pinot Noir. Gosset blandar alltid i Piot Noir i sina champagner, inga viner genomgår MLF, malolaktisk jäsning (omvandling av äppelsyra till mjölksyra), detta för att behålla den fräscha syran, nästan inga fat används, bara något på reservevinerna. Remuage görs för hand och man låter vinerna vila mellan 3 – 12 månader efter dégorgering.

TASTINGNOTE ”Stor och mäktig som alla Gossets viner. Något rustik och endimensionell med odlarlika aromer när den först hamnade på marknaden. Bouqueten förde tankarna till röda äppelskal och plommon. I dag är vinet mycket stort och harmoniskt med en rejäl skopa fräschör och elegans. I munnen är upplevelsen mycket rund och kompakt med en eftersmak av de saftigaste äpplen. Ibland lite för nydegorgerad och malotonad.”

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s