Barolo, Nebbiolo, pasta, Pecchenino, Piemonte, Winefinders viinbutik

tisdagspastan – garganelli, kronärtsskocka, salvia

Efter sköna lata dagar är den underbart att få landa hemma och koka en skön pasta en tisdagskväll. Såg ett mycket inspirerande program (How pasta became the world’s favourite food) på BBC History igår om traditionell pastatillverkning i Norditalien. Firman Garofalo anses ha över 100 sorters pasta i sitt sortiment. Imponerande!

I glaset? PECCHENINO ‘BAROLO LE COSTE’ 2005 URSPRUNG Dogliani, Piemonte, Italien

Jag är övertygad att Piemonte överlag tog ett enormt steg framåt då man på 50-talet började se producenter som började vinifiera och buteljera enskilda vingårdslägen, för att få fram terroiren ur Barolos fantastiska sluttningar. Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta.

PRODUCENTEN Det är inte det största eller mest glamorösa vinet i regionen, men det en av dem som jag känner bäst till och känner mig mest bekväm med. Mestadels för att Peccheninos viner är så fylliga, rika och uppriktiga. Det finns en autensitet och oprentantiöshet i dem som gör att jag både beundrar och högaktar bröderna Attilo och Orlandos arbete. Om man skulle utnämna två odlare som är mästare inom sitt fack skulle Bröderna Attilo och Orlando Pecchenino vara det klara valet. Man är mycket noga med att använda förstklassig frukt och deklasserar ibland hela skördar neråt för att man inte vill släppa ut något man inte är nöjd med. Bröderna Pechennino vill de uppvisa det bästa från denna ”terra incognita” som enligt mig inte har åtnjutit det rykte som den förtjänar. Lägg byn Dogliani på minnet!

DRUVOR 100 nebbiolo. Nebbiolo är en blå norditaliensk druvsort, som hitintills bara har gett överbevisade resultat i nordvästliga Italien (Piemonte, Lombardiet och Valle d’Aosta). Barolo och barbaresco, som utgör några av Italiens bästa och mest långlivade röda viner, är gjorda på Nebbiolo. Nebbiolo är en fodrande och vansklig druvsort. Den har en mycket lång växtperiod, varför till exempel frost, hagel regn och extrem hetta kan sätta eller förstöra kvaliteten på höstens skörd. Som tur är har Nebbiolo ett relativt tjockt skal, varför den kan tåla en hel del. Lågt skördeuttag är en förutsättning för ett bra vin.

PROFIL/KARAKTÄR Den har en stor, lite mörk doft nästan lite stallinslag – läder också. Smaken kännetecknas av en tydlig ljus – syrlig låter så negativt – syra mycket stalliga toner och en lång eftersmak. Som en Nebbiolo ska vara när druvan visar upp sin bästa sida. Stram och mycket ren Nebbiolo från Pechennino har en knivskarp precision och kan närmast liknas vid Pinot Noir av hög klass!

ÅRGÅNGEN Aningen reducerad skörd av bra kvalitet för konsumtion på medellång sikt.

LAGRINGSPOTENTIAL Underbart ’uppkäftig’ nnu, men har ytterligare 15-20 års lagrinsgpotential.

GASTRONOMI Om inte dagens pasta funkar varför inte testa dessa gamla favoriter… brässerad oxkind med tryffelpolenta, druvssky, fritterad oxmärg eller Lammsadel från Österlen med cassoulet på coco-bönor, merguez samt vintertryffel.

VEM SKALL KÖPA DETTA VIN Köp detta vin till de kommande tryffelmiddagarna…

THE SOMMELIERS NOTE Det är svårslaget att få njuta en komplex och storslagen Barolo med sensuella toner av röda bär, rosor, choklad och tobak med ett bett som får en att rodna!

THE SOMMELIERS NOTE Första gången jag blev tagen av en Nebbiolo var under ett hockey-VM. Min gode vän den-internationellt-erkände-mäster-sommelieren-med-fäbläss-för-klassiska-stora-viner ringde upp mig under eftermiddagen innan den stora finalen och frågade om vi skulle stå på huvudet ned i noshörningsburen. Då denna gastronomins gentleman inte är någon stor beundrare av idrottsliga aktiviteter (han hävdar fortfarande med bestämdhet att en gentleman enbart ägnar sig åt sportfiske, rodd och fågelskådning) försökte jag att slingra mig. Denne replikerade: ”att dricka Nebbiolo är ju att hänge sig åt åtminstone sportdryck”. Det är svårt att inte gilla en tuff Nebbiolo, men samtidigt är det skönt med frukt så generös och aromatisk att den charmar brallorna av en! Den här flaskan var en smula före i utvecklingen och hade öppnat sig som en blomma!

Annonser
Standard

One thought on “tisdagspastan – garganelli, kronärtsskocka, salvia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s