Bourgogne, kantareller, Marlborough, New Zealand, pinot noir, Winefinder, Winefinders viinbutik

kantareller på nystekt åländskt svartbröd

Skördetider handlar om bär, svamp, frukt, och höstens grönsaker. Aldrig smakar maten och vinet så gott som i augusti/september. Vännerna och kollegorna som man inte träffat under sommaren samlas kring grytor och glas.  Och så var det svampplockningen … Är hösten redan här? NÄ, skojar bara! Men kantarellerna har kommit… Lördagförmiddag, gummistövlar på, hopp in i bilen och styr utanför stadsgränsen. Visst är vi rätt många i Stockholm som inte lyckats väl med svampplockningen? Nä, huvudstadens bästa svampställe är fortfarande Hötorget, klockan 16:00 på lördagar… Torghandlarna formligen kastar svamparna efter en. Bär och frukter tas från trädgårdar och fält.

VINET TILL KANTARELLEN? Pinot Noir är som den ohängde tonåringen som ger sina föräldrar grå hårstrån i förtid, men som vid få väl valda tillfällen, när den lägger manken till, bevisar att den har ett genis hjärnkapacitet. Pinot Noir kan producera ordinära men alltför dyra viner, speciellt i Bourgogne, men också riktigt exceptionella, även detta i Bourgogne!

Få är väl det som har lyckats undgå den rådande Pinot Noir-trend som vi upplever idag, få är väl de som inte lockas av en elegant bärig och sensuell Pinot Noir med sammetslena tanniner som ömt rinner ner för strupen och lämnar en rik och komplex eftersmak. har sitt ursprung i Bourgogne och dokument visar att den var planterad redan på 1300-talet även om man tror att den har frodats längre än så. Pinot Noir är en lynnig druvsort att odla, då Chardonnay är relativt enkel rent odlingsmässigt så uppvisar Pinot Noir mycket mer divalater, den kräver ett svalt klimat som är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna, den är känslig för frost under våren som kan resultera i en ojämn fruktsättning, regn under skörden vilket kan resultera i röta och utspädda viner och så vidare.

Pinot Noir är en druvsort med tunna skal vilket sällan ger djup färg åt vinerna, därmed bygger sällan heller dess struktur på tanniner utan snarare på syran och den delikata fruktkaraktären. Även Pinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Volnay ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner medan de rikare lerjordarna i Pommard ett stenkast bort skänker mörkare färg påtagligare tanniner och en rikare fruktighet, Vosne-Romanée har både kraften och den delikata parfymen, Gevrey-Chambertin är rikare med mörkare frukt och så vidare…

Förföras, ja det är precis vad man görs när Pinot Noir är som bäst. Denna druvsort brukar kallas för vindrickarens dröm och vinodlarens mardröm. När Pinot Noir uppvisar sina bästa sidor så blir vi hänförda av de eleganta aromerna av solmogna röda bär, vildhallon björnbär kött och kryddor samt en rikedom och komplexitet som förenas med en eterisk lätthet.

Samtidigt är druvan mycket nyckfull och mottaglig för allt som kan gå fel ute i vingården, den är en tidigt mognande druvsort känslig för röta och föredrar en lång och sval växtsäsong där aromerna hinner mogna ut. Denna primadonna kräver en helt annan uppmärksamhet än de flesta andra druvsorter. Framställningsmetoderna skiljer stort emellan olika producenter i de olika regionerna som ger sig an Pinot Noir. Hur skall då en riktig Pinot Noir smaka? Visst Bourgogne är dess hemvist och här kan vi väl skåda otaliga exempel på dess storhet, komplexitet och sensualitet.  Dock så har vi otaliga gånger slagits ner av alla mediokra producenter som i svaga årgångar gör viner som inte är annat än kartiga och gröna.

Druvan visar upp helt andra egenskaper i till exempel Kalifornien, Oregon, Nya Zeeland och Australien, där en generösare frukt och en ”yppigare Pinot Noir-stil’ skämmer bort oss på ett helt annat sätt. De bästa producenterna i dessa områden strävar dock ofta efter en mer klassisk stil och flera av dessa viner kan lätt misstagas för bra Bourgogne i blindtester.  Druvsorten är även viktig i Alsace, Loire, södra Tyskland, Österrike, Norra Italien och även i Spanien. Vi skall ej heller glömma att Pinot Noir ligger bakom många av världens stora viner från Champagne.

I GLASET DENNA KVÄLL? I kväll föll valet på något från den södra hemisfären. Jag har länge varit5 förtjust i vinerna från Seresin Estate i Marlborough. SERESIN ESTATE  ‘PINOT NOIR MOMO’ 2008

URSPRUNG Marlborough, Nya Zealand

PRODUCENTEN Seresin Estate omfattar tre vingårdar: Home, Raupo och Tatou. Både Home och Tatou-vingårdarna är certifierade ekologiska. Pinot druvor från de olika vingårdarna, är block inom varje vingård och utvalda block som alla skördats och beretts individuellt för att bevara dess olika egenskaper.

VINET Frukten kommer från lerrika sluttningen Raupo Creek, 60% kommer från vinstockar som odlas på toppen av det block som ligger i den branta delen, och 40% från de flackare partierna. Varje vinstock tunnas ut för att enbart en klase per gren skall skjuta ut. Efter att frukten handplockats handsorteras de innan de avstjälkas och kyls. Efter en viss kall blötläggning tillåts musten en svag uppvärmning och vildjästen sätter igång jäsningen. Under jäsningen utförs battônage (nedtrycken av skalhatten) dagligen. Vinet lämnades sedan med skalkontakt i två veckor efter avslutad jäsningen. Sammanlagt tre och en halv vecka tillbringades i kontakt med skalen. Därefter drog man av vinet och pressades innan de överförs till franska fat, varav cirka fyrtio procent var nya. Denna Pinot Noir genomgick naturlig malolaktisk jäsning under femton månader på fat, innan det buteljerades ofiltrerad och utan klarning.

KARAKTÄR ‘Intensiv doft av tranbär, körsbär, röda vinbär och hallon hoppar ut ur glaset med några drag av läder och krydda. Smaken är elegant med rena, lager av saftiga röda frukter över rökig ek, med smidiga tanniner och ihållande finish. Underbar att dricka nu, men kommer det att förbättras under de kommande fem åren.’

GASTRONOMI kantareller på nystekt åländskt svartbröd

THE SOMMELIERS NOTE Medelintensiv och mycket komplex Pinot Noir som är betydligt mer intressant än de enkla, mer öppet fruktiga viner från denna årgång och region. Söta körsbär med en rad kryddor och andra smaker salta inklusive elegant fransk ek. God utvecklingspotential. Seresin är verkligen ett namn att se upp med, som producerar några underbara, komplexa, naturliga viner. Jag älskar verkligen dessa yppiga viner från Seresin händer; rökigt, kryddiga med extremt finstämd mörk bärighet som ger ett djup sällan skådad. Detta ett stort hedonistiskt vin. Detta vin serverar jag med glädje till mina vänner som tycker att Pinot Noir är ”tunna, snipiga och utan personlighet”.

Klicka här för att finna vad som finns hemma i sortimentet från Seresin Estate i Winefinders vinbutik. 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s