albillo, chardonnay, gewürtztraminer, grüner veltliner, Kamptal, kräftor, macabeo, Manchuela, Marlborough, Okategoriserade, sauvignon blanc, skaldjur, västerbottensost, viognier, Winefinder, Winefinders viinbutik

i kräftans vän(d)krets

Sköna augusti är kommen. Semestern är över för de flesta av oss, men än dröjer sig de långa, varma sköna kvällarna kvar. Vad bättre än att bjuda in vännerna på ett kräftkalas. Svenska kräftor är en exklusiv delikatess. Signalkräftorna kostar mellan 300 och 450 kronor i fiskbutikerna och flodkräftan brukar kosta över 600 kr. Av de 3500 ton kräftor som vi svenskar äter per åt är cirka 30 procent svenska. Trenden verkar hålla i sig: fler väljer de svenska. Priserna på de svenska har gått ned de senaste åren och de importerade har blivit dyrare. Dessutom kan du i dag hitta svenska kräftor i vanliga affärer, det kunde du inte för några år sedan. Fann denna sköna blogg om svenska kräftor.

I GLAS1? SERESIN ESTATE ‘SAUVIGNON BLANC’ 2009 176 SEK

MENYFÖRSLAG DILLDOFTANDE KRÄFTOR MED VÄSTERBOTTENPAJ 

VINET Filmproducenten Michael Seresin är mannen bakom detta företag.

Michael har en stor kärlek till italienska viner har han låtit uppföra en imponerande vinanläggning i toskansk stil. Brian Bricknell som är ansvarig för vinproduktionen – han är bland annat känd för sina bedrifter hos Viña Errazuriz i Chile och hos Mondavi i Kalifornien. Handavtrycket på etiketterna användes förr av aboriginerna för att tala om att ”det här har jag gjort och det är jag stolt över”.Marlborough är ett ganska nytt vindistrikt beläget på sydöns nordspets på Nya Zeeland. Här planterades de första vinrankorna så sent som 1979. Området är idealiskt för gröna druvsorter med Sauvignon Blanc, Pinot Gris och Chardonnay samt den blå Pinot Noir.

KARAKTÄR Detta är en riktigt högklassig Sauvignon Blanc med ren fin syra. Frukten är typisk med citrus, exotiska frukter som passionsfrukt samt en liten fin fetma från ca 5% Semillon som ingår i cuvéen. Köp vinet i Winefinders vinbutik.

SAUVIGNON BLANC Klassisk vitvinsdruva som man finner mest i Bordeaux och östra delen av Loires regioner. Druvan visar upp stor växtbenägenhet och sen mognad. Druvan tros ha sitt ursprung i den gamla uråldriga druvan Fié. En druva som förr var vanligt utbredd i hela Loire. Namnet Sauvignon Blanc kommer sig av skalets ljusa färg. Inom genforskningen har man funnit släktskap med Cabernet Sauvignon och andra mutationer kallade Sauvignon Noir, Sauvignon Jaune och Sauvignon Rose. Den sistnämnda är även känd som Sauvignon Gris. I Steiermark i Österrike är druvan känd som Muskat-Silvaner. Alla versioner av druvan tenderar att ge viner med gräsiga och örtiga aromer, något man ofta benämner fläderbär eller fläderblom, om druvan växt i någon av de tempererade zonerna. I varmare klimat tenderar druvan att ge mer citruslika aromer som grapefrukt och även pärontoner plus en karaktäristiskt jordig underton. I Nya Zeeland har druvan skördat stora framgångar de senaste 10 åren.

Sauvignon Blanc är en aromatisk druva som är ganska lätt att känna igen. Den ger fruktighet och friskhet till viner där flera druvor ingår. Passar sällan till längre lagring. Doften brukar beskrivas som krusbär och svarta vinbärsblad. Druvan har god växtkraft, är känslig för botrytis (ädelröta) ingår som en av druvorna i de söta av botrytisangripna Sauternesviner. Druvan ger i vindistriktet Loire typiska, bouquetrika och torra viner. Druvans historia i Frankrike sträcker sig långt tillbaka i tiden men i övriga världen är den relativt ny. Ett av de länder där den trivs ypperligt är Nya Zeeland. Kalifornien har däremot den största odlingsarealen av Sauvignon Blanc. Här kan den i bland kallas Fumé Blanc då den har lagrats på ekfat.

MENYFÖRSLAG KRÄMIG HUMMER- OCH KRÄFTSOPPA  

I GLAS 2? HORNS VINGÅRD & MAS MARTINET ‘THE WHITE ONE’ 2010 105 SEK

Ursprung Manchuela, Spanien Vinet Detta är ett nytt och väldigt intressant projekt i Spanska Manchuela med svenska intressen genom Alexander Horn. Till sin hjälp med produktionen har de ingen mindre än Josep Lluiz Perez som bl a producerar och äger Clos Martinet i Priorat. Ambitionen är att göra moderna ”vardagsviner” av hög kvalitet. Idag tillverkar de två viner The White One och The Red One. Karaktär Ett riktigt tufft vitt vin som skiljer sig från mängden. Här samsas inte mindre än fem olika druvor, Chardonnay, Albilla, Viognier, Macabeo samt Gewurztraminer. Vinet är väldigt friskt med en fint läskande syra i en kryddig stil. Citrus, bivax samt exotiska frukter som ananas och mango gör sig gällande. Perfekt till sommarens grillade fiskrätter.

Kollegan Fredrik Horn, Sommelier på Operakällaren skriver följande på Winefinder.se;

‘Kanske det mest spännande vinprojektet i Sverige för tillfället. Bakom detta projekt står Alexander Horn som är verksam på Öland och Josef Lluis Perez som tillvardags är verksam i Spanien och Priorat på egendomen Mas Martinet.
I vineriet har man adapterat den senaste tekniken från Mas Martinet. Druvsammansättningen för det vita vinet The White One är, Chardonnay, Macabeo, Albilla, Viognier och Gewütrztraminer. En blandning som på förhand tyder på mod och nyfikenhet men slutresultatet överraskar på ett positivt sätt. Vinet har en delikat och ung doft, ren och med en yppig friskhet. Toner av citrus, stenfrukt, vita blommor och aprikoser. I smaken så uppvisar vinet en fräschör med en läskande syra och en friskhet som är påtaglig. Fruktig med inslag av gulfrukt så som äpple, aprikoser, persikor och en touch av citrus, frisk och elegant i avslutet.Detta är ett vin som bör konsumeras med en bit mat varför inte en bit röding stekt på skinnet med en kräm av jordärtskocka och smörslungad sparris toppad med ett stänk citron.’ Köp vinet i Winefinders vinbutik.

MENYFÖRSLAG SALLAS PÅ VIT SPARRIS, SVENSKA KRÄFTOR OCJ SJÖKORALL

I GLAS3? JURTSCHITSCH SONNHOF ‘GRÜNER VELTLINER STEIN’ 2010 155 SEK

Ursprung Kamptal, Österrike Vinet En av de större familjeägda egendomarna, man förfogar över hela 55 ha. Över den 700 år gamla källaren har ett supermodernt vineri byggts, allt i etapper för att undvika pumpning av musten. Kvalitén är genomgående mycket hög från de enkla till de exklusiva vinerna, detta kan vi notera enligt alla de utmärkelser som egendomen belönats med. Gruvé är firmans moderna presentation av Grüner Veltliner som har blivit en riktig storsäljare i USA, frisk och kryddig, utmärkt att servera glasvis. En något tyngre tappning är Grüner Veltliner Alte Reben som bjuder på tropisk frukt och mineraltoner i massor. Chardonnay Ladner är fatjäst dock med den klassiska Österrikiska syran. Rotspon är egendomens ”rödtjut” en inte helt vanlig cuvée på Pinot Noir, Zweigelt och Merlot. Karaktär Ett väldigt finstämt vin med underbar struktur och pigg syra som förmedlar en tydlig terroirkänla. Frukten är väldigt ren och mineralisk i en lite kryddig stil. Inslag av exotisk frukt, citrus och persika. Köp vinet i Winefinders vinbutik.

GRÜNER VELTINER

Grüner-Veltliner är Österrikes viktigaste gröna druva – den täcker omkring en tredjedel av landets cirka 58 000 hektar (dess arealer uppgår till drygt 18 000 hektar). Flera av landets producenter har sedan slutet av 1980-talet (inte minst under det remarkabla kvalitetslyftet under andra hälften av 1990-talet) också visat att det är en högklassig druva som med god marginal står upp mot flera av världens största gröna druvor, exempelvis Riesling och Chardonnay.

Druvans ursprung är inte helt kartlagt, men även om det inte finns några säkra bevis och trots att druvan inte odlas där idag finns det goda skäl att tro att den kommer från trakten kring staden Veltlin i Sydtyrolen. Dess namn kommer åtminstone därifrån. Till Österrike verkar den hur som helst ha kommit in via södra Tyskland. De första spåren av dess närvaro i Österrike står att finna under medeltiden, då den odlades tillsammans med andra gröna druvor och gav ett blandat vin som kallades (och fortfarande gör det) ’Gemizter Satz’. Idag håller man på att göra genetiska studier för att utreda druvans ursprung och släktskap. Det verkar som om den är besläktad med Traminer (Grüner-Veltliner har en viss kryddighet som tyder på det, men också en påfallande läskande syra som motsäger släktskapet). Den är troligen också släkt med Roter-Veltliner, en druvsort som odlas i Donauland, och forskarna har också hittat vissa släktskap med Zierfandler och Rotgipfler från Thermenregion söder om Wien (dessa båda har också en traminer-liknande kryddighet) och en annan lokal druva – Neuburger. Kanhända har de utvecklas ur Traminer eller Roter-Veltliner under seklernas gång.

Det var först på 1930-talet som österrikarna började se på Grüner-Veltliner som en egen druva med egen karaktär. Vid den här tiden började man också producera mer eller mindre druvrena viner av den. På den här tiden var den annars Sylvaner som var den mest planterade druvsorten i Niederösterreich (övre Österrike). Detta skulle emellertid snart ändra. Den högre uppbindningsteknik som Lenz Moser utvecklade under 1930-talet (han kallade den ’hoch-kultur’) bidrog i allra högsta grad till att arealen för Grüner-Veltliner ökade. I kombination med druvans förmåga att lyfta fram terroir, att man samtidigt fann klimat och jordmån i norra Österrike synnerligen passande, var också den nya uppbindningsmetoden mycket väl lämpad för druvsorten.

För att vinerna ska få den perfekta balansen mellan frukt, syra och alkohol, krävs att den odlas i regioner som inte är alltför varma. En långt utdragen växtsäsong är av godo. Druvorna mognar relativt sent i det soliga Österrike, där somrarna är soliga och höstarna milda – men, med svala nätter.

Även om de av bördig lössjord täckta granit- och gnejsjordarna (österrikarna talar om ’primary rock’) i Wachau, Kamptal och Kremstal anses ge viner av allra högst kvalitet, finner man goda exempel på Grüner-Veltliner på flera håll i landet. En god dränering är också positiv och på de branta och steniga sluttningarna i Niederösterreich är den därför ypperlig.

Grüner-Veltliner ger torra (ett fåtal söta viner går att finna) och mycket friska viner med en fin fruktighet som går från päron och citrus i unga viner till rikare och mer tropiskt fruktiga toner i mogna eller sent skördade viner. En riktigt ung Grüner-Veltliner kan vara svår att skilja från ett vin av Riesling, men den har oftast en ton av grapefrukt (snarare än rieslingsvinets lime och persika) och bjuder ibland också på en fet och lite sötsyrlig nyans av yoghurt och jäst (i positiv mening). Beroende på vilken typ av jord druvorna har vuxit i får vinet också en lätt rökigt och rostad arom. Bättre viner av Grüner-Veltliner har en enastående lagringspotential, i vissa fall flera decennier, och mår oftast bra av minst två till tre års mognad innan konsumtion.

Grüner-Veltliner förekommer i flera länder och distrikt i sydöstra Europa, men utanför Österrike är dess betydelse ytterst liten.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s