Alain Ducasse, Belle Epoque, champagne, Charlene Wittstock, Hervé Deschamps, Jeroboam, Livets Goda, Monaco, Perrier-Jouët, Prins Albert II av Monaco

Perrier-Jouëts 200årsjubileum fortsätter med ‘the Monaco Royal Wedding’

Champagnehuset Perrier-Jouët har haft den stora äran att leverera champagnen till årets största kungliga bröllopsfest; äktenskapet mellan prins Albert II av Monaco och Fröken Charlene Wittstock. Med sin personliga ikoniska préstigecuvée ‘BELLE EPOQUE 2002 som serverades ur magnumbuteljer vid den officiella bröllopsmiddag vann Perrier-Jouët många prestigpoäng.

PERRIER-JOUËTs ’BELLE EPOQUE’  var den officiella champagne som valts ut för den kungliga bröllopsmottagningen, som hölls på den vackra terrassen vid Opera Garnier och kröntes av en lyxig middag med Michelinbeströdda köksmästaren Alain Ducasse. De 500 gästerna, inklusive europeiska kungligheter, stats- och andra framstående personligheter, hade den remarkabla Perrier-Jouët Belle Epoque från årgång 2002 i sina glas. En måltid som avrundades med den fina vitchokladtäckta bröllopstårtan som beskrivs av Hervé Deschamps, chef de caves, som

det ultimata uttrycket av elegans och förfining av Perrier-Jouëts distinkta signatur och stil’. Hervé Deschamps, enbart den sjunde källarmästaren hos firman sedan grundandet av huset 1811.

Som en del av dess 200-årsjubileumsfestligheter, välkomnade huset Perrier-Jouët några av världens främsta champagneexperter för en exklusiv vertikalprovning av sina prestigefyllda ’CUVÉE BELLE EPOQUE’ i det mest festliga av format: Jerobeam. Efter Perrier-Jouët historiska provning 2009 då man provade bladn annat den då äldsta champagnen i världen Perrier-Jouët ’VINTAGE’ 1825. Chef de Caves Hervé Deschamps var angelägen om att utforska en annan dimension av husets källare genom en Jerobeamprovning av husets 9 mest enastående årgångar med start från 1975:an, året då Perrier-Jouët införde årgångschampagne i Jerobeam. Hervé Deschamps förklarar: ’Jeroboam är den traditionella symbolen för fest i Champagne och vårt 200-årsjubileum var det perfekta tillfället att undersöka hur dessa stora årgångar har utvecklats i större format. Jeroboams erbjuder en exceptionell men något annorlunda upplevelse än från vanliga flaskor, som ett lägre. tryck tillsammans med ett längre åldrande på bottensatsen ger upphov till ett mer intensivt, rikare och aromatiskt vin’.

Vill du veta mer om Belle Epoque? I Livets Goda 56 som publiceras 25 oktober har jag skrivit artikeln ‘BELLE EPOQUE – THE STORY’.

Min notering av 2002’BELLE EPOQUE ROSÉ’ Belle Epoque 

Epernay/ Champagne / Frankrike / Perrier-Jouët / NR 87429 / 2120 KR / Richard Juhlin 90(93)

50 Pinot Noir  5 Pinor Meunier 45 Chardonnay

Belle Epoque har blivit en jättesuccé överallt, speciellt amerikanerna har fallit för den blomsterprydda flaskan (går i USA även under namnet ’Fleur de Champagne’). Huset äger 108 hektar i sju byar, och resterande 65% av druvorna köps in från 40 olika byar. Firmans viktigaste by är Cramant, där man äger 29 hektar i de allra bästa sluttningarna. I motsats till många andra stora hus, har man förvaltat arvet väl. Vinstockarna är mycket gamla och producerar fantastiska druvor som kan dominera en hel cuvée även om andelen är liten. Den delikata husstilen är mycket beroende av dessa Chardonnaydruvor. Årgångsvinet är en rostad klassiker och Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren. 1985 Belle Epoque Rosé röstades fram som tidernas främsta rosé vid Millennieprovningen.

Richard Juhlin; ”Det är nästan omöjligt att känna hur detta för tidigt släppta och helt nydegorgerade prestigevin kommer att utvecklas. Min poängbedömning får ses mer som en gissning baserad på kunskap om hur tidigare upplagor av detta vin har utvecklats med lagring. I dag är det en sval skönhet med subtila sparsmakat små uttryck och gester. Redan mer komplex.”

Björnstierne Antonson; ”Belle Epoque Rosé tillhör de absolut främsta rosé-champagnerna. Vinet har en personlig stil och 02:an är inget undantag. Jag har under året provat denna skönhet vid ett tiotal tillfällen och den briljerar verkligen med sin storhet var gång. Den är stor nu, den kommer att bli legendarisk… Sensuell och fascinerade….”

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s