Alois Kracher, Anselme Selosse 'Substance', Arbane, Arbanne, Avize, ’grande marque’, Bahans Haut-Brion, Bordeaux, Burgenland, champagne, champagneälskare, Coche-Dury, Cuvée 6 Cépages, dosage, Ho-Bryan, Illmitz, Kracher 'Auslese Cuvée', Le Mesnil-Sûr-Oger, Moutard 'Vieilles Vignes Cépage Arbane', Neusiedlersee, Nouvelle Vague (NV), Oger, Origine, Péssac-Léognan, Petit Meslier, pinot blanc, Richard Juhlin, Richard Juhlin Champagne Club, Solera, Solera-system, Taylor & Jones, Winefinder, Winefinders viinbutik, Zwischen den Seen (ZdS)

Hemmamatch

Augusti är månaden då alla kommit tillbaka från sina semestrar. Man tar upp kontakten med vänner och kollegor man inte sett sedan försommaren. Kollegan Mr H slank förbi på en grillad ‘BEEF and GARLIC BURGER TAYLOR AND JONES STYLE’. Medan grillen värmdes upp skänkte jag upp en par glas av den gamla favoriten;

2000 LAUNOIS ‘MILLÉSIME’, Le Mesnil-Sûr-Oger, champagne. Firman grundades 1872 och äger 21 hektar vingård mestadels belägna i Mesnil. Bernard Launois har nyligen inrett ett uppskattat museum på egendomen. Få odlare i Champagne har så välfyllda källare med gamla årgångar som Bernard. Sedan 1970 använder man druvor från byarna Avize, Oger och Cramant i sina viner. Den årliga produktionen ligger på 180.000 buteljer.  Launois hade med två champagner vid Millenieprovningen i Stockholm, juni 1999.

Richard Juhlin Poäng: 86(90). TASTINGNOTE ‘Stor ren doft i tydlig stil med snäckskal och hav. Extremt torr med stram frukt som citrus och persika.  Bubblorna i denna Champagne är mycket fina och behagliga. Smak av torkade fikon och körsbär som snabbt går över i rostade mandlar och brödighet. Lång fin eftersmak med bra fruktighet trots sin torra stil.’

Mr H är en gynnare med en enorm slagsida av champagne i sin vinkällare och han är inte sen att låta sina vänner vara med på ett härn då han öppnar något riktigt gott. Ur rockärmen denna söndag tog han fram en av våra stora favoriter;

n.v. ANSELME SELOSSE ‘SUBSTANCE’ dégorgémant 23 decembre 2009, Avize, Champagne. Ett nytt namn på soleravinet från Selosse. Först Solera, sedan Origine och nu Substance. Byn Avizes hela väsen i ett enda vin, utan hänsyn till vintage-variationer. Gjord av en solera som startade 1986. En viss skillnad finns ju förstås eftersom vinet förändras en aning varje år beroende på vilket det yngsta och nyaste årgångstillskottet är. Vore det inte underbart att ha en provning med alla olika solerablandningar Anselme gjort sedan han tappa de sin 86:a på ståltanken där alla vinerna blandas? Mer och mer komplex och djupgående för varje version…

Mindre producenter – och förmodligen de större också – studerar och diskuterar Selosse. Alla gör det. Selosses viner är intressanta för både vinmakare, sommelierer och champagneälskare. De är mer utmanande. Smakerna och karaktärerna är helt unika. En hel del mindre producenter sysslar även de med Solera-system. Samt fler med oxidativ behandling av musten, vanligen genom mognad på fat. Men också genom att göra mer omdragningar. Det är intressant att idén inte blivit mer populärt innan eftersom champagne handlar om blandning. Många, de flesta faktiskt, har champagne som går tillbaka många årgångar i sina källare. Dessa har ofta lagrats på rostfritt stål istället för fat. Det verkar faktiskt som Solera-systemet ger en högre grad av konsekvent kvalitet än det nuvarande blandningssystemet. Förmodligen eftersom den oxidativa aspekten lyfter fram samma karaktär i viner av olika typ och stil. Det är anledningen till att den fungerar så bra i Jerez. En risk som detta tillvägagångssätt ger är att det lätt kopieras. Man vet med säkerhet att när ett ’grande marque’ släpper en linje som är gjort på Solera kommer dess popularitet att avta. För Selosse och de som gillar denna stil, kommer detta inte får några konsekvenser, eftersom de inte ser ett egenvärde i att främja denna typ av tillverkningsstrategi. De bara använder sig utav Soleran. Det som gör deras vin intressant är faktiskt uppmärksamheten till små detaljer i vinet, omvårdnaden och viljan att prova något nytt.

Druvsammansättning (Cépage): Varje år dras 22 % tillbaka från en soleran av två skillda Avize-parceller, en sydsluttning och ett östlig kulle. Här är alla Selosse årgångar representerade med start 1986. Lagring på sin jästfällning: 5-6 år före dégorgering. Dosage: 0-4 g/l. Produktion: 275 lådor- 1 650 flaskor Pris: ca 200-250 US$ dollars.

Richard Juhlin Poäng: 95(95). TASTINGNOTE ‘Nyligen dégorgerad (juni’10). Näsan är bara helt fenomenal; full av vita blommor, ingefära, torkade persikor och halm. Smaken är strukturerad, syran är otroligt närvarande(ingen malo), avslutningen stram! Helt suverän, verkligen makalös. Denna version uppvisar absolut perfekt balans. Eller som en internationell kollega uttryckte det: Coche-Dury i Champagne-klädsel.’

Till burgarna hade jag dekanterat ett av mina sköna inköp från januarirean hos WineFinder; 2004 ‘CHÂTEAU BAHANS HAUT-BRION’, Péssac-Léognan. Just nu är 2004:an slut men 2005:an finns hemma i vinbutiken.

Vad är lockelsen med en tok-ung Bordeaux? | De bästa vinerna från Medoc lyckas briljera med en kraft förenat med elegans och en tydlig känsla av ursprung. De klassiska aromerna av svarta vinbär, cederträ, tobak och läder är svårt att ta miste på. Markerade tanniner och en frisk syra förenat med en balanserad alkoholhalt känns väldigt välkommet vid matbordet. Traditionellt så var det klassiska vinet från Médoc något man lade i källaren under 15-20 års tid. De framsteg som framförallt skett i vingården de senare åren har lett till att man skördar mognare frukt samt utför en noggrannare selektion. Detta har lett till att vinerna sällan uppvisar de hårda, ogästvänliga tanninerna som vi kanske förknippar traditionell Bordeaux med. Och även om dagens Bordeaux kommer att utvecklas i källaren så behöver vi inte skämmas om vi går loss på flaskorna under deras relativa ungdom.  Vem orkar vänta 10 år, 3 veckor och 4 dagar med att dricka ett klassat vin med ett slott på etiketten, eller möjligen en liten villa, och en allé eller är det möjligen ett litet buskage? Tja, färre och färre visar det sig…

TASTINGNOTE ‘För mig är detta den mest fantastiska av ”de andra vinerna” av denna årgång, med alla de nobla dragen, texturen, och originaliteten som finns i ’le grand vin’, men lite mer tillgänglig. Tät och rik doft, med ett uttalat mineral-element, en rik, mäktig, garvsyra, en omedelbar tyngd i munnen, med mycket yppiga svarta vinbärsdrag, rik, varm, men så finlemmad, kryddig nästan köttig frukt, mycket lång och något varm finish, med en touch av bitterhet. Man skulle inte gissa att detta var ett ”andra vin”! Imponerande! Visst, jämfört med den motsatta änden av spektrumet; elegans, stil och finess från den mer aromatiska komplexiteten och återhållsamhet i 2008:an. Det kommer att gynnas av tid: 10 år minst?’

”There I drank a sort of French wine called Ho-Bryan (sic) which hath a good and most particular taste which I never before encountered…..”

Samuel Pepys, on the 10th of April 1663

AFTER DINNER DRINK1 – Efter måltiden rundade vi av med en flaska som serverades ‘blint’; den udda men goda 2005 MOUTARD PÉRE & FILS ‘VIEILLES VIGNES CÉPAGE ARBANE’, Buxeuil, Champagne

Firman är en av de få som gör en champagne från den utrotningshotade druvan Arbanne. 2002 Cuvée 6 Cépages består av 1/6 vardera av PN, PM, CH, Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbanne. Jag gillar alltid firmans häftiga viner gjorda på de udda druvsorterna. Första upplagan av detta vin var årgångslöst nu extra roligt med årgångsbeteckning. Detta är vinet ni måste köpa för att se vad denna druva har att erbjuda. Denna årgång är elegantare än tidigare upplagan.

Richard Juhlin Poäng: 83(85). TASTINGNOTE  ‘100% Arbanne. Ett högst personligt vin som skrämde en del provare och fascinerade oss andra. Tätheten och koncentrationen är fantastisk. Den aromatiska profilen är däremot allt annat än klassisk. Jag hittade banan, vita vinbär, olja, lichi ungefär som en Gewürztraminer i doften. Smaken var snarare som en stor torr Chenin Blanc från Loire. Moussen är grov och ofin antagligen för att densiteten är så hög att bubblorna bromsas i den tröga vätskan. Måste upplevas för att man ska förstå vad jag svamlar om.’

AFTER DINNER DRINK2 – 2003 ALOIS KRACHER ‘AUSLESE CUVÉE’, Burgenland

De som känner mig väl vet att jag alltid har en obscent stor samlig halvflaskor söta viner av varierande urspung. Flaskan inhandlades under åren i Bruxelles. Den mycket skicklige Alois Kracher gick bort i december 2007. Idag har vinmakandet tagits över av hans son Gerhard. Deras viner har gått från klarhet till klarhet med sina ädelsöta viner från Neusiedlersee. Alois, eller ”Luis”, som han kallas i Illmitz, är från början kemist. Men han sadlade om 1986 och kom hem för att börja arbeta i vingården. Han skapade en ny stil för dessertviner där frukt, finess och balans är viktigare än sockerhalt.  Fr.o.m årgång 1991 har hans viner stått i en klass för sig i sötvinsvärlden. Alois Kracher var en egensinnig vinmakare med en stor portion humor som älskar att säga att han bara var en enkel bonde, väl medveten om sin internationella ställning som en av världens bästa sötvinsmakare. Han gjorde varje år ett tiotal cuvéer numrerade från 1 och uppåt, där de med högra nummer har en högre sockerhalt. Hans söta viner kan delas in grovt i tre kategorier: Traditional: söt stil som går från auslese till eiswein. Zwischen den Seen (ZdS): betyder ‘mellan sjöarna’, dessa viner kommer från landet mellan och de mindre sjöarna i Seewinkel. Nouvelle Vague (NV): Kracher’s unika selling point; fabulöst rika och söta new-wave druvor och blends. TEKNIK Chardonnay vinifierad i nya franska ekfat och Welchriesling i nya 100-liters tunnor. Lagrat i 20 månader.

TASTINGNOTE Stor, mycket aromatisk och sötaktig doft med tydligt inslag av Botrytis (ädelröta) och mogna gula tropiska frukter, samt med en liten fet nyans av grapefruktskal. Fyllig, ordentligt söt smak – dock med en fint balanserad syra – som domineras av gul tropisk frukt och kokta aprikoser. Silkig, mycket söt och mycket fint balanserad eftersmak.’

3 GÄSTER 5 VINER 15 RIEDELGLASGLAS

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s