Cave du Jour, Côte de Nuits, Chambolle-Musigny, Grythyttan, husmanskost, Institutionen för restaurang- och Måltidskunskap, La Tache, Le Musigny, pinot noir, Romanée-Conti, sommelier, Vosne-Romanée

tisdagshusman

Tja, man är väl som alla andra, bristen på tid är som bekant inget unikt för en sommelier heller. Tisdagar betyder fotbollsträning på Kanalplan på Södermalm. Då gäller det att det går snabbt då man väl kommer hem till köket. Jag har genom åren utvecklat en del snabblagade rätter som väl i slutändan kommer att resultera i en bok under arbetsnamnet ‘fast-food för en gentleman – måltider under 30 minuter’.

Igår kväll hittade jag en skön gammal bok från studietiden i Grythyttan på Restauranghögskolan vid Institutionen för restaurang- och Måltidskunskap; ‘Husmanskost’ av Oskar jacobsson. Dagens anrättning finns inte med i boken, men är helt klart inspirerad av den.

STUVAD VITKÅL MED RÖKTA PRINSKORVAR FRÅN SORUNDA

Det gick såpass snabbt att laga maten att jag nästan glömde bort vinet. Tur att jag tog ut flaskan ur min ‘Cave du Jour’ medan jag kokade vitkålen… Aningen svalt visade sig bli ypperligt till maten. Många irriterar sig på oss sommelierer för att vi hyllar enkel husmanskost och fine wines. Well, en av förklaringarna är att de enkla och rustika smakerna lämpar sig fenomenalt till stora rena och eleganta utryck! Som i exempelvis Bourgogne. Ett skönt inköp i WineFinders vinbutik (383 sek) visade sig 2007 CHAMBOLLE-MUSIGNY från BOUCHARD vara.

CHAMBOLLE-MUSIGNY Byn Vosne-Romanée, som är en plats många vallfärdar till. men vi skall inte stanna i byn som ser inte ut att ha ändrats de senaste 100 åren och det finns inte mycket att se för den oinvigde, däremot om man tar en tur längs någon av gatorna med klingande namn som Rue du temps perdu eller Rue de La Tâche så kan man skåda världens högst skattade vingårdar som La Tâche och Romanée-Conti. Fortsätter vi norrut passerar vi CHAMBOLLE-MUSIGNY, här finner vi det berömda Grand Cru läget Le Musigny som dessutom är planterad med lite Chardonnay vilket är ovanligt i denna del av Côte de Nuits. Vinerna från Chambolle-Musigny är kanske de lättaste och mest delikata i hela Côte de Nuits, detta beror delvis på det tunnare skiktet av lera och större del kalksten vi finner i jorden. Svänger ni in i byn så kan ni spisa på Le Chambolle Musigny eller Maison Vigneronne, behöver jag lägga till att vinlistorna är välfyllda med de lokala vinerna, igen! Comte Georges De Vogué och Domaine Roumier är några av topproducenterna.

I GLASET?  Vinerna från Chambolle-Musigny är kanske de lättaste och mest delikata i hela Côte de Nuits, detta beror delvis på det tunnare skiktet av lera och större del kalksten vi finner i jorden. Denna version är sensuell och slank intill obscenitet.  Konsekvent gissar jag på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar av denna appellation. Chambollen är verkligen en Pinot Noir med elegans! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Den generella Chambolle-karaktären dvs blommigheten finns ytterst närvarande i vinet. En stor täthet förenat med en mjukhet i munnen och härliga körsbärsaromer från Pinot Noir-druvan. Lång eftersmak. 

Men okay då, om man skall snitsa till det så varför inte… Anka sitter alltid perfekt till sensommarens middagar ute i det fria. Ankbröstets många tillagningsmetoder bestämmer tonen på middagen: grillat, rimmat, rökt, tunna carpaccio-skivor…En favorit är Burger de luxe – grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise… men dessa anrättningar tar, är jag rädd, lite längre än min halvtimme!

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s