Darling, Groote Post, Helderberg, husmanskost, NKs Saluhall, Stellenbosch, Sydafrika, Winefinder, Winefinders viinbutik

Fiskarsöndag

Efter en sväng på stan så börjar det som bekant att kurra i magen. Vi kilade ner på NKs Saluhall för lite inspiration.

SMÖRSTEKT RÖDTUNGA, RÖDBETOR, KAPRIS, ‘PÄRESTOMP’ MED MUSKOT

I Sydafrika finns större mångfald och variationsmöjligheter än i Sydamerika.  Men klumpigheten och bristen på uppfriskade syra är ytterst störande i så gott som samtliga vita viner och Pinot Noirviner. Cabernetvinerna är oftast parodiskt fruktiga och vinbärssyltiga med halstablettsövertoner. Sydafrikanska viner har inte inte varit någon kärleksaffär direkt i mitt hem. De vita brukar falla mig på läppen om oxidationstonen inte blir för dominant förstås, men de röda har jag inte förstått mig på direkt. De bästa vita upplever jag normalt som aningen klumpiga, överambitiösa och konstlade. Min erfarenhet säger mig att producenterna i Sydafrika behöver skörda sina viner TIDIGARE för att de irriterande ‘askkoppstonerna’ inte skall bli för dominanta (virussjukdom). Dock får detta inte göras på beskostnad av mognadgraden. En fin balansgång med andra ord.   Jag korkade upp två intressanta vita till Rödtungan.

I första glaset hällde jag upp 2009 RADFORD DALE ‘RENAISSANCE CHENIN BLANC’ från Stellenbosch. Chenin Blanc-druvorna är hämtade från Helderberg som vetter mot False Bay där svalkande vindar drar in över fälten. Total produktion endast 242 lådor.

TASTINGNOTE ‘Vinet är koncentrerat och detta kommer av ett lågt skördeuttag på 30-32 hl./ha. Vinet har både jäst och vilat på franska fat där 20 % var nya och resterande med varierande ålder. Doften är ung, fruktig med inslag av citronskal och gula persikor. Smaken är torr och mycket frisk i druvtypisk stil och med en ung och ännu lite knuten men mycket ren och intensiv gul frukt med härliga toner av citrus. Vinet har en mineralkaraktär i kombination med en avrundad krämig smak. Med ett glas av detta snygga vin blir de flesta på glatt humör.’

2009 GROOTE POST ‘CHARDONNAY RESERVE’ från Darling(!) Själva huvudbyggnaden som ligger i Darling byggdes 1706. Sedan dess har det varit en brokig historia och idag är det den fjärde generationen av familjen Pentz med Peter i spetsen som för traditionerna vidare. Idag är detta en stor farm på 4200 hektar med olika slags jordbruk. 1999 buteljerade man sitt första vin under eget namn och sedan dess har man vunnit många priser.

TASTINGNOTE ‘Detta vin har fått 4,5 av fem möjliga stjärnor i John Platter guiden och druvorna kommer från odlingar som planterades 1995. Man plockar ut 5 ton/hektar. Härlig gröngul färg med en kraftig doft av persika, kryddor, melon och vanilj. Smaken är rik och full av smaker av päron, ananas och persika. Allt balanseras upp av en tydlig och frisk syra. Ett kraftfullt vin med komplexitet och struktur från ekfaten. Tänk på att att inte dekantera vinet men servera gärna i stora Riedel Bourgogneglas. Efter för mkt luft blev den för rökig.’

Båda viner kan du köpa i WineFinders vinbutik.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s