Cajsa Warg, Clonakilla 'Hilltop Shiraz' 2008, Hemmamatch, JACK DANIEL'S 'TENNESSEE STYLE BARBECUE SAUCE'., shiraz

hemmamatch: burgers and shiraz

Tog en sväng förbi Johan, gammal kollega från F12-tiden, som numer driver Cajsa Warg på St Eriksplan. Handlade lite premiumsmör (Burro di panna fresca från Beppino Occelli, levain-bröd, kravodlade tomater och. Perfekt att lägga på ett par LAMB & GARLIC BURGERS från Taylor & Jones på glöden servera med ugnsbakade lite tomater (se recept nedan) och JACK DANIEL’S ‘TENNESSEE STYLE BARBECUE SAUCE’.

UGNSBAKADE TOMATER  4 st medelstora tomater│1/2 klyfta vitlök│Timjan, salt, peppar och│socker│METOD│Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt.│hacka vitlök och timjan, strö över.│salta, peppra, sockra.│baka av i 100 grader i ca 3 timmar tills tomaterna har halva sin ursprungliga storlek.

AUSTRALISKA VINER Många gånger tycker jag tyvärr att det saknas terroir för att skänka den där extra dimensionen som Moseldalens skiffer, Champagnes krita eller Loires kalksten ger den friska frukten. Jag måste dock erkänna att min kräsna gom verkligen gillar många viner från Australien och samtidigt att dessa för mig utgör undantaget på södra halvklotet (nåja även moderna toppviner från Nya Zealand funkar….). Södra halvklotets största nackdel är helt enkelt att det finns alldeles för lite landmassa utanför den tropiska zonen. Ta en titt på jordgloben så ser ni att den tempererade landmassan i USA, Europa och Asien som ger de främsta vinerna i världen är extremt mycket mer omfattande än på motsvarande breddgrad på andra sidan Tellus.

I GLASET ? │2008 ‘HILLTOP SHIRAZ från CLONAKILLA, CANBERRA DISTRICT, NEW SOUTH WALES

Här har vi en kombination mellan den nya och den gamla världen. Clonakilla startades upp 1971 av John Kirk i Canberra. Denna irländare kom till Australien 1968 och hade redan från starten en dröm om att göra sitt eget vin. Till hans förvåning fanns där ingen vinodling runt Canberra i det något svalare klimatet. Han köpte mark 4 mil norr om denna huvudstad och planterade upp fälten med cabernet sauvignon, riesling, pinot noir, shiraz och chardonnay från en början. Jordmånen var sandig som i Bordeaux och klimatet likaså. 1976 producerade John det första kommersiella vinet i Canberra District.

TASTINGNOTE ‘Stor intensitet med en djupt koncentrerad mörkröd färg. Doften är rik med generösa drag av mogna körsbär, vitpeppar och lakrits. Fyllig smak av mörka bär, solmogen frukt och viol med en pepprig eftersmak och välintegrerade integrerade tanniner. Eftersmaken är lång med fint balanserade tanniner. Mycket bra ” Cote-Rotie” från nya världen!’

Avslutade vinet med en bit CHAOURCE från appelationen Champagne-Ardenne, inköpt på Osthörnan i Hötorgshallen. Chaource tillhör familjen Les fromages frais (färskostar) Alla ostar går igenom detta stadium, även om de allra flesta lagras vidare därefter. Färskosten kan berikas med grädde och man talar då om ’les doubles crèmes’ (55-75% fetthalt) och ’les triples crèmes’ (över 75% fetthalt. Dessa ostar kan ätas med eller utan smaksättning (t ex kryddor, vitlök, kummin, valnötter, tryffel, paprika). De gräddberikade ostarna lagras i några veckor och blir lite syrliga i stilen.

I denna familj hittar vi exempelvis följande ostar Sverige: Lactique – getost med aska (Skoga Gårdsmejeri), Feta Frankrike: Boursin, Brillat-Savarin, Chaource, Figue, Le Brin, Lucullus, Soumaintrain Grekland: Feta Cypern: Hallumi Italien: Burrata, Fiore Sardo, Mascarpone, Mozarella du Buffala, Ricotta, Robiola di Roccaverano, Tre Latte (tre sorters mjölk : ko, get och får) Spanien: Monte Nebro.

DRICKA TILL? Om man nu serverar dessa färskostar till ett vin så passar många stilar. Lätta strama vita utan fatkaraktär till lätta medelfylliga röda utan fat.  Well, dagens australier funkade utmärkt efter 2 timmar i karaffen. Vinet finner du  just nu i WineFinders vinbutik för 237 sek.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s