Chablis, Dom Pérignon, fast-food for a gentleman, Heymann-Löwenstein, Karl Lagerfedlt, La Tour Haut-Brion, Oslo, Péssac-Léognan, Ridge, sommelier, Sushi & Sashimi, The Nordic Magnum Dinner

Magnumdinner weekend Oslo act1 – Alex sushi

Fakirexpressen till Oslo (första morgonflyget med SAS), snabb incheckning på hotellet. jag har varit förvänasfull som ett barn inför julafton i flera veckor nu. I helgen är det den årliga THE NORDIC MAGNUM DINNER. Vi, Världsmästaren, James Michael, Lage Johansson, Pol Sunesson och super-Mario startar fredagen att åka ner mot Aker Brygge och pålitliga restaurang Druen (trivsamt men enkelt ställe, men läget är riktigt bra). Visst turistigt kan tänkas med vädret var världsklass hela hamnområdet och pirerna fyllda till bredden med glada och leende människor.

Vi startade med en stålig mineraldriven 2008 CHABLIS 1er cru CÔTE de LÉCHET’ från ‘LAURENT TRIBUT’.  Till burgers and fries startade vi med 2004 CHÂTEAU LA TOUR HAUT-BRION, ett klassikt och stilfyllt vin från en 4.50 hektar lite vingård som från och med årgång 2005 införlivats i det mycket mer kända och för ägaren  mer inkomstbringande CHÂTEAU LA MISSION HAUT-BRION. Första flaskan tog abrupt slut varpå vi beställde en 2006 ‘MONTEBELLO’ från RIDGE i Santa Cruz Mountains, i den här årgången ( 70CS, 20M, 10PV). Jag uppskattar verkligen detta viner för sin tidiga tillgänglighet. Eftersom det fanns lite vin kvar i karaffen beställdes det in lite ostar. Som avrundning på lunchen påkallade det vackra vädret samt stämningen en flaska sprattel – 2002 ‘DOM PÉRIGNON’ från MOËT & CHANDON, ‘Underbart smeksam och ursprungstypisk. En stor Dom Pérignon som charmerar från start, vi kunde inte hålla oss men om man kan skall man absolut inte öppna den de närmaste fem åren. Silkigheten och balansen imponerar.’ (kolla in den lysande ‘room service’-videon på Youtube regisserad av Karl Lagerfeldt… Transport tillbaka till hotellet för en stunds siesta.

Prick 18:00 ladade med ett besök på numer famösa Alex Sushi på Cort Adelers Gate (bakom Solliplass) i centrala Oslo. Ett underbart ställe där man blandar sushikunnande på hör nivå med extremt pinfärksa råvaror. Vinvalet gjordes snabbt: 2009 ‘SCHIEFERTERRASSEN’ från HEYMANN-LÖWENSTEIN i Mosel. ‘mjuk fruktighet som balanserar av en finstämd sötma som lirar perfekt med alla de subtilsmakerna på faten(pilgrummsmussla, lax, langoustiner, torsk, hälleflundra)’. Det blev ett restaurangbesök som får rubriceras ‘fast-food’; in och ut på krogen på 32 minuter. Vi hastade iväg till vår rendez-vous på Hotel Contineltal för forsatta eskapader.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s