Österrike, riesling, Unesco, vinkooperativ, Wachau, World Cultural Heritage

ljust & fräscht på Cirkus

Fick biljetter till genrepet av nya uppdaterade föreställningen ‘LJUST & FRÄSCHT’ med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Man har flyttat från Berns Salonger till klassiska Cirkus under hösten. Man beskriver föreställningen i programmet som;

‘Vi svenskar måste vara världens trendängsligaste folk. Vi vågar snart inte ens köpa en soffkudde utan att rådfråga en expert. Om du på något sätt tvivlar på att vi har blivit inredningsextremister kan du lyssna av konversationerna på närmsta latteställe där du får höra begrepp som bostadskarriär, ikeaväder, hemmafixaren, spishäll, containerfynda, hemnetknarkande, bostadsannonsporr, obduktionssalsminimalism, parmiddagsknäckare, master bedroom – ord som inte existerade för tio år sedan. I årets stora underhållningsshow ska Fredrik Lindström och Henrik Schyffert försöka besvara frågor som varför klädkammaren har bytt namn till walk in closet? Är köket vårt nya finrum? Kommer dagens trendiga fondtapet en gång vara lika hopplöst ute som bidé?’

Föreställningen börjar med ‘vi ville alltid bli rockstjärnor när vi växte upp…’ och föreställningen av slutas med pyroteknik, rökmaskiner, förvånansvärt bra trummspel av Lindström och skrikande gitarrspel av Schyffert. jag är övertygad om att de fortfarade när en dröm om att bli rockstjärnor. Schyfferts ängsliga nästan hypokondriska karaktär lirara väl ihop med Lindström lite snusförnuftiga bror duktig, med språkliga exesser. Schyffert och Lindström driver hårt med sig själva och sina numer välkända personlighetsdrag. Jag vet att det kan verka klichéartat, men jag älskar denna uppsättning. Kanske för att jag känner mer än väl igen mig själv iden?!?

Läs SvDs recension; livsstilhumpr för utvalda, och DN: Sjukt rolig kväll samt Expressen.

Började dock kvällen med att prova den nya à la carte-menyn på Hasselbacken, detta anrika gatronomiska etablissemang på Kungliga Djurgården. jag är förvånad att så många stockholmare fortfarande inte vet vad det är för något… restauranghotell … café … Läs här om Hasselbackens långa och krokiga historia.

Mitt menyval doftar en smula klassiskt sjuttiotal, men var mkt väl tillagade. jag startade med Liten Hasselbackspotatis med Kalixlöjrom, syrad grädde & hackad rödlök.

Klassisk svensk fiskgratäng på torsk, lax & kräftor med duchesspotatis

Hjortron – glass, shot & gelé

I GLASET?  Jag fastnade för 2008 ‘RIESLING FEDERSPIEL TERRASSEN ‘ från alltid lika lysande DOMÄNE WACHAU. Detta är en riktig ’killer’. Domäne Wachau är enligt många Österrikes ledande vinodlingskooperativ. Jag skulle vilja gå ett steg till och kalla dem ett av världens bästa vinkooperativ. Kvaliteten är Smaragd som är den översta av de tre kvalitetsnivåerna i Wachau.  Wachau är det mest västliga av Österrikes vindistrikt och ligger 8 mil från Wien, vid Donau. Wachau har utnämnts till World Cultural Heritage av UNESCO.

TASTINGNOTE  Färgen är medelgul. Doften är aromatisk med inslag av grapefruktskal, sommaräpplen och honung. Smaken präglas av fin syra och krämig textur. Inslag av örtkryddor och mild extraktsötma. Lång smak med kryddig avslutning.

 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s