Beauregard, Beychevelle, Bordeaux, Branaire-Ducru, cabernet franc, cabernet sauvignon, Camensac, Canon la Gaffelière, Cantemerle, Côtes de Casstillon, Chasse-Spleen, Clémence, Clerc Milon, Clos de l'Oratoire, Coutet, d'Aiguilhe, d'Armailhac, d'Issan, Destieux, Domaine de Chevalier Rouge, Ferriere, Giscour, Grand Puy-Lacoste, Guiraud, Haut-Bages Libéral, Haut-Bailly, Lagrange, Larrivet Haut-Brion Rouge, Lascombe, Latour-Martillac Rouge, Léoville-Poyferré, Montrose, Pauillac, Petit-Villages, petits chateaux, Phélan Ségur, Pichon-Longueville Baron, Pontet-Canet, Smith Haut Lafitte Rouge, sommelier, sortiment, Suduiraut, Talbot, Tertre, Troplong Mondot, Vin som investering, Winefinder, WineFinders vinbutik

WineFinder – Bordeaux 2010-bonanza at Berns

I veckan som gick bjöd WineFinder in till evenemanget ‘Bordeaux 2010’ på Berns Salonger i Stockholm. Man har tagit över detta event från en tidigare aktör på den svenska marknaden. Vilket känns naturligt då WineFinder är den största aktören i Sverige avseende Bordeauxviner. Läs artikeln ‘Vin som investering’. Shoppingsugen? Vilka primörer finns till försäljning just nu? Dricka nu? Äldre årgångar tillgängliga just nu?

Scen: mitt i natten, temperaturen kryper ner mot ett par tre grader, fukt i luften, vinden piskar mot det oskyddade ansiktet, kön av främlingar ringlar utanför en adress i de centrala delarna av huvudstaden, bestämda miner och oroliga ögonkast slängs mellan individerna… Man skulle kunna tro att ovanstående scenario beskriver en kö för konsertbiljetter till en efterlängtad världsartist som kommer till Stockholm. Men icke! Detta märkliga men tydliga fenomen är lätt att förklara. I urbana samhällen finns märkliga subkulturer. Alla har de sina specifika uttryck och beteenden. Så även vinsamlarna…

PRIMÖR? En primeur är en fransk vinhandlarterm som avser betydelsen ungt vin, jmf engelskan futures, dvs ett vin som säljs innan det är buteljerat. Det låter kanske lite knepigt att köpa vinet två år innan man får produkten. En Primeur-försäljningen är en specialitet utvecklad i Bordeaux först och främst för de klassificerade egendomarna. Under våren efter skörden så erbjuds vinhandlare, brokers och sommelierer från hela världen att prova den nya årgången från fat. Varje egendom erbjuder enbart en specifik andel av årets produktion för försäljning. Detta kallas en tranche. Denna handel är beroende av egendomens behov av finansiella medel.

HUR GÅR DET TILL? Konsumenten/kunden betalar öppningspriset så fort som erbjudandet finns tillgängligt på marknaden. Vanligtvis i början av maj 1,5 år efter skörden. Vinet levereras cirka 2 år efter en primeurköpet har gjorts, dvs efter buteljering och skeppning. Teorin bygger på att kunden inte enbart har möjligheten att köpta eftersökta viner under perioder av hög efterfrågan och begränsad tillgång. Kunder betalar dessutom mindre än vid det tillfälle då vinet är redo för normal försäljning till marknaden. Där för ser ni påbyltade personer med tältstolar och kaffetermos köa tidigt på natten mellan den 14 och 15 oktober utanför Systembolaget vid Passagen (Sthlm), Nordstan (GBG) & Hansacompagniet (Malmö). En märklig hobby kan tyckas. Vem orkar vänta 2 år, 3 veckor och 4 dagar med att dricka ett klassat vin med ett slott på etiketten, eller möjligen en liten villa, och en allé eller är det möjligen ett litet buskage? Tja, fler och fler visar det sig…

VAD ÄR LOCKELSEN MED EN BRA BORDEAUX? De bästa vinerna från Medoc lyckas briljera med en kraft förenat med elegans och en tydlig känsla av ursprung. De klassiska aromerna av svarta vinbär, cederträ, tobak och läder är svårt att ta miste på. Markerade tanniner och en frisk syra förenat med en balanserad alkoholhalt känns väldigt välkommet vid matbordet.

Traditionellt så var det klassiska vinet från Médoc något man lade i källaren under 15-20 års tid. De framsteg som framförallt skett i vingården de senare åren har lett till att man skördar mognare frukt samt utför en noggrannare selektion. Detta har lett till att vinerna sällan uppvisar de hårda, ogästvänliga tanninerna som vi kanske förknippar traditionell Bordeaux med. Och även om dagens Bordeaux kommer att utvecklas i källaren så behöver vi inte skämmas om vi går loss på flaskorna under deras relativa ungdom.

Om då en Médoc är stram och majestätisk så är väl snarare vinerna från den östra stranden något mer ”lösaktiga” och ”yppiga”. Dominansen av Merlot ger viner med något mjukare tanniner som i sin struktur är lite rundare med toner av plommon, kaffe, körsbär och höstlöv. Många hävdar att den Amerikanska vingurun Robert Parker har påverkat stilen på Pomerol och Saint-Emilion vinerna och att producenterna idag eftersträvar en djupare färg, påtaglig fatkaraktär och en större extraktion.

Vi ska inte heller glömma de vita vinerna som idag fått en viss renässans, de bästa exemplen från Péssac-Léognan är svåra att efterhärma. Och naturligtvis skall vi inte glömma de söta och gyllene dropparna från Sauternes som för vilka det berömda Château d’Yquem står som förebild. Då förutsättningarna är de rätta och ädelrötan sätter in kommer vi att välsignas med ett lustfyllt, sött och förföriskt gott vin att njuta på klassiskt maner till Roquefort eller foie gras.

PS. | Visst är det spännande med ultramoderna viner, men tänk så tråkigt om inte de gamla klassiska vinerna fanns; De är som omfamning av en kär gammal vän, trivsamt och naturligt på en och samma gång…

ÅRGÅNGEN 2010 – DEN PERFEKTA ÅRGÅNGEN IGEN? Efter hypen och kaoset som årgången 2009 i Bordeaux skapade framstår det som osannolikt att tro att ännu en stor årgång kan vara i antågande. 2010 började med mycket kallt väder från december till februari, vilket även var fallet under 2009. Våren var som vanligt, med soligt och klart väder under april och maj månad. I juni kom det ganska mycket regn, vilket inte gjorde så speciellt mycket eftersom man därefter fick tre mycket varma och torra månader. 2010 var faktiskt den torraste årgången det senaste decenniet, även om både 2005 och 2009 mätte högre temperaturer. Merlot plockas alltid först och denna gång under den tredje veckan i september. I månadsskiftet till oktober skördades Cabernetdruvorna och det torra vädret under dagarna samt de svala nätterna gjorde att man kunde skörda druvor med en optimal mognadskaraktär.

EFTERFRÅGAN – KINA OCH ÖVRIGA NYA MARKNADER I ASIEN Efter att ha talat med tio av de ledande negocianterna (vinhandlarna) nere i Bordeaux så bedöms efterfrågan från Kina vara ca fyra gånger större i år även från andra marknader som t ex Indien är intresset stigande. I Kina är intresset fortsatt störst för de allra bästa vinerna men allt fler viner finns i år på shoppinglistan. De största marknaderna är fortfarande Frankrike, USA, England, sedan kommer Kina.

Under primörveckan hålls ’Ban du Millésime de la Commanderie du Bontemps’. Detta är en storstilad middag för 600 personer med deltagare från de bästa Bordeauxslotten, de största Bordeauxnegocianterna och de största vinhandlarna från hela världen. Man kunde enkelt konstatera att andelen asiater, huvudsakligen kineser, var större än någonsin. Inköparen från den största vinhandlaren i Hongkong berättade att ett normalt påslag på inköpspriserna var 50 – 70 %. Sveriges största primörköpare jobbar ett påslag på 15 % kan tilläggas. Ett annat exempel på skillnaderna mellan marknaden i Hongkong och Europa är att man har en lite annorlunda konkurrenssituation. Höjer konkurrenten priset så höjer man ännu mer resonerade de. Anledningen var att ett högt pris attraherar butikskedjans kunder. Det är nämligen roligare att bjuda sina gäster på ett dyrt vin än ett billigare. Även om det är samma vin. I avvaktan på förändringar av den svenska kundkulturen så får man nog fortsätta ha attraktiva priser dock. Dock tillfrågades vinhandlaren om han var orolig för att vinintresset/de allt högre priserna ”är en bubbla” svarade han att han trodde att priserna fortsatt kommer att öka.  Ingen ju vet vad taket för en flaska 1 Cru-vin är eller hur länge efterfrågan fortsätter att öka så kraftigt som den gör.

USA OCH ANDRA MARKNADER Intresset är fortsatt stort över hela linjen. Många amerikanska och europeiska inköpare var lyriska över den fantastiska kvaliteten även från lägre klassade producenter. Viner som i konsumentledet hamnar på 150 kronor och uppåt och som denna årgång har en kvalitet som är lika god som viner från ett betydligt mer kända slott under år med sämre väderförhållanden. En amerikansk vinhandlare hade redan efter två dagar köpt in nästan 500 000 flaskor av ’petits chateaux,’ alltså lägre klassade viner. Man förväntar sig en breddning av intresset för Bordeauxviner genom att allt fler vinälskare lär sig att Bordeaux erbjuder ”good value for money” och inte bara viner i 10 000-kronorsklassen. Att lära sig vad Bordeaux står för betyder i sin tur ett ännu större intresse för de allra bästa (och dyraste vinerna) på sikt. De som med åren får en förfinad smak och bättre ekonomi unnar sig bättre kvalitet på samma sätt som de flesta människor vill ha bättre boende, bättre bil, bättre semesterresor och annat som kan berika livet.

APPELLATIONERNA

Nedan följer att axplock av de primörer som stod ut. Jag har även markerad under respektive appellation vilka av de klassade vinerna som inte provats.

MARGAUX  Den nästan oundvikligen minst konsekventa appellationen på grund av dess storlek och stora fragmentering av terroirer. En minnesvärd årgång för en appellation som har alltför ofta fallit offer för oförutsägbara väder. Under 2010, som har allt: fina tanniner och elegant konsistens som är unik bland de andra vinerna i denna perfekt mogna årgång. Allt detta utan att beakta de spektakulära förbättringar som gjorts av ett fåtal av cru classé och Cru Bourgeois vinmakare som slutligen arbetar med samma precision som deras kolleger i St-Julien. Fräschören och tanniner är den gemensamma nämnaren för vinerna från Margaux. Efter att ha provat St.-Julien och Pauillac så känns vinerna något snäpp ner i kvalitet, även om de är av en mycket bra kvalitet.

Ferriere 2010 | 90-91 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 40% Grand Vin; 68% CS, 35% M, 5% CF

TASTINGNOTE Mycket mogna röda och mörka bär, välbalanserad doft, fint koncentrerad mellanviktare, fin garvsyra, jämn och harmonisk i gommen, en lång, skarpt söt blandning av mineral och mogen frukt, komplex, med ett överflöd av dofter och med utmärkt längd. En fin aromatisk representant för Margaux denna årgång. MOGNAD 2017–30. Provade även 2004.

Giscour 2010 | 88-89 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 53% CS, 40% M, 7% CF

TASTINGNOTE Underbar karaktärsfull och djup textur, definitivt en av de rikaste Margauxvinerna för årgången. Möjligen aningen mindre raffinerade än några av de andra. Harmoniska tanniner, inte en antydan av animaliska drag som historiskt brukar upptäckas hos slottet. En perfekt Giscours. MOGNAD 2018–30. Provade även 2004.

d’Issan 2010 | 88-89 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 52% Grand Vin; 60% CS, 40% M

TASTINGNOTE Silkig och sammetslen, vinet har en bredd, med yppig frukt i gommen, köttig och mycket rund. Inger massor av löfte. En doft av mogen svartvinbär och ceder, ett vackert balanserat, rikt, köttigt mellanviktsvin, med en mycket fin tanninstruktur, en bjönrbärsgelé-lik kärna, subtilt yppigt, mjukt kryddigt, med en fin Cabernet-komplexitet tillsammans med Merlot-köttighet, lång och graciös, mycket Margaux i sin delikata stil. En fin, d’Issan för långsiktighet i källaren. MOGNAD 2017–30. Provade även 2007.

Tertre 2010 | Provade även 2007.

PAUILLAC är alltid lika intressant och inte helt oväntat har man gjort alldeles lysande viner 2010. Vinerna från Pauillac förmedlar den monumentala årgångskaraktären utan att förlora sin traditionella stil. Detta tack vare placeringen av vingårdar och producenternas hängivenhet. Jag älskade vinerna som helhet, men hade en liten förkärlek för de med en högre andel Cabernet Sauvignon, kungen av de rika grus-och lerjord i appellationen. Årgångens appellation? Slott som Pontet-Canet, Pichon-Baron visade prov på storstilade viner som stack ut. Dessvärre blev appellationens stora besvikelse Mouton-Rothschild. Vinet är bra, men kanske är förväntningarna för stora? Provade 2009:an i höstas, vilken var helt sagolik.  Detta är första gången på många år som inte vinet står ut i kvalitet mot d´Armailhac, Clerc Milon eller andravinet Petit Mouton i detta tidiga skede. Det skall bli intressant och se hur man internationellt bedömer vinet. Vinet saknar den riktiga och typiska koncentrationen. Mycket gröna tanniner och vinet känns vekare än vanligt. Men jag lägger annars mer krut på superlativen över de övriga vinerna som tillhör de bästa i hela Bordeaux.

d’Armailhac 2010 | 89-90 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 60% CS, 24% M, 14% CF, 2% PV

TASTINGNOTE Det mest kompletta vin d’Armailhac har gjorts på senare tid. Den har mer av de klassiska grafittoner (Pauillac) än Clerc Milon och är lite mindre fylligt, men det finns mer elegans i vinet och hur denna dröjer sig kvar i gommen. Stor framtid framför sig. MOGNAD 2017–30. Provade även 2006.

Clerc Milon 2010 89-90 LGP DRUVSAMMANSÄTTNING 50% CS, 44% M, 4% CF, 1% PV, 1% CA

TASTINGNOTE Underbart djup, sammetslen, perfekt balanserad smak och tanniner. Fint balanserat medellångt fylligt vin, medelkoncentreration, med livligt definierad syra och, finkorniga tanniner. Finstämd söt (Merlot) björnbär- och blåbärsfrukt i doften och lätt mineralitet. Lång och elegant, med en särskilt tilltalande yppig stil snarare än ett pampigt intryck, som så ofta, lite mer kött (pga Merlot) än d’Armailhac. Ett exakt uttryck för denna exceptionella årgång. Ett samlarvin. MOGNAD 2017–30. Provade även 2004.

Grand Puy-Lacoste 2010 | 90-92 | LGP DRUVSAMMANSÄTTNING 80% CS, 18% M, 2% CF

TASTINGNOTE En alldeles utmärkt Pauillac, elegant och sober, med en tydligt definierad struktur och fast drag i tanninerna men inte överväldigande. En klassiker som aldrig tappar stilen. Men har den årgångens storhet?  Ingenting är pråligt på näsan, men en mogen, återhållen, fint grusig frukt, underbart balanserad, fint koncentrerad, rik, med mycket raffinerade tanniner. Fyllig och smidig och ändå fräscht och exakt med fullmogen Cabernet-rikedom med subtilt och komplext, generöst saftig mogen frukt och arom. Borde vara tillgänglig tidigt och åldras vackert, graciöst. Inte störst, men ett perfekt, lätt uttryck för Pauillac. MOGNAD 2017–35+.

Haut-Bages Libéral 2010 | Provade även årgång 2004.

Pichon-Longueville Baron 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 45% Grand Vin; 66% CS, 33% M

TASTINGNOTE Vacker färg, men vinet är inte riktigt på plats ännu: volymen är enorm, men jag misstänker att Merlot-druvan tynger vinet i nuläget och döljer ännu den sedvanliga mineralitetet finns göms i denna terroir. Vinets utveckling bör följas noggrant, eftersom, med tanke på dimensionen av vinet bör den bli otroligt sammansatt och veckar med tiden. MOGNAD 2020–40+. Provade även årgång 2004.

Pontet-Canet 2010 | 98-99 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 70% Grand Vin; 65% CS, 30% M, 4% CF, 1% PV

Pontet-Canet som tidigare varit ett vin i mängden har idag seglat upp i prémier cru-kvalitet. Enorm utveckling sedan 1994. Ett helt enormt mästerverk presenterades i en fruktdriven stil. Man trodde inte att man kunde upprepa kvalitén från 2009, men i jämförelse är det dött lopp. Arealen är stor och imponerande med sina 81 hektar, som idag är organiskt & biodynamiskt klassat.  Det är bara Latour som slår vinet på fingrarna med sin topppoäng.

TASTINGNOTE Slottet har valt renhet och elegans framför massiv struktur i denna årgång, och det var ett utmärkt val. Jag är mycket förtjust i de naturliga aromer och enastående finess i tanninerna. Ett mycket moget vin; björnbär, söt Merlot-frukt på doften, med Cabernet-krydda; rik och frisk, vackert balanserad i karaktäristisk stil som är typiskt för året. Mycket fin garvsyra och en läcker kärna av söt frukt, generös, köttig, levande och raffinerad Pauillac-strävhet. Mycket fint, komplett Pontet-Canet. Utan tvekan ett av de bästa vinerna från Médoc! Igen! MOGNAD 2020–35+. Provade även årgång 2000 vid detta tillfälle.

PÉSSAC-LÉOGNAN Appellationen har anledning att fira på grund av den sällsynta tillfälligheten att de röda och de vita ha uppnått samma höjder i samma årgång, och för 2010 den högsta nivå man kan tänka sig! De vita gynnats av svala sommarkvällar samt varma dagar, som gjorda för rika, aromatiska druvor. Vinifikationsteknikerna blir bättre varje år och ligger nu på en nivå att det vore trevligt att se i andra regioner. Ibland upplever jag en avsaknad av syra eller koncentration, men balansen av de bästa vinerna är beundransvärt. De röda är naturligtvis återhållsamma jämfört med vinerna från Médoc, men vinerna avsluta med en harmoniska tanniner och rik substans värdigt en stor årgång. Även här visade de båda vinerna La Mission Haut-Brion och Haut-Brion en makalös briljans. Tanninerna var i linje med både 2005 och 2009. Aldrig tidigare har man upplevt en liknande färgkoncentration och alkoholhalt som kom upp i 15%! Dessa båda viner tillhör de bästa i hela Bordeaux från denna lysande årgång.

Domaine de Chevalier Rouge 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 65% CS, 30% M, 2,5% CF, 2,5% PV

TASTINGNOTE En mycket vacker blå-svart färg. Perfekt mogna druvor, en av de smidigaste och mest kompletta vin som någonsin producerats av denna berömda egendom, bra längd och perfekt lojalt gjort vin helt appellationens anda. MOGNAD 2018–30. Provade även 2006.

Haut-Bailly 2010 | 91-93 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 50% Grand Vin; 60% CS, 37% M, 3% CF

TASTINGNOTE Som så ofta är fallet är detta vin inte fullt utvecklat och homogent i detta skede: dock erbjuder vinet ädla drag av körsbär och plommon, som visar en rik och sammetslen konsistens. Mycket mogen frukt: hallon, svarta vinbär och mineral, rik, mycket fint balanserad med en mycket finkornig, men närvaramde tanninstruktur. Yppig mognad, lång mineralitet, varm, och med fina aromer med en mjukt fruktig, söt längd. En ganska tung Haut-Bailly, men den behåller sin vanliga finess och elegans. MOGNAD 2018–30. Provade även 2007.

Larrivet Haut-Brion Rouge 2010 | Provade även 2006.

Latour-Martillac Rouge 2010 | Provade även 2005.

Smith Haut Lafitte Rouge 2010 | Provade även 2007.

POMEROL Inte lika imponerande som 2009. Det kommer naturligtvis att bli nödvändigt att omvärdera dem efter buteljering. Även om vinerna är goda, välstrukturerade och ibland relativt fylliga i smaken, men med anmärkningsvärd kort fräshör. Vinerna känns mer tuffa och koncentrerade än St.-Emilion. Säkerligen mer lagringspotential och här fick man bekanta sig med högra strandens mest imponerande vin: Château Evangile. Helt outstanding med söt lakrits, fat och violer. Helt klart det största vinet på den högra stranden och jag gav vinet 98-99 poäng. Spontant föredrar jag St.-Emilion före Pomerol, även om dessa 25 provade viner imponerade på mig.

Beauregard 2010 | Provade även 2007.

Clémence 2010 | Provade även 2004.

Petit-Villages 2001


ST EMILION  I en appellation lika stort som St-Emilion, fann jag situationen vara mer heterogen än i Pomerol, dess något mindre granne. Även om vissa 2010:or är det bästa vi sett på 20 år, verkar andra vara ganska ojämn i detta skede. De lider av en obalanserad känsla av dåligt integrerade alkohol. Å andra sidan, var några av de viner som har den högsta nivåerna av alkohol bland de mest harmonisk och balanserade jag provade under veckan. För mig känns 2010 som en helt fenomenal årgång i St-Emilion. Sällan har jag skådat så storstilade viner med en härlig balans mellan frukt, koncentration och fina tanniner så tidigt. Klassningssystemet ljuger inte när närmare 80 viner testades från denna appellation. 1er Grand Cru Classé var bättre än Grand Cru Classé som i sin tur imponerade mer på mig än Grand Cru. Cheval Blanc som är områdets största vin fick de högsta poängen av mig (98-99). Och många pratar redan om den fullträff man lyckats med under 2010. Här visade man också att andravinerna hos toppslotten är något att satsa på. En marginell kvalitetsskillnad, men en stor prisskillnad och Petit Cheval har jag gärna i min källare. Andra slott som imponerade var L´Angelus och Pavie Macquin samt de helt fenomenala vinerna från Comtes von Neippeg med D´Aiguilhe, Canon La Gaffeliere och La Mondotte. Sammanfattningsvis kan jag erkänna att mina anteckningar enbart innehöll superlativ från St.-Emilion och nu väntar man bara på en prislapp.

Canon la Gaffelière 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 55% M, 35% CF, 10% CS MOGNAD 2020–35+.

TASTINGNOTE Generös kropp, mogen frukt med påfallande eleganta tanniner och bra längd. Den omedelbarat friska, kryddiga hallondoften av Cabernet Franc bredvid de ”torra nya-eknärvaron” ger ett koncentrerade fylligt vin. Välbalanserat i sin tydliga (men inte överdriven), modern ’tannintorra’ stil. Tät och strukturerad, med ett överflöd av yppiga, köttiga frukter; lång, försiktigt komplex, aromatiskt med en intensivt söt längd. Svag men inte störande alkoholhaltig värme. Storskalig Canon-la-Gaffelière, som behöver ett decennium åtminstone att slappna av och mjukna. Provade även 2008.

Clos de l’Oratoire 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 90% M, 5% CS, 5% CF MOGNAD 2018–30.

TASTINGNOTE En mycket djup, sammetslen frukt med inslag av uppenbar ek. Ren mörk frukt, som lyfter vinet snarare dämpar det, lite mint trots minimal Cabernet Franc i år. Fast bra grepp i garvsyran. Årgången kommer att utvecklas till ett öppet prålig vin, med mycket köttigt grepp, och den har potential att ge många fina upplevelser i framtiden. Provade även 2007.

Destieux 2010 | Provade även 2002.

Troplong Mondot 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 90% M, 5% CF, 5% CS MOGNAD 2018–40

TASTINGNOTE Djup, ogenomskinlig färg, härligt uttryck av mogen mörk frukt på näsan

(katrinplommon), rik, generös och intensiv, varm-som tyvärr begränsar friskheten i finishen. Tät mogna björnbär- och blåbärsfrukt, rik, mycket välgjort vin med generös, kompakt kärna och en raffinerad tanninstruktur, mogen, yppig smak med tydlig delikat St-Emilion-klass, lång, ren och subtil med förförisk yppighet av frukt, björnbär och vinbär. Jag accepterar den lilla ’ek-torrheten’ som en del av stilen, eftersom det inte riktigt är i vägen, och kärnan frukten är så vacker. Underbar Troplong, trors tyngden i alkoholen. Provade även 2002.

ST JULIEN Jag är mycket nöjd med den allmänna kvaliteten i denna appellation. Kraft, koncentration utan tyngdkänsla, stiliga och elegant tanniner, som finns där i varje vin, även de sk ’andra vinerna’. Denna appellation har alltid varit en favorit och även denna gång gjorde inte vinerna mig besviken. Konstant bra kvalitet med strikta tanniner som är uppbackad av en bra frukt och fina cedertoner. EJ TESTADE Ducru-Beaucaillou, Léoville-la-Cases. För mig har detta alltid varit urtypen för en Bordeaux med en bra lagringspotential. Vid en revideringen av det stelbenta klassningssystemet är jag övertygad om att ett flertal av slotten kommer att uppgraderas. Många viner har gjort storstilade viner i nivå med 2009. Léoville-Barton, Léoville-Poyferré och Baychevelle är några av favoriterna, men som sagt så tycker jag att allt från appellationen är köpvärt. Den personliga favoriten är Léoville-Barton som var fenomenalt.

Beychevelle 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 50% Grand Vin; 46% CS, 44% M, 6% CF, 4% PV

TASTINGNOTE Börjar med några mycket fina ektoner, inte superkoncentrerat med tanke på året, men med en underbart fin struktur och friska tanniner, är denna eleganta Cabernet skördad vid perfekt mognad, lång, harmonisk, men inte riktigt lika bra som det bästa av den andra toppcruerna i appellationen. MOGNAD 2015–25+. Provade även 2008 samt 2004.

Branaire-Ducru | 2010 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 65% CS, 28% M, 4% PV, 3% CF

TASTINGNOTE Den mest väluppfostrade av alla St-Juliens viner vi smakade, erbjuder stor substans och perfekt kontrollerade tanniner och stor aromatisk mångfald. Ett stort vin i den här sköna årgången. En fint fruktpackad näsa av mogna björnbär och mineral, mycket fint balanserad faktiskt. Rik, med en ganska fast men vackert texturerad garvsyra vid sidan av årets frisk syra, härlig koncentration, lång, mogen, torr och grusig, komplexa och harmonisk. Medelfylligt vin med en återhållen kraft med en enorm envishet av smak och utmärkt längd. En glädjande fruktmassa i centrum, men med all fina St-Julien-elegans. En skönhet, en mycket komplett Branaire. MOGNAD 2018–30+. Provade även 2007.

Fief de Lagrange 2010 | Provade även 2008.

Lagrange 2010 | Provade även 2008.

Lascombe 2010 | Provade även 2006.

Léoville-Poyferré 2010 | 90-92 LGP | DRUVSAMMANSÄTTNING 77% CS, 23% M MOGNAD 2020–40.

TASTINGNOTE Stor substans, tät textur, ädla tanniner, och fantastiska längd i gommen, kommer att fortsätta sin vidunderliga utveckling under de närmaste 30 åren! Mjukt söt björnbärsnäsa, en generös konstitution: rik kärna, fina, tanniner, frisk syra, mogna och köttiga björnbärs- och svarta vinbärsfrukt. Verkligen livfullt men samtidigt försiktigt komplex och rikligt glädjande, klassisk St-Julien. Söt och yppig, lång och elegant, med utmärkt, elegant doftande längd. Normalt set kanske inte den absoluta bästa andra-crun i St-Julien, men detta kommer att bli ett vackert glas moget rödvin framöver. Provade även 2004.

Talbot 2010 Provade även 2002.

ST ESTEPHE  St.-Estephe-slotten har gjort bra viner, men med avsaknad av elegans. I min smak mer robusta viner med allt för påtagliga grova tanniner. Här märker man tydligt att 2010 är en bättre lagringsårgång än 2009 och som unga kan vinerna vara något grovhuggna. Balansen mellan Merlot- och Cabernetplanteringar i denna appellation har bidragit till den totala framgången för denna årgång, och eftersom de var båda underbara, spelar proportionerna egentligen ingen roll. Det verkar som om de lätt kommer att överträffa den utmärkta årgången 2005.

Montrose 2010 | Provade även 1998.

Phélan Ségur 2010 | Provade även 2006.

HAUT-MÉDOC

Camensac 2010 | Provade även 2005.

Cantemerle 2010 | Provade även 2004.

MOULIS en MÉDOC

Chasse-Spleen 2010 | Provade även 2005.

CÔTES des CASTILLON

d’Aiguilhe 2010 | Provade även 2008.

SAUTERNES

Coutet 2010 | Provade även 2007.

Petit Guiraud 2005

Guiraud 2010 | Provade även 2005.

Suduiraut 2002

Standard

One thought on “WineFinder – Bordeaux 2010-bonanza at Berns

  1. Pingback: Battle of Bordeaux – 1.1 « winefinder – the fine wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s