Fredagsmys, fun dining, FUNDERINGAR & GASTRONOMISKT NONSENS, Languedoc-Roussillon, mexikansk mat & vin, Minervois La Livinière, Winefinder, WineFinders vinbutik

dgs … damn good shit …

Tack och lov är mexikansk mat mer än bara Santa Marias version av tacos; tamales, tortillas, gorditas, chimichangas, burritos, fajitas …

VIN MED MEXIKANSK MAT? När det gäller att para ihop vin med mat, kommer många kritiker säga att det inte finns några fasta regler – bara drick och äta vad du vill! Även om detta kan stämma för somliga av oss. Det finns dock några mexikanska rätter som helt enkelt smakar bättre med vissa viner. Här är några idiotsäkra kombinationer att prova med nästa omgång nachos, tacos eller enchilladas!

GASTRONOMISKT NONSENS? Några idéer kring vin och mexikansk mat. Oavsett om du försöker kombinera (läs dricka) vin med mexikansk mat för första gången eller behöver en repetitionskurs kommer dessa tips gör det lättare att avgöra vilket vin du skall välja till nästa fredagmys.

– Ju mer sting i maten, desto sötare vin! Sötman i vinet fungerar som en brandsläckare mot kryddighet och hettan på tallriken.

– Tänk balans. Du vill inte att kryddigheten på tallriken ska dränka eller slå ut smaken på vinet. Samtidigt, vill du inte vinet att dominera över smaken av den mat du äter. Kom ihåg en gyllene regel: lätt mat går med lätta viner, tyngre mat gå med tyngre viner. Prova Riesling, Soave och Sauvignon Blanc med din nästa mexikanska rätter. Dessa viner är tillräckligt lätta för att svara upp mot de unika kryddor som ingår i rätten, men de kan ändå erbjuda syra för att komplettera maten. Goda röda viner att satsa på är Nya Världen Pinot Noir (klasissk Pinot Noir tenderar att vara för anorektisk i detta fallet), italiensk Barbera och Dolcetto, Syrah från klassiska områden och från Nya Världen. Liksom deras vita motsvarigheter, dessa röda paras väl med flera mexikanska rätter, eftersom de är tillräckligt lätta och ändå ge rätten djup.

– Chili, en Tex-Mex favorit, har ofta tomater som den lysande stjärnan som sin bas. Försök para ihop med en italiensk Sangiovese eller en Zinfandel med chili och du kan vara i för en trevlig överraskning! Eftersom tomaterna tillför en smlua friskhet till rätten, både Zinfandel och Sangiovese matchar bra mot friskheten i tomaterna utan att ta bort hettan av chilin.

-Rika, ost-fullda enchiladas, burritos och annan rätter med en tyngre sås matchas upp bra med klassiska italienska Chianti, en söt Zinfandel eller en klassisk tysk Riesling. Rikedomen i ostsåser funkar bra med tyngre, ek-baserade viner utan överväldiga rätten i sig.

-Chipotles och Mole, vanliga ingredienser i flera mexikanska rätter, ofta tillsammans med fläsk, kyckling eller nötkött. Dessa rätter kan vara svårt att komplettera vin med eftersom de är oftast rika och jordiga i smak på samma gång. Bra partners med dessa rätter inkluderar en fruktig Zinfandel, Cabernet Sauvignon och en klassisk Syrah.

I GLASET?  2008 ‘DGS’ från Château Maris i Minervois La Livinière. Minervois är en av de appellationer som bevisat att man inte skall rynka på näsan åt Languedoc-Roussillon området. Vinet är producerat på Syrahdruvor från över 60 år gamla vinstockar. Fatlagring sker företrädesvis på gamla franska barriques i 18 månader.

TATSINGNOTE ‘Blåbär, peppar och träkol är tydliga inslag i doften. Väl integrerade fattoner. Smaken är välbalanserad och kraftig på samma gång, fylligt och intensivt med en sötma av mörka bär som avrundas med en smak av engelsk lakrits. Ett solitt vin som kräver sin maträtt’.

Vinet finns just nu i WineFinders vinbutik för 303 sek.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s