Bâtard-Monatrchet, Bourgogne, Côte d´Or, Chassagne-Montrachet, Dalagård, Le Montrachet

svenafton i Dalarna…

Lördagsmorgon, klockar surrar 07:00, blivande brudgummen Bergs-Mats väcks upp ur sin trygga sömn.Dags för svenafton. Efter diverse aktiviteter; löpning i Superman-dräkt, militärmarsch i slimmad Kill Bill-outfit tog vi oss till T-centralen för vidare färd mot Avesta-Krylbo. Nytt klädbyte; en inverterad Sverigedräkt med Tore Skogman-peruk. Efter en 20 minuters bussfärd landade vi på en egen unik Dalagård med sjö och skog! Gården ligger underbart vackert i södra Dalarna. Jag har en svaghet för Dalarna sedan min tid i Falun. Det var ljuvligt att vara tillbaka.

Under eftermiddagen blandades macho-aktiviteter som rugby (10 av deltagarna var gamla rugbyspelare (oj vad jag har träningsverk fortfarande!), aborrfiske och bastubad med dopp i en vacker och trollsk insjö med sval undergörande vatten.

Efter en skön dag började det kvällas och ‘Stangen’ hade ordnat med havskräftor, hummer och kallrökt lax.

Bland alla tveksamheter som dracks under dagen nämner jag enbart kvällens huvudnummer. Vad underbart att efter måltiden kunna okynnes drick klassad vit bourgogne i ymniga klunkar… I GLASET? 2007 ‘CHASSAGNE-MONTRACHET LA ROMANÉE’ från DOMAINE VINCENT DANCER. Den surrealistiska etiketten har formgivits av brudgummens skicklige bror, Jonas Bergstrand.  Mellan Puligny-Montrachet och Santenay ligger Chassagne-Montrachet. Byn räknas som den tredje viktigaste byn tillsammans med Meursault och Puligny. Inom byn finner vi de underbara grand cru-lägena Le Montrachet och Bâtard-Monatrchet. Historisk sett dyker bynamnet upp för första gången år 886 under namnet Cassaneas. Chassagne är en av de största kommunerna i hela Côte d´Or med sina 370 hektar. Här har vi rekordmånga 1er cru-lägen  – hela 52 stycken!

TASTINGNOTE ‘Doften är frisk och nötig med tydliga mognadstoner. Smaken är mild, rik och oljig med avrundad syra, bra balans, fin mognad och inslag av päron, hasselnötter, citrus, krita, paranötsolja och mineral. Ett moget, nötigt vin med silkig avslutning.’

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s