2007 'DOLCETTO di DOGLIANI SIRI d'JERMU', Dogliani, dolcetto, Nebbiolo, terra incognita

carbonara on a wednesday …

Kilade förbi favoriten Cajsa Warg på St Eriksplan efter ett givande möte med en engelsk klient idag. Hm…. ekologiskt bacon, äggen ser fina ut, fantastisk pastasektion, ny svartpeppar i kvarnen … ah, Carbonara it is!

I GLASET? 2007 ‘DOLCETTO di DOGLIANI SIRI d’JERMU’ från PECCHENINO

INLEDNING Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta. Regionen Piemonte är utan tvekan en av Italiens mest kända. Namnet Piemonte betyder ”vid bergets fot”. Många är de turister som årligen vallfärdar till denna sköna region. Landskapet är mycket vackert och domineras av små kullar. Regionen är känd för sina fylliga röda viner. Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta.

Dock med dagens moderna vinmakning så är det svårare att särskilja dessa. Den traditionella stilen av Barolo/Barbaresco genogick en lång lagring på stora fat så kallade ”Botti”, hade rejält med hårda tanniner och präglades ofta av en viss oxidationston. Idag är lagring på barrique snarare praxis och vinerna uppvisar en sensuell och elegant frukt med mogna tanniner och en härlig syra. Vi ska heller ej glömma att nämna Barbera som idag är fjärran från den gamla, ljusröda, syrliga, lättillgängliga versionen. Barbera idag kan prestera lysande resultat i händerna på rätt odlare, där den uppvisar rik & tät frukt ofta med en uttalad ton av nya ekfat och en komplex och bred smak. Kanske denna charmiga druvsort är framtidens stora druva i Italien? Dolcetto beskrivs också i böckerna som en lätt, okomplicerad druvsort som ger enkla och lätta röda viner men även här så har producenter som framförallt Pecchenino uppvisat raka motsatsen

PRODUCENTEN Det är inte det största eller mest glamorösa vinet i regionen, men det en av dem som jag känner bäst till och känner mig mest bekväm med. Mestadels för att Peccheninos viner är så fylliga, rika och uppriktiga. Det finns en autensitet och oprentantiöshet i dem som gör att jag både beundrar och högaktar bröderna Attilo och Orlandos arbete. Om man skulle utnämna två odlare som är mästare inom sitt fack skulle Bröderna Attilo och Orlando Pecchenino vara det klara valet. Man är mycket noga med att använda förstklassig frukt och deklasserar ibland hela skördar neråt för att man inte vill släppa ut något man inte är nöjd med. Bröderna Pechennino vill de uppvisa det bästa från denna ”terra incognita” som enligt mig inte har åtnjutit det rykte som den förtjänar. Lägg byn Dogliani på minnet!

DRUVOR 100% DOLCETTO. Dolcetto beskrivs också i böckerna som en lätt, okomplicerad druvsort som ger enkla och lätta röda viner men här så har producenter som framförallt Pecchenino uppvisat raka motsatsen. Peccheninos Dolcetto kommer från den absolut högst klassade byn – Dogliani. Otypisk Dolcetto så till vida att den är enormt koncentrerad och kraftfull. Dolcetton brukar kallas för Piemontes Beaujolais! Dock kanske inte i detta fallet. Upplevelsen fylls av exploderande smaker som bitter valhronachoklad, blåbärssylt och söt, likörliknande dofter. Delvis lagrad på små, nya ekfat. Siri d´Jermu anses vara ett av regionens mest pålitliga viner. Byn Dogliani visar världen att den utan tvekan är den främsta för Dolcetto. Pröva själv! Jag har provat 10 år lagrad Dolcetto från Siri d’Jermu för ett par år sedan. Samtliga som blindprovade den var förbluffade över dess elegans och storhet, Ingen och jag säger ingen var i Piemonte och verkligen inte Dolcetto!

TASTINGNOTE ‘Den har en stor, lite mörk doft nästan lite stallinslag – läder också. Smaken kännetecknas av en tydlig ljus – syrlig låter så negativt – syra mycket stalliga toner och en lång eftersmak. Som en Dolcetto ska vara när druvan visar upp sin bästa sida. Stram och mycket ren Dolcetto från Pechennino har en knivskarp precision och kan närmast liknas vid Pinot Noir av hög klass!’

LAGRINGSPOTENTIAL Underbart ’uppkäftig’ nnu, men har ytterligare 5-10 års lagrinsgpotential.

GASTRONOMI Förutom dagens pasta kanske brässerad oxkind med tryffelpolenta, druvssky, fritterad oxmärg eller Lammsadel från Österlen med cassoulet på coco-bönor, merguez samt vintertryffel?

VEM SKALL KÖPA DETTA VIN Köp detta vin till de kommande tryffelmiddagarna…

THE SOMMELIERS NOTE Det är svårslaget att få njuta en komplex och storslagen Barolo med sensuella toner av röda bär, rosor, choklad och tobak med ett bett som får en att rodna!

‘Qui bibit, dormit,
qui dormit, non peccat,
qui non peccat, sanctus est,
ergo: qui bibit, sanctus est’

                                                                 

’Den som dricker mycket vin sover gott.
Den som sover syndar inte.
Den som inte syndar blir salig.
Ergo: Den som dricker gott vin blir salig’

Annonser
Standard

One thought on “carbonara on a wednesday …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s