Barolo, Champions League, garnacha, garnacha tintorera, Katalonien, Manchuela, pigeage, remontage, sportdryck, syrah, Winefinder, WineFinders vinbutik

sportdryck; Champions League Barcelona – Milan

Då var det dags för gruppspelet i Champions League 2011. Mittval av match blev inte helt otippat regerandre mästarna Barca mot Milan. Synd att ‘Ibra’ inte kommer till start. Tror nog att han hade gjort allt för att vara med och tvåla till ‘filosofen’…

I GLASET? Eftersom jag valde en Barolo från Piemonte då Sverige mötte San Marino i EM-kvalet så får det bli något från Iberiska halvön idag. Då jag inte fann något från Katalonien i mon vinkällare så fick jag leta vidare…. Se där ja, Manchuela! Jag valde en kvarglömd flaska 2008 ‘SALIA de SANDOVAL’ från producenten FINCA SANDOVAL.


URSPRUNG
Manchuela, Castilla y Léon, Spanien. Manchuela är ett nytt vindistrikt som blev godkänt i juli år 2000. Man har dock funnits registrerad som DOP ”Denominacion de origen Protegida” sedan 1982 då man gjorde sig fri från vindistriktet La Mancha. I detta område finner man vin med influenser från grannregionerna. Manchuela var tidigare en del av ett mycket större provisionellt vindistrikt med La Mancha, Almansa och Méntrida. 1982 när dessa tre delades upp föll Manchuela mellan stolarna.

PRODUCENTEN Victor de la Serna, en av Spaniens främsta vinjournalister, är mannen som bevisat att den okända appellationen Manchuela kan producera viner av högsta internationella klass. Finca Sandoval är ett koncentrat av det moderna Spanien och vinet kan enligt Victor lagras uppåt 15 år. Finca Sandoval ligger 750-770 m.ö.h. och de svala nätterna ger vinet både djupare färg och nödvändig syra i en annars mycket varm region. Musten kallmacererade en dryg vecka innan jäsningen som skedde i små, öppna, rostfria ståltankar med frekvent pigeage och remontage. Finca Sandoval är för mig en av de mest magnifika uttrycken från en enskild vingård som man i dagsläget kan uppbringa i Spanien; modernt, snyggt och oj så gott!

VINET de la Serna blandar Salia från unga Syrahrankor med Garnacha Tintorera och Garnacha från gamla stockar. Resultatet är en personlig tolkning av södra Rhônedalens smakrika viner med massivt bussig frukt och rostade ekfat – perfekt för alla BBQ-frälsta som längtar efter de nygrillade köttbitar.

DRUVOR 50% Syrah, 38% Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet), 12% Garnacha

TASTINGNOTE ‘Fyllig, ultramodern, driven smak med häftigt yppiga och mogna tanniner och imponerande lagringsstruktur. Frukten rymmer björnbär och röda körsbär samt lakritslik mineralton. Lång, ungdomlig, mycket utvecklingsbar eftersmak med fantastisk syra, med karaktär av rostade ekfat, inslag av kryddor, björnbär, plommon och kakao.’ 

LAGRINGSPOTENTIAL Finca Sandoval gör ett koncentrat vin som speglar det moderna Spanien och vinet kan enligt Victor lagras uppåt 5-15 år.

GASTRONOMI Helstekt rådjursfile med terrine på palsternacka och rödvinssky smaksatt med Griottekösrbär eller varför inte lammracks glaserade med rödvin och brunt socker. Serveras med en sallad på nypotatis, rödbetor, späda ärtskott, citron, salt och peppar samt din finaste spanska olivolja.

VEM SKALL KÖPA DETTA VIN Köp detta vin till de kommande höstmånaderna. Syrah och Garnachauttryck som kombinerar druvornas charmigt örtiga karaktär med fysiologiskt mogna tanniner. Här ges tillfälle att upptäcka kvintessensen av Det Nya Spanien.

THE SOMMELIERS NOTE 80-talet var en tid då Spanien på kort tid fick ett gott rykte hemma och även internationellt. Man växte fort, nya bodegor etablerades, nya vingårdar planterades och priserna på vinerna och även deras renommé (Ribera del Duero och Toro) passerade snabbt de från Rioja. 90-talet var ytterligare en dynamisk tid, det dök upp fler mindre bodegor och ”kultviner” och ”garageviner”.

MATCHEN? oväntade 2-2 sedan Pato dundrat in ett överskand emål redan efter 24 sekunder, och man kvitterade genoom Tiago Silva i slutminuterna på en välplacerad hörna. Det blir int ealltid som man tänkt sig…

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s