champagne, G.H. Mumm, In the footsteps of legends, Moulin de Verzenay, Mumm de Cramant 1953, pinot noir, Vinothèque

In the footsteps of legends – part1 – G.H. Mumm

12 spända resenärer möts upp på den numer klassiska och då futuristiska terminal 1 på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris. Vi möts upp av Richard Juhlin som finns på plats. Jag sitter i bussen på väg från Paris, det är mitten av september och allt eftersom Paris förorter tynar bort blir landskapet kulligare och idyllerna lantligare. Rankorna går över från gråskaliga till vårliga grönskimrande, fortfarande med gråslöjigt skimrande inslag av en lång och bister vinter. De flesta vingårdarna ligger i startgroparna att skjuta iväg sina vackra skott, senare ligger allt i händerna på vinmakarna som förväntansfullt och ivrigt vandrar mellan jäskaren och ser vad som sker. Hur blir 2010:an? Är det en legendarisk årgång i paritet med 96:an, 88:an, 79:an eller rentav 61:an? Den som har tålamod kommer snart att veta. Under bussturen mot Verzenay kåserar vår ciceron Richard Juhlin.

Producer profile | G.H. Mumm | Mumm är ett av de absolut största champagnehusen. Man har ett speciellt stadigt grepp om den amerikanska marknaden, som verkligen älskar Cordon Rouge. 1827 grundades huset av två tyskar, Peter-Arnold de Mumm och M. Giesler. Mummfamiljen var då redan etablerad i Rhendalen men ville prova på det sprudlande franska vinet. Första världskriget blev speciellt problematiskt för Mumm på grund av ägarnas tyska härkomst. Under mellankrigstiden blev René Lalou den starke man som lyckades återupprätta Mumms namn. Efter andra världskriget expanderade firman enormt genom en hård satsning på exportmarknaden. Efter 1969 ägdes firman av kanadensiska Seagram. I juni -99 övergick det till »Hicks muse Tate & Fure investmentgrupp« för att året därpå köpas upp av Allied Domecq. I dag står Pernod Ricard vid rodret. Vinmakare är talangfulle Didier Mariotti. Mumm äger i dag 327 hektar med en snittrankning på höga 95%, men tre fjärdedelar köps in från betydligt enklare kommuner. Standardchampagnen har förbättrats dramatiskt på senare år. I likhet med många andra stora champagnehus gjorde Mumm sina främsta champagner på femtiotalet. 59 Rosé är magisk och den vita 55:an är ett mycket läckert och vitalt vin. 1998 R. Lalou visar att man satsar stort på ett återtåg bland de stora.

LUNCH MOULIN VERZENAY I Mumms magiska väderkvarn, med utsikt över hela Montagne de Reims äter vi en fantastisk middag signerad Mumms vinmakare Didier Mariotti. Några av de främsta viner huset någonsin gjort utlovas till middagen. På frågan vilken årgång som är hans favorit svarade Didier drömmande; ”1955!” För närvarande ägs kvarnen av huset G.H. Mumm. Det är sedan länge ett historiskt minnesmärke. Det byggdes på berget le Mont-Bœuf 1818 av Tinot-Vincent.
 Kvarnen har två huvudbyggnader. 
Det köptes av familjen Boudeville i 1863, den sista mjölnaren. Under kriget 1914-18 byggde observatören på platsen underjordiska tunnlar och rum i betong. Det besöktes under 1917 av många allierade ledare: Victor Emanuel III, president Poincaré, General Fayolle Micheler och Gouraud osv… 
 
1923 köps egendomen av Heidsieck & Monopole. 
1944 installerade US Army ett observatorium i kvarnen. 
Restaureringen av kvarnen genomfördes fram till 1949 under ledning av Mr Remy, chef för Heidsiecks vingårdar på den tiden.

APÉRITIF

I GLASET? G.H Mumm Mumm de Cramant 2004 | Mgm | 00/00/100  ‘Ett vin gjort på tjusiga magnumbuteljer som jag älskar och ofta använder som aperitif hemma hos oss. Just på magnum kommer en skön ton av rostat bröd och en extra stark stenig mineralitet tillsammans med det alltid så mjuka och krämiga smörkolesmakande grundtonerna. Magnum buteljerna är sällsynta men klart överlägsna vanliga buteljer. Ung på magnum förvisso men oerhört vacker och elegant samt lätt identifierad.’ RJP 85(92)

TARTAR DE SAUMON MARINÉ AUX AGRUMES CONFITS

I GLASET? G.H Mumm Mumm de Cramant 1953 | Mgm | 00/00/100  ‘En chockartat vacker upplevelse serverad nydegorgerad med 4 gram dosage löst i ungt vin från 2004 serverad i Moulin de Verzenay. Det är ingen hejd på vad Didier Mariotti kan trolla fram. Förra gången vi var där lurade han Richard att tro att 55 var äldsta vinet de hade i källaren av detta magiska vin. Vinet var snarlikt med en glasklar ungdomlig renhet och läskande citronklang uppbackad av kantareller, metall, brynt smör och vacker blommiga övertoner. Magiskt lång sensuell smak. Kanske något krafigare än 55:an men jag är inte helt säker.’ RJP 98(98)

SOURIS d’AGNEAU CONFITE AUX RAISINS EN TAJINE

I GLASEN? G.H Mumm René Lalou 1998 | Mgm | 50/00/50  ‘Efter att ha varit försvunnet sedan 1985 återuppstår detta anrika märke i ny vacker skepnad. Det märks att man satsat hårt på att få till en supercuvée från de allra främsta lägena i Champagne. Avize och Cramant samt Verzy, Ambonnay och Bouzy för Pinot Noir. Alltihop från 7 lägen. Lagringen är nästan 9 år i källaren och stilen är vackert polerad och förförikt mjukt elegant. Doften skvallrar om vita persikor, lindblom, vanilj och karamell. Smaken är fantastiskt mjuk utan artt göra avkall på finess. En fullträff i förfinad form mot tidigare upplagor.’ RJP 92(95)

G.H Mumm René Lalou 1999 | Mgm | 50/00/50  ‘Kanske inte riktigt lika imponerande som 98:an, men å andra sidan är det väldigt tidigt att sia om detta vackra vins framtidsutsikter. Mycket lovande och något renare och lättare än föregångaren..’ RJP 87(93)

VIEUX COMTÉ

I GLASET? G.H Mumm Millésime 1961Mgm | 70/00/30 ‘En ljuvlig upplevelse att sitta och dricka detta magiskt tryfferade och gammaldags uppbygda vin med vinmakaren i den berömda väderkvarnen i Verzenay. Förmodligen det främsta vin som gjorts hos Mumm. Åtminstone på Magnum lagrad i Reims djupa kälare. Sanslöst vackert sammansatt med ett mörkt tryfferat höstdjup i kombination med en förförsik dessertvinsliknade koladrapering som smällter den mest kräsnes hjärta.’ RJP 97(97)

CARPACCIO DE FRUITS ROUGES, GELÉE AUX FRAISES TAGADA

I GLASET? G.H Mumm Rosé  N.V. | 60/18/22 ‘Det är möjligt att vinet i likhet med Mumms årgångsrosé förändras dramatiskt med lagring. Tidigare hade man problem med integreringen av det tillsatta rödvinet. Idag finns mer harmoni och balans genom en skön gräddig katalysator.’ RJP 68(73)

En hygglig start på en strålande vecka …

14 deltagare | 5 champagner | 80 glas | 4 årgångar | 4 rätter

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s