Ambonnay, bâtonnage, blanc de blancs, champagne, champagne på glas, champagne supernova, chardonnay, demi-muids (600L), dosage, fût (400L), fine wine, Jacques Selosse, kultvin, Mareuil-sûr-Aÿ., pièces (228L), Richard Juhlin, Selosse

Lena Ph – 1986 Selosse ‘millésime’

Får emellanåt biljetter till genrepen på Cirkus i Sthlm. Gårdagskvällens föreställning var ‘Lena Ph – min drömshov 25 år som artist’ Lena Philipsson firar 25 år som artist och bjuder in till sitt livs drömshow på Cirkus i höst. Vi bjöds på en odysée genom hela hennes karriär. Jag tycker om tempot (sanslöst duktiga dansare) För regi och koreografi står Fredrik ”Benke” Rydman från dansgruppen Bounce. Mellansnack utan skämskudde (stor självironi från primadonnan…. här har hon fått hjälp av Calle Norlén). Skön dj:ande av Dj Sleepy, snygg scenografi (Ernst Billgren).  PH själv i toppform, så säker, så snygg så stark och bra röst. Jag lämnar föreställningen med ett stort leende likt Jokern i Batman på mina läppar då jag traskar hem genom ett höstsvalt Djurgården.

LENA PH TOPP5 Melodifestivalen 2004 ‘Det gör ont’ Melodifestivalen 2011 -Lena PH feat. Dead by April ‘Dancing in the neon lights’Robert Gustafsson & Lena Ph  – ‘sjunger julsånger’Robert Ggustafsson-parodiLena Ph & Orup – Om igen

I GLASET INNAN FÖRESTÄLLNINGEN? Eftersom jag har lite tomt av hennes födelsår, 1966 fastnade jag för ett vin från året då hon slog igenom. Vem minns inte hennes genombrott 1986 med ‘kärleken är evig’ i melodifestivalen som för övrigt spelades in på just Cirkus. Nej, jag fastnade för en gammal flaska som jag inte sett på länge … JACQUES SELOSSE ‘MILLÉSIME’ 1986 [100CH]

RICHARD JUHLINS TASTINGNOTE ‘Vinet som gav Anselme titeln »Årets vinmakare i Frankrike 1994«. Ett enormt vin med suverän personlighet. Doften är som ett smörgåsbord, den innehåller allt och liknar ingen annan, sesamolja, orientaliska kryddor med en speciell syrlig fruktton. Smaken är gigantisk i sin tropiska rikedom och uppbackad av den friskaste attack jag någonsin känt i en champagne. Faktum är att Selosse lyckades göra ett vin med 35% högre syra än 1985 (11 gram!). Behöver jag säga att eftersmaken är fenomenalt lång?’ RJP 97(97)

FILOSOFISKA PRINCIPER Anselme är vinpassionen förkroppsligad, han gör nästan allting själv och mycket gör han för hand. Hans passionerade personlighet ger avtryck i hans karaktärfulla viner. Selosse förfogar över 47 olika vingårdslägen. De flesta vingårdarna består av rankor som är plus40 år gamla. Vinstockarna: ca 0,85 hektar Pinot Noir, och 6,65 hektar Chardonnay av eliten i byarna Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sûr-Oger, Aÿ, Ambonnay och Mareuil-sûr-Aÿ.

’min religion är vingården’

Anselme Selosse

För Anselme, påverkas ett vin av “l’inné et l’acquis”; eller om du vill så vill; ”natur kontra vård” eller ”färdigheter kontra kunskap”. ”l’inné” (med innebörd inneboende) är för vinet jorden, eller det är vad han får från ut av terroiren. ”l’acquis” (som betyder regelverk) är årgången. Hans viner är jästa och lagrade på fat (som var det vanliga att göra innan sextiotalet i Champagne) som förändrar varje år. Storlek och typ av ek kommer att förändras beroende på årgången, på druvornas kondition och karaktärer, etc… Sedan skickas den sköna musten ner i källaren upp till 7,5 år. Anselme förklarade att han inte tänker i termer som syra,sockerhalt, alkoholhalt, oxidation, ek. Han tänker på hur mineraliteten från terroiren kommer att fortplantas i det färdiga vinet. Med detta förhållningssätt har han glidit ifrån organisk och biodynamiska odlingstekniker och förhållningssätt mer och mer på senare år. Han jobbar snarare utefter att rankorna skall gräva sig djupare ner i jordlagren och skapa en naturligt friskare och hälsosammare omgivning.

I VINGÅRDEN Anselme Selosse, besriven av många som en smula eccentrisk och ytterst karismatisk, vilket givetvis beror på vilken åsikt man nu kan tänkas har, så måste man ändå se honom som en av de mest intressanta vinmakarna inte bara i Champagne utan hela Frankrike idag. Hans filosofi var tidigare strikt biodynamisk i vingården (en av pionjärerna), demonstrativt Burgundisk I vinkällaren, där alla hans vingårdslägen vinifieras separat i små burgundiska ekfat som han köper av Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet och ingen annan. Selosse vingårdar är planterade med några av de lägsta vinstockarna i regionen – vilket leder till regionens mognaste och mest uttrycksfulla frukt. Det uppmuntrar till naturlig tillväxt och utvecklingen av jordmånen så att den tillåter mineraliteten att uttryckas maximalt i vinet. Skördeuttagen hålls på låg nivå och druvorna skördas tidigt och plockas var för sig, allt för att säkerställa kvalitén.

VINIFIERING Primär fermentering sker i en blandning av pièces (228L), fût (400L) och demi-muids (600L). Han använder sig av vinldjäst, utan någon start-kultur. Jäsningen går igång spontant när den är redo. Många oenologer avskyr denna typ av jäststam då den anses ge “off-flavours”. Selosse anser dock att den är ett viktigt element i terroirkaraktären. Malolaktisk fermentering är fritt att inträffa (eller inte) så som varje enskilt parti utvecklas. Selosse fördrar dock att undvika malolaktisk jäsning i syfte att ge vinerna ett längre liv. Detta innebär att vinerna är mycket strama och äppliga som unga, vilket ger hans rika viner ett bett som är oslagbart. Men den som har tålamod kan se fram emot en fantastisk upplevelse. Genom bâtonnage berikar Selosse sina champagner ytterliggare. En gång i veckan lyfter Anselme upp fällningen med en stålstav på burgundiskt vis, för att berika vinet ytterligare.

LAGRINGPOTENTIAL Hans champagner är av absolut högsta klass och har alltid en stor lagrinspotential. Vinerna lagras i ca ett år på fat, med 16 % nya fat för rotation varje år. Reservvinerna tillbringar ett år i foudre innan de flyttade till rostfria ståltankar. På något märkvärdigt vis lyckas han alltid att få sina viner att ligga en till två procent högre i alkoholhalt och i syra än genomsnittet i Champagne. Han omnämns ofta i samma andetag som Krug och Bollinger då man refererar till lagringsduglig champagne. Förklaringen säger han själv ligger i att han använder en större andel nya ekfat, både under jäsningsfasen och under lagringen. Eftersom Selosses råvaror varierar beroende på varje enskild årgångs villkor, så anpassas metoderna varje gång han gör en cuvée. Selosse mål är alltid att maximera varje vinets uttryck för identitet och terroir. Richard Juhlin anser att i likhet med Krug behöver alla Selosses vällagrade viner minst ett halvt års flaskmognad efter degorgeringen för att bli tillgängliga.

INGA TILLSATSER Han använder nästan inta främmande tillsatser under pressning eller vinifikation, bortsett från en löjligt liten andel svavel. Likaväl är hans viner oerhört stabila och klara. Redan efter 24 timmar är musten helt kristallklar. Hela tillverkningen fortgår utan industriella metoder och temperaturkontroll. Det kan faktiskt ta upp emot fem-sex månader innan vinerna är färdigjästa. Vinerna genomgår varken malolaktisk jäsning, filtrering eller kylstabilisering. Vilket gör att hans viner är extremt “korrekta” i både framställning och som smakupplevelse. Frukten skördas så sent som möjligt utan att för den delen tappa i finess.

TILLGÅNG I Frankrike hittar man Selosse’s viner endast hos ett fåtal cavister och topprestauranger. Vinerna är under av renhet och koncentration med en struktur och balans som ger dem en sällsynt god lagringspotential. Jag är mycket nöjd med att ha kommit över några lådor varje år. I en tid när många strävar efter att skörda så sent som möjligt för att uppnå optimal koncentration känns det befriande med en producent som har självförtroendet att skörda före alla sina grannar för att uppnå perfekt balans istället.

OUTRO… Det är verkligen svårt att förstå Selosse champagner. Mycket vinösa, inte särskilt typisk champagne. Voluminösa med oxidativ stil. Man måste spendera lite tid med det i glaset att ordentligt kunna uppskatta dem till fullo. Det är alltid svårt att sätta ord på aromerna och smakerna. Du måste ta emot dessa viner som helhet och koncentrera dig noga. Men du får alltid en dos av dess fräschör tack vare den starka mineralitet och om du gillar Selosse eller inte, så lämnar den dig aldrig oberörd. Många som kommenterar Selosses viner som; Bourgogne med bubblor, och liksom Bourgogne, gynnas hans viner av ordetnlig lagring och eller luftning innna servering och givetvis att de inte serveras för kallt. I slutet av en provsmakning säger jag till Anselme att jag besökte honom i hopp om att förstå lite bättre hans viner, men egentligen tror jag att jag är ännu mer förbryllad än tidigare. Han ler och säger: ”det var precis vad jag försökte uppnå”. Jo sade Selosse och tack för 3 timmar som jag aldrig kommer att glömma. Speciellt midsommardansen kring ekfatet som var uppställt mitt emellan parcellerna i Avize…

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s