Bordeaux, cabernet franc, cabernet sauvignon, champagne, chardonnay, Chouilly, Dijonsenap, entrécôte, fine dining, fine wine, fun dining, G.H. Mumm, gastronomi, Hemmamatch, Ho-Bryan, LANGRES, Laurent-Perrier, merlot, pinot noir, R & L LEGRAS, Richard Julhin

Hemmamatch

Min gode vän herr Göring hade inte varit över på ett tag så det var verkligen dags. Jag kilade iväg till min kötthandlare och hittade 1,4 kilo hängmörad Entrécôte från Norrtälje. Den brukar alltid göra susen då man behöver fylla på proteinförrådet. Min vän replikerade ‘jag styr upp lite förrätt’. LÖJROM, PILGRIMMSMUSSLOR, FOIE GRAS d’OIE (han replikerade då mina ögon höll på att trilla ut ur ögonhålorna ‘jag var lite shoppingsugen…’) Well à table!

G.H. MUMM ‘R.LALOU’ 1999

Mumm är ett av de absolut största champagnehusen. Man har ett speciellt stadigt grepp om den amerikanska marknaden, som verkligen älskar Cordon Rouge. Under mellankrigstiden blev René Lalou den starke man som lyckades återupprätta Mumms namn. Efter andra världskriget expanderade firman enormt genom en hård satsning på exportmarknaden.Mumm äger i dag 327 hektar med en snittrankning på höga 95%, men tre fjärdedelar köps in från betydligt enklare kommuner. Standardchampagnen har förbättrats dramatiskt på senare år. I likhet med många andra stora champagnehus gjorde Mumm sina främsta champagner på femtiotalet. Vinmakare är talangfulle Didier Mariotti.

TASTINGNOTE ‘Efter att ha varit försvunnet sedan 1985 återuppstår detta anrika märke i ny vacker skepnad. Det märks att man satsat hårt på att få till en supercuvée från de allra främsta lägena i Champagne. Avize och Cramant samt Verzy, Ambonnay och Bouzy för Pinot Noir. Alltihop från 7 lägen. Lagringen är nästan 9 år i källaren och stilen är vackert polerad och förförikt mjukt elegant. Kanske inte riktigt lika imponerande som 98:an, men å andra sidan är det väldigt tidigt att sia om detta vackra vins framtidsutsikter. Mycket lovande och något renare och lättare än föregångaren.’ [50PN 50CH]. Richard Julhin poäng 87(93).

ENTRÉCÔTE SAUCE BÉARNAISE TOMATSALLAD

CHÂTEAU BAHANS HAUT BRION  [45CS 37M 18CF]  I de grushaltiga jordarna strax söder om staden Bordeaux hittar vi de främsta vita torra vinerna. I 2010 imponerades jag stort av dessa viner! Härlig fräschör och väl integrerad fatkaraktär genomsyrade vinerna. Här var det svårt att finna några missar. Gång på gång visar det sig att klassningen från 1953 inte ljuger. Vinifikationsteknikerna blir bättre varje år och ligger nu på en nivå att det vore trevligt att se i andra regioner. Ibland upplever jag en avsaknad av syra eller koncentration, men balansen av de bästa vinerna är beundransvärt. De röda är naturligtvis återhållsamma jämfört med vinerna från Médoc, men vinerna avsluta med en harmoniska tanniner och rik substans värdigt en riktigt bra årgång.

TASTINGNOTE ‘För mig är detta den mest fantastiska av ”de andra vinerna” av denna årgång, med alla de nobla dragen, texturen, och originaliteten som finns i ’le grand vin’, men lite mer tillgänglig. Tät och rik doft, med ett uttalat mineral-element, en rik, mäktig, garvsyra, en omedelbar tyngd i munnen, med mycket yppiga svarta vinbärsdrag, rik, varm, men så finlemmad, kryddig nästan köttig frukt, mycket lång och något varm finish, med en touch av bitterhet. Man skulle inte gissa att detta var ett ”andra vin”! Imponerande! Visst, jämfört med den motsatta änden av spektrumet; elegans, stil och finess från den mer aromatiska komplexiteten och återhållsamhet i 2008:an. Det kommer att gynnas av tid: 10 år minst?’

COMTÉ, BRIE de MEAUX, COLUMIÈRES, LANGRES

LAURENT-PERRIER ‘MILLÉSIME’ 2002

Laurent-Perrier är efterkrigstidens största framgångssaga. Familjefirman höll på att försvinna under början av femtiotalet men tillhör i dag de absolut största och mest respekterade firmorna i Champagne.

TASTINGNOTE ‘Kliniskt ren, ultraelegant och krispigt stenig med en fragilt tunt lager av silkighet som kommer att växa till sig fint över tiden. Spänstiga friska frukter och syror, lätt ton av knäckebröd och de omisskänliga nytvättade lakanen.’  [50PN 50CH]. Richard Julhin poäng 85(90).

R & L LEGRAS ‘CUVÉE ST VINCENT’ 1996 Husstatus erhöll man 1973. Den oklanderligt skötta firman äger i dag 21 hektar i Chouillys allra finaste vingårdar. Den på alla sätt store Monsieur Barbier driver mönsterfirman med en lyckad blandning av moderna och traditionella vinifikationsmetoder. Trots att vinerna genomgår malolaktisk jäsning bibehåller de en mycket hög livskraftig syra i decennier. Legras är huschampagne på flera av Frankrikes trestjärniga krogar och måste räknas till de yppersta producenterna i hela Champagne. I årgången 2000 känner RJ för ovanlighetens skull ingen kvalitetsskillnad mellan årgångsvinet och prestigechampagnen. 2002 är fantastiskt njutbar från start. Ändå är det betydligt bättre att hålla fingrarna i styr och vänta in den djupa skönhet som de grånande tinningarna kommer att ge denna karaktärsfulla personlighet.

TASTINGNOTE ‘Mycket lovande och fokuserad med en mer rostad stil än vanligt. Tuff syra. Väldigt bred och fin på magnum med en adderad gräddighet. Fantastisk utveckling och kanske en av de riktigt stora 96:orna.’ [100CH]. Richard Julhin poäng 93(96).

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s