chateaubriand, Château Rayas, Châteauneuf-du-Pâpe, Clairette, Fourme d’Ambert, Grenache, Grenache Blanc, Grenache Rouge, mourvèdre, Rhône, syrah, Vacqueras, vinlista

Rolfs kök …

Då var det måndagsmorgon. Vinkommitéprovning på schemat. 67 viner testas, 37 godkänns för att tas in i sortimentet. Vi styr kosan mot Köttbaren för lunch. Ingen reservation – inget bord. Jag kilar snabbt över gatan mot favoriten Rolfs kök. Klas har plats i baren. Har inte besökt Johan Jureskog och Klas Ljungquists restaurangklassiker på ett tag. Lovar mig själv då jag svänger genom dörren att komma tillbaka oftare. Tvekar mellan kokt kalv i dillsås med potatispuré och rödvinsbrässerade oxkinder med gotlandstryffel & potatispuré. Det blir sjävklart den sistnämde. Rols kök köper 100 kilo oxkinder i veckan! I deras variant lågtempas den, 57 grader i 12-16 timmar. Potatispurén är len som en nyslagen maräng. Tryffeltonen närvarande men inte påträngande. Drömlikt god!

Sensationell vinlista och välkomponerad meny med sköna klassiker som Råraka med löjrom & tillbehör, Konfiterad fläsksida från Rocklunda gård med vitkål, ölkokt schalottenlök & rostad vitlök, Hängmörad chateaubriand med Fourme d’Ambert, pimentos de padron,
rödvin & bakad schallotenlök …

I GLASET? ‘CHÂTEAU DES TOURS’ 2007 [80% Grenache and 20% Syrah] TASTINGNOTE ‘Fyllig, ultramodern, driven smak med häftigt yppiga och mogna tanniner och imponerande lagringsstruktur. Frukten rymmer björnbär och röda körsbär samt lakritslik mineralton. Lång, ungdomlig, mycket utvecklingsbar eftersmak med fantastisk syra, med karaktär av rostade ekfat, inslag av kryddor, björnbär och plommon’

I södra Rhône, i närheten av Châteauneuf-du-Pâpe hittar man med stora svårigheter till Château Rayas domainer. När man är framme undrar man om man verkligen kommit till en av världens mest ansedda vinproducenter. Det är nämligen ett gäng lador med presenningar som dörrar och överallt är det gammalt spindelväv… Legendariska Monsieur Reynaud dog tyvärr för ett tiotal år sedan och nu driver hans brorson med stor framgång Château Rayas. Sedan Jacques Reynaud gick bort ansvarar brorsonen Emanuel för tillverkningen. Han fortsätter i far och son Reynauds anda och tradition med att göra Câteauneuf-du-Pâpe på i princip 100% Grenache Rouge och för de vita 50% Grenache Blanc och 50% Clairette. Dessa viner vinner alla på lång lagring då den verkliga aromen kommer fram.Château des Tours kommer från apellationen Vacqueras.

Ofta blockeras den malolaktiska jäsningen, vilket betyder för Rhônedalen ovanligt hög syra som borgar för lång lagringspotential. Fram till 1995 års skörd gjordes jäsningen på stora väldigt väl använda ekfat som släpper in massor med syre – konstigt nog oxiderar inte vinet alls, utan utvecklas bara på ett alldeles underbart sätt. Men idag lagras vinet i 9 månader på rostfria ståltankar. Druvornas karaktär ger vinet en smakrik och kraftig, nästan lite tropisk arom. Mycket gamla stockar och druvans karaktär ger vinet en örtig och animalisk arom. Samtidigt som den heta Rhônevins-tonen finns där också en elegant syrlig avslutning med en perfekt balans.

AOC Vacqueras – 1050 hektar
Vacqueras blev egen appellation 1990. De ovanliga vita vinerna härifrån bör drickas unga då de är som bäst och har kvar sin fräschör och delikata stil. Rosévinerna är generösa och de röda gjorda på Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault påminner om svarta körsbär, kärnfrukter och fikon… De drickes lämpligen tre till sju år efter skörd.

Suck ett besök på grabbarnas andra krog AG känns som ett måste.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s