'Tracks & Bottles', Alf Tumble, Avize, bâtonnage, Corne Bautray, degorgering, dosage, Hautvillers, Jacquesson & Fils, malolaktisk jäsning, Mareuil, Millenieprovningen, Oiry, Verzenay

Jacquesson & Fils @ Pubologi

23 PERSONER 8 CHAMPAGNER 184 GLAS 3 RÄTTER

Det damp ner en inbjudan att prova de nya vingårdsbetecknade rariteterna från 2002. Jag hastade till Pubologi på Stora Nygatan 20 i Gamla Stan. Jag har sedan mitten av 90-talet haft ett gott öga till bröderna Chicquets arbete och har verkligen inte blivit besviken på senare år genom deras idoga kvalitetshöjande av firmans portfölj.

PRODUCENTENJacquesson var ett av de första champagnehusen när det grundades 1798 i Châlon-sur-Marne. Det tog inte lång tid innan man blev en av de mest berömda firmorna. Ryktet blev inte direkt sämre av att Napoleon i samband med ett besök hos firman skänkte Jacquesson guldmedalj för deras vackra källare. Främsta exportmarknad blev Amerika där man nyligen hittade gamla Jacquessonflaskor ombord på vraket Niantic som förliste i samband med den stora branden i San Fransisco 1851. Redan 1867 såldes 1 miljon flaskor. Leon de Tassigny tog över 1920 och köpte de fina vingårdar som man idag äger i Avize, Aÿ, Dizy och Hautvillers.’

DIZY ‘Byn med det berusande namnet Dizy, ligger i hjärtat av Marnedalen. Den gränsar till Pinot-kungen Aÿ och har många likheter i karaktär. Vinstockarna växer på en höjd v 100-200 meter över havet och exponeras mot sydväst. De lägen som ligger närmast Aÿ ger de bästa druvorna.Sedan bröderna Chiquet tog över kontrollen av Jacquesson har kvaliteten höjts enormt och är som nu tillbaka till de storhetsdagar som fick Napoleon att utropa Jacquesson sin favoritchampagne. Jacquesson har alltid en lite brödig arom som kommer av att man delvis fatlagrar vinerna. Produktionen ligger på 400.000 buteljer/år. Vingårdarna är på 33 hektar, vilket täcker 60 % av produktionen. Jacquesson & Fils hade med 3 champagner på Millenieprovningen i Stockholm, juni 1999.’

APÉRITIF Nej, det var inte herrarna Chicquet som Povel Ramel sjöng att man borde lyfta på hatten för, men nästan. Däremot lyfter jag på hatten för dessa skickliga bröder som driver familjeföretaget Jacquesson & Fils i byn med det fantastiska namnet Dizy(!). För de flesta har champagnen en given plats bland aperitiferna, men I Jacquessons fall är den mer lämplig som ett utmärkt komplement till rätter tidigt i en meny. Till en krämig hummersoppa är följaktligen en komplex och storartad cuvée som 734:an ytterst lämpad.

sa ‘CUVÉE 734’ [20PN 26PM 54CH] På magnum TASTINGNOTE ‘Cuvée 734 är en blend baserad till hela 73 % på årgång 2006. Förutom årgång 2006 består vinet av 22 % från 2005 och 5 % från årgång 2004. Vinet har vinifierats som vanligt genom att det fått ligga på sin jästfällning. Regelbunden bâtonnage genomfördes. Ingen filtrering har genomförts innan buteljering och Jacquesson använder minimal dosage, denna Cuvée endast 5 gram. Anledningen är att de vill att deras frukt ska framhävas så ren och opåverkad som möjligt och att stilen ska vara torr och frisk. Filosofin är att bra år används lite dosage, sämre år lite högre dosage men fortfarande låg i jämförelse. 734 är den bästa cuvéen Jacquesson någonsin gjort (hittills bör kanske tilläggas). Den är mer fruktintensiv och publik i stilen än tidigare cuvéer. Vinet känns generöst fruktig i Jacquessons eleganta och lite stramare stil med ren och snygg frukt. Cuvée 734 har en liten brödig doft med inslag av röda äpplen och citrus. I smaken är den torr, elegant med nyanserad smak och inslag av citrus, röda äpplen och nötter. Vinet har en mycket lång och komplex eftersmak.’ RJP 83(87) 339 sek

FLIGHT1 – pilgrimsmussla, langoustine, rostad kronärtsskockpuré, svart trumpetsvamp, forellrom

sa ‘CUVÉE 735’ [20PN 26PM 54CH] På magnum. TASTINGNOTE ‘Ännu så länge en krämig precisionschampagne med ren fin ungdomlig päronton som anförare över de kryddiga Jacquessontonerna. 2007 som bas.’ RJP 81(85) David Searl berättade att firman lagt 15 000 flaskor i källaren av DT-modell, mao en vinotheque-version av 700-serien! 339 sek

2000 ‘MILLÉSIME’  [50 PN 50CH]
TASTINGNOTE ‘50% Avize, 10% Aÿ, 20% Dizy och 20% Verzenay låter som en härlig blandning. Det är det också. Man ska ändå veta att den starkaste influensen utan tvekan är Champ Cain det dominanta och underbara läget i Avize som gör att champagnefreaks som jag hamnar i någon slags ambivalens när vi tydligt haussar grundkvaliteten från just Champ Cain och samtidigt yrar över storheten framkallad av Vauzelle terme. Här fins mängder av oxidativa Avizetoner men samtidigt en slags biodynamisk kvittensmakande skönhet som trotsar alla vanliga ramar för rätt och fel. Vive la diference och vive la superb Avize!’ RJP 90(92) 689 sek

2002 ‘MILLÉSIME’  [57 PN 43CH]
TASTINGNOTE ‘Ett underbart välkomponerat måltidsvin där ett uns av enchinacea fortfarande stör en smula. Trots knastertorr stil finns lager av varma kryddor, mörk choklad och pepparkaka. Aÿ och Mareuil anför tonen och Avize märks först i munnen med sin kola och strama mineralelegans. Sista årgången av detta legendariska vin kommer att vara saknad av många.’ RJP 91(95) 595 sek

1995 ‘AVIZE GRAND CRU DT’  [100CH]
TASTINGNOTE ‘Ett under av långsamt utvecklande finess. Låt temperaturen stiga långsamt och bekanta er ingående och långsamt med denna sublima, men samtidigt ryggradsstarka pjäs. Efter ett tag kommer volymen, den torra, men silkessmekande texturen få sällskap med vingårdstypiskt blommiga toner. Här finns geranium, hallon, vita rosor och liljekonvalj. Klockren balanserad nyansrik citrusdominerad final.’ RJP 94(95) 1 744 sek

FLIGHT2 Lofotensej 42° syrad Brysselkål

2002 ’LES CORNE-BAUTRAY DIZY’ [100CH] TASTINGNOTE ‘Richard har ännu inte provat detta vin men här är noteringen på ’00:an; ’Bröderna Chiquet har endast gjort 750 buteljer från detta exceptionella läge med vinstockar planterade det stora året 1959. Det är frapperande att se hur väl husstilen bevaras hos alla flaskor som passerat Jacquessons källare. Här finns som alltid husets speciella kryddiga och äppligt fräscha stil. Syran är imponerande, så också mineraltonerna. Doften är vacker och personlig med inslag av dvärgbanan, tobak, rökt kött och gula rosor. Smaken är än så länge något kort.’ RJP 86(92) 1 249 sek

Övrig info om ’02:an: Corne Bautray Chardonnay ligger på vägen mot toppen av en kulle ovanför Dizy och imponerade stort med skörden av 1995, och de gjorde en cuvée från den. (2000 var den första kommersiella versionen). Vinrankorna, 9 000 planterades 1960 på 1 hektar och fick växa i relativ tjock matjord. Jordmånen består av ett lager lös lera fylld med småsten till ett djup om tre meter, vilket ger bra dränering. Sommaren 2002 var varm och solig med kalla nätter, vilket gav ett allmänt torrt år, mycket likt år 1976. Skörden startade 18 september 2002. Vinifikation: Vinifierad på 40 hl ekfat, omrörning av fällningen (battônage) och sedan total malolaktisk jäsning. Omdragning(soutirage) i två omgångar innan buteljering som skedde utan filtrering 3 juni 2003. Där låg vinet 8 år på sin jästfällning innan degorgering 9 februari 2011. Inget socker tillsattes (dosage). Resultatet blev 4 684 flaskor och 306 Magnum.

2002 ’AVIZE CHAMP CAÏN’ [100CH]; Richard om ’02:an; ‘Numera har man alltså halverat produktionen och begränsat den till det bästa läget i Avize. Koncentrationen är häpnadsväckande och renheten vansinnigt utpräglad. Smörig och tät, men framför allt exceptionellt vacker. Påminner om en stor Chevalier-Montrachet.’  RJP 93(96)

Övrig info om ’02:an: Vingården planterades 1962 med 12 000 stockar på 1,30 hektar. 2002 bjöd på en varm och solig sommar med kalla nätter, vilket ger ett allmänt torrt år, mycket likt år 1976. Skörden startade 15 september 2002. Vinifikation: Vinifierad på 75 hl ekfat, omrörning av fällningen (battônage) och sedan total malolaktisk jäsning. Omdragning(soutirage) i två omgångar innan buteljering som skedde utan filtrering 3 juni 2003. Där låg vinet 8 år på sin jästfällning innan degorgering 9 februari 2011. 2 gr/l socker tillsattes (dosage). Resultatet blev 5 982 flaskor och 252 Magnum. 1 249 sek

2002 ‘AŸ VAUZELLES TERMES’ [100PN]; Richard har ännu inte provat detta vin men här är noteringen på ’96:an; ’Ett enastående vin som med all önskvärd tydlighet visar att de kvalitetsfanatiska bröderna Chiquet är rätt ute med sin satsning på monocruchampagner. Jag ser uppenbara likheter med den himmelska champagne Deutz gjorde från Aÿ 1975. Med andra ord är de animaliska aromerna nedtonade till förmån för en mineralsprakande kritig finess. Jag provade vinet blint, men hade inga problem att känna igen Jacquessons personligt chokladaktiga fatton. De som hävdar att en stor champagne alltid måste innehålla Chardonnay borde smaka på detta minst sagt strålande vin. Oerhört lik Bollinger VVF från samma år.’ RJP 95(97) 1 249 sek

Övrig info om ’02:an: Säsongen 1996 gynnade Pinot Noir, och tre fjärdedelar av ett tunnland i Vauzelle Terme Lieu-dit stod ut för Chiquets. Corne Bautray visade vägen år 1995 och år 1996 buteljerade de en mycket av det exceptionella Vauzelle Terme. 2 500 vinrankor planterades 1980 på 0,30 hektar och växer i kalksten blandat med lite lera, med krita i berggrunden. Vintage 2002 kommer att bli den första utgåvan av denna Blanc de Noirs. Det var en varm och solig sommar med kalla nätter, vilket ger ett allmänt torrt år, mycket likt år 1976. Vinifikation: Vinifierad på 20 hl ekfat, omrörning av fällningen och sedan total malolaktisk jäsning. Rackings två omgångar innan buteljering som skedde utan filtrering 3 juni 2003. Där låg vinet 8 år på sin jästfällning innan degorgering 9 februari 2011. 2 gr socker tillsattes (dosage). Resultatet blev 1 852 flaskor och 148 Magnum. Läs Alf Tumbles inlägg om provningen på hans blogg – ‘Tracks & Bottles’.

Ni kommer väl ihåg att jag skrev om Juglar, föregångaren till Jacquesson tidgare på denna blogg? Medan jag renskriver mina noteringar mumsar jag på en bit Langres och dricker en 2009 ‘CHASSAGNE-MONTRACHET 1er MACHERELLES’ från Domaine Louis Carillon i generande (!?!) ymninga klunkar. Livet är inte enbart champagne trots att man är en champagne-kille …

– fin tisdagskväll, sa Bill.

– jovars sa Bull!

Standard

5 thoughts on “Jacquesson & Fils @ Pubologi

  1. Pingback: Tracks & Bottles » Blog Archive » Jacquesson växlar upp

  2. Thomas Drevhammar skriver:

    Inledningstexten är exakt samma som Richard Juhlins Tre tusen champagner (2002). Borde förses med citattecken?

    • Björnstierne Antonson skriver:

      Bäste Thomas,
      Eftersom jag jobbar som chefssommelier i Richard Juhlin Champagne Club så använder vi oss av Julles producenttexter, tastingnotes samt poäng då vi skriver om champagne i alla möjliga forum, web som tryckt press.
      //Bjthewineguy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s