Belle Epoque, Bernard Arnault, blanc de blancs, blanc de noirs, champagne, champagneälskare, chardonnay, Clos du Mesnil, Cristal, degorgering, Domaine de la Roamnée-Conti, DRC, Grande Cuvée, Krug, Krug Collection 1989, Krug Grande Cuvée 'Equilibre', Krug Grande Cuvée 'Richesse', Le Mesnil-Sûr-Oger, Louis Roederer, Louis Vuitton Moët Hennesy, LVMH, Olivier Krug, pinot meunier, pinot noir, Reims, Richard Juhlin, Richard Juhlin Champagne Club

in the footsteps of legends – part3 – Krug

Jag är en smula ‘krockskadad’ efter en fantastisk kväll på Maison Belle Epoque. Kvällen blev till natt och obscena mängder ‘BELLE EPOQUE ROSÉ’ 1979, RJP 93(93), på magnum flödade fritt …  Vår korta färd mot 5 rue Couebert går snabbt och smidigt. Jag hinner tänka på mina tidigare besök hos firman. Man har alltid enbart fått smaka ‘GRANDE CUVÉE’ och aktuell vintage. Stora viner förvisso men beskviket har man åkt därifrån. Så nära … Denna gång utlovad Richard Juhlin något helt annat. Vi startar besöket med att husets värdinna Milène guidar oss på riktigt bra svenska under hela besöket (hon studerade 10 månader på Örebro Universitet; ett språkligt geni).  I den strikt italienskinspirerade loungen tas vi emot med ett glas:

GLAS1 – ‘GRANDE CUVÉE’ | 50/15/35 RJP 91(94) Richard Juhlin ‘En super standardchampagne. Själva vill de hellre kalla vinet för »multivintage«. Konstigt nog är detta en av de champagner jag druckit vid flest tillfällen. Vid drygt 200 tillfällen har jag haft äran att njuta detta exceptionella vin. Nästan varje gång dyker något nytt inslag upp. Eftersom den är blandad från tio olika årgångar och 47 olika viner från 25 byar, är variationen förståelig. Jag har emellertid endast missat den vid ett tillfälle på en blindprovning, vilket visar att grundstilen är unik. Den extremt tuffa syran i kombination med de tunga rika Krugaromerna är främsta ledtråden. Kontrollera alltid hur rak korken är för att bestämma ungefär när den degorgerades. Som ung kan syran kännas för hård, som medelålders och åldrad har Grande Cuvée en sagolik komplex doft och smak som domineras av nötter och honung. Eftersmaken är alltid lång och majestätisk som en stor symfoni. De bästa exemplaren har ännu högre poäng än vad jag anger här.’

Vi flyttar in i det elegant strama provningsrummet innanför loungen. GLAS2 – ‘CLOS du MESNIL’ 1998 | 0/0/100 RJP 94(97) Richard Juhlin ‘12 000 flaskor och 489 magnum har världen att slåss om av denna diamant. Visst är den ovanligt utvecklad och mer tillgänglig än vanligt vilket kan indikera att vinet inte är lika stort som en del andra årgångar. Jag sticker ändå ut hakan direkt och låter mig baxna i ett lyckorus där allt sitter på rätt plats från start. Det känns alltid lite meningslöst när man ska försöka beskriva de främsta vinerna i världen så låt oss bara konstatera att detta är en generös, rik och mjuk upplaga av det mest perfekta Chardonnayvin världen har tillsammans med DRC Montrachet. Tyvärr har vinet nu gått in i en slumrande stålig och syrlig fas.’ Clos du Msnil är 1,87ha stor, eller liten beroende på hur man ser det…. man skördar dock enbart från 1,84 ha.

GLAS3 – ‘MILLÉSIME’ 1998 | 42/26/32 RJP 93(96) Richard Juhlin ‘Oerhört fascinerande att se hur Krug trots sitt digra upptag av druvor från olika källor lyckats undvika en enda oxiderad druva detta riskabla år. Vinet är fantastiskt fokuserat och misskännligt Krugstämplat. Förförisk mjukhet rakt igenom den eleganta och klassiska smaken som håller ihop som en vältrimmad rysk lagmaskin från 70-talet. Någonstans mellan 89,95 och 96 i karaktär.’

GLAS4 – ‘GRANDE CUVÉE’ relesed in ’98 50/15/35 RJP 91(94) Björnstierne ‘Så här har vi en flaska 13 år efter den kom ut på marknaden. Man skall dock vara på det klara med att denna flaska aldrig lämnat Krugs källare.  Mycket ren näsa, honungsrika vita frukter med en söt, honung-karamellig ton. Rik och ändå mycket snygg i gommen, fast och strukturerad, fortfarande med mycket fräsch, nästan bitande syra. Krämig mousse, stor elegans. Men det är fortfarande väldigt ung  – Jag förespråkar en ytterligare fem till tio års ålder på flaska.


Alla bubblorna och friskhet i champagnerna gör att sommeliererns lunchklocka klämtar. En liten promenad runt hörnan ligger familjen Krugs privata residens, snett mitt emot ligger familjen Rouzauds privata hem (ägare till Louis Roederer där har en och annan Cristal-lunch intagits, mer om det senare…)

GLAS5 – ‘GRANDE CUVÉE’ 50/15/35 RJP 91(94) Samma version som öppnade provningen intogs som apéritif till lunchen. Se ovan.

GLAS6 – ‘ROSÉ’ | bas’03 55/20/25RJP 93(96) Richard Juhlin ‘Krug Rosé är ett relativt nytt påfund av bröderna Krug. Deras mål var att göra ett vin med ordentlig husstil där färgen skulle vara enda tecknet på att det var fråga om en rosé. Färgen är mycket ljust laxrosa, doften är definitivt Krug! Deras omisskännliga symfoni av tunga komplexa aromer är här uppbackad av ett stänk hallon. Smaken är oerhört stram och syrlig, men mindre generös än Grande Cuvée och definitivt ett lagringsvin. Vissa gånger lite väl ekig.’ kommentera vad farfar Krug sa om rosé.  I 146 år hade man två champagner hos Krug, Grand Cuvée och Vintage. 1976 lanserades rosén något som Farfar Krug inte var förtjust i. han meande: ‘rosé is for birthday cakes and girly clubs…’

GLAS7 – ‘GRANDE CUVÉE  – RICHESSE’ | bas’02 50/15/35 RJP 94(95) Richard Juhlin ‘En regelrätt Grande Cuvée lagrad cirka tio år extra efter degorgeringen i Krugs perfekta källare. Det är ingen hemlighet att dessa viner för en underbart ökad rikedom och nötighet med ålder och i källarna i Reims mår de allra bäst.’ Det finns fyra versioner lagrade i Krugs källare med tilläggs namnen ‘richesse’, ‘equilibre’ (försteget till Richesse och alltså lagrad cirka 4-5 år efter degorgeringen i Krugs källare) samt ‘savoir-faire’.


GLAS8 – ‘KRUG COLLECTION’ 1989 47/24/29 RJP 91(94) Richard Juhlin ‘Ett vin jag gillat skarpt länge men som uppenbarligen är inne i en underlig fas. Vinet känns mycket mer oxidativt än det som släpptes under 90-talet. Kan inte tänka mig annat än att denna fas är övergående.’

Att spendera en förmiddag och lunch med Olivier Krug är både underhållande och lärorikt. Han har tagit vid där hans pappa och farbror stod. Bröderna Krug är ökända i vinvärldens för sin franska arrogans och snobbism; ‘man ansågs sig vara bäst i världen, folk behöver inte ens bemöda sig att komma hit och prova våra champagne, de är bäst och säljer slut över allt i världen …’  Under lunchen gjorde han en intressant klassificering av Krugs champagner:

‘tastingchampagnes, gourmetchampagnes and drinkingchampagnes …’

För att sätta perspektiv på Krugs ställning avslutar Olivier Krug med sin avslappnade och charmiga stil ‘our turnover is 0,2% of the total turnover in monsieur Bernard Arnault total portfolio’ Bernard Arnault är Frankrikes rikaste man och ägare till lyxkoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy). I portföljen finns Moët & Chandon, Veuve Clicquot (man har numer strukit Ponsardin ur namnet), Ruinart, Mercier, Krug …

Standard

2 thoughts on “in the footsteps of legends – part3 – Krug

    • Björnstierne Antonson skriver:

      Vad jag förstår så markeras dessa flaskor på baksidesetiketten. Används enbart intern samt som referenser i provningar. Jag vänder alltid på mina Krug-flaskor för att se om man ser ngn av de tre stilarna: ‘richesse’, ‘equilibre’ samt ‘savoir-faire’.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s