Aÿ, André Clouet, blanc de blancs, blanc de noirs, Bollinger, Célebris Blanc de Blancs, Charles Heidsieck, Cramant, cuvée, Diebolt-Vallois, Fleur de Passion, Gault Millau, Gosset, Gosset Grand Rosé Brut, Krug Clos du Mesnil, Millennieprovningen, Palmer, Reims, Renaud-Cointreau, Rilly, Ruinart, Teofile Roederer, Verzenay

PS matsalar

Fick ett uppdrag att hålla ett champagneseminarium för Ruter Dam som är ett Chefsutvecklings- och Mentorprogram för kvinnliga ledare. Gruppen, 28 deltagare, hade under dagen haft ‘runda bordssamtal’. Under kvällen skulle gruppen delas in i två grupper och laga  fyra rätter. När den ena gruppen lagar mat provar den andre champagne. Dagen utspelades i PS matsalar på Nytorgsgatan. Det var trevligt att träffa Per igen som jag jobbade med på Restaurang Leijontornet i början av 90-talet (jag, vet man börjar bli gammal…). Per hade satt ihop följande meny:

Citronhalstrade pilgrimsmusslor med blomkålscreme och tomatvinägrett och örtsallad

Sotad lättgravad röding med mandelpotatisplättar och citroncrème

Timjanstekt ungtuppbröst på risotto med Gotländska rotfrukter och svamp

Chokladbakelse med inkokta plommon och färskostglass

GLAS1 – cuvée – Amazone de Palmer Brut (nr 82267) 384 sek (importör: Carovin/Oenoforos) PRODUCENTEN Totalt 2 miljoner flaskor. Palmer & Co. är något så ovanligt som ett kooperativ i Reims. Den ursprungliga idén om ett kooperativ uppkom hos några odlare i Avize som behövde Pinotdruvor från Verzenay för att skapa en konkurrenskraftig cuvée. Detta skedde 1947, men när firman 1959 blev för stor, flyttade Palmer in i Teofile Roederers gamla källare i Reims. Jean-Claude Colson och hans högra hand Roland Priem leder ett modernt och effektivt team som har tillgång till druvor från 40 olika byar. Colsons filosofi är att kombinera traditionella metoder med vetenskapens senaste landvinningar. Firman är mycket stolt över sin 8 000 kilos-press, från vilken de endast använder cuvéen till Palmer. Vinerna är vällagrade efter sina fyra år i källaren och noggrant testade i firmans moderna laboratorium. Palmer har ett ovanligt stort lager äldre årgångar till salu, som degorgeras vid beställning. Vinerna som görs av Michel Davesne är lite för opersonliga och kliniska för min smak. Kanske skulle vinerna få mer karaktär om de inte utsattes för kylstabilisering och dubbel filtrering. På den positiva sidan är att vinerna är skönt rostade och mycket prisvärda. TILLVERKNING & LAGRING: Amazone lagras 10 år i Palmers källare innan den släpps till försäljning. Storartad champagne nu men kan sparas ytterligare minst 10 år.

TASTINGNOTE ‘En Grand cruchampagne från två årgångar med djup färg och härlig rostad doft av grovt bröd och kaffebönor. Smaken domineras av mogen Avizechardonnay med en adderad tyngd från förstklassig Pinot Noir. Stor buteljosäkerhet. Massor av korkproblem’. 3 000 000 miljoner fl/år. [45PN 51CH] RJP 85(88)

GLAS2 – blanc de blancs – Diebolt-Vallois Blanc de Blancs 2004 (nr 90163) 449 sek (importör: PrimeWine) PRODUCENTEN Jacques Diebolt och hans familj är några av de trevligaste människor jag mött i Champagne. Att de producerar Chardonnayviner i absolut världsklass gör ju inte direkt saken sämre. Flera producenter i byn gör oerhört njutbara champagner, men personligen tycker jag att Diebolt tillför byn ytterligare en dimension, speciellt med de viner som inte genomgått malolaktisk jäsning och som skördats från de 65-åriga stockarna i Les Pimonts eller Les Buzons. Det finns då ett tankeväckande djup som påminner om Le Mesnil, kombinerat med Cramants krämiga struktur. Tråkigt nog är efterfrågan på Diebolts viner så stor att de tvingas sälja champagnen alldeles för tidigt. Diebolt var i stort sett okända innan de blev utnämnda till 1992 års champagneproducent av tidningen Gault Millau, sedan dess slåss världens konnässörer om de sällsynta flaskorna. Jacques senaste påfund Fleur de Passion tillhör de främsta unga champagner jag provat och 61:an och 53:an är redan legendariska. Fruktansvärt nära fem stjärnor eftersom allt Diebolt gör är perfekt i sin stil. 2002 Fleur de Passion kommer att bli legendarisk.

TASTINGNOTE ‘Mycket ungt och oförlöst blommigt som nysläppt. Pärondominerad arom och lovande struktur.’ 70 000 fl/år. [100CH] RJP 81(89)

GLAS3 – blanc de noirs – André Clouet Silver Brut Nature (nr 83533) 289 sek (importör: Vingruppen) PRODUCENTEN Pierre och François Santz-Clouet äger 9 hektar i Bouzy och Ambonnay. Den charmige och idérike Jean-François försöker sträva mot Bollinger i fråga om stil och kvalitet. Vissa gånger lyckas han. Vinerna har på kort tid haft enormt stor framgång. De sällsynta årgångsvinerna kommer från gamla stockar alldeles intill Bollingers oympade vinstockar i Bouzy. Etiketterna är gjorda i en gammaldags stil som man antingen älskar eller hatar, vinerna däremot är det svårt att ogilla. Tyvärr har framgången gjort att Jean-Francoise överproducerar sina standardchampagner till oigenkännlighet vilket gjort att jag lyft bort en stjärna. Årgångsvinerna, Prestigecuvéen och Silver Brut är fortfarande lika lysande.

TASTINGNOTE ‘En oerhört mäktig champagne med fulsnygg etikett. De mogna reservvinerna ger tyngd och mjukhet och rundar av den totalt torra eftersmaken. Bollingerlik. Plötsligt ganska hårt fatad med sauternesfat!’ 200 000 fl/år [100PN] RJP 83(87)

GLAS4 – rosé – Gosset Grand Rosé Brut (nr 7405) 459 sek (importör: Divine) PRODUCENTEN Ruinart må vara den äldsta champagneproducerande firman, men Gosset var vinmakare av stilla viner mycket tidigare. Redan 1584 sålde Pierre Gosset sitt vin d’Aÿ som négociant. Familjen äger i dag 12 hektar i byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly, alla dessa är fyllda med Pinot Noir. Detta räcker endast till tjugo procent av behovet, men byarnas karaktär märks tydligt i årgångsvinerna. Gosset tillhör de verkliga traditionalisterna i området, med handetikettering och degorgering. Man använder också gamla ekfat där årgångsvinerna lagras en kortare tid, vilket endast ger en antydan till ekkaraktär. Vinerna är alltid fylliga och rika med ett stort inslag av Aÿpinot och högklassig Chardonnay. Vinmakare är den finurlige Jean-Pierre Mareignier. År 1994, efter mer än 400 år av ägarskap inom familjen, såldes Gosset till familjegruppen Renaud-Cointreau, som äger Cognac Pierre Frapin Grande Champagne. Eftersom Gosset är kända och uppskattade av initierade vinvänner världen runt, kan de öka sin internationella närvaro och samtidigt bevara sin höga kvalitet. De distinkta cuvéerna serveras på de finaste restaurangerna. Årgångsvinerna är speciellt njutbara med den utomjordiska 52:an som milstolpe. Vinet kom på tredje plats på Millennieprovningen! Ett av de allra främsta husen i Champagne. Célebris Blanc de Blancs är ett alldeles underbart vin som för tankarna till Krug Clos du Mesnil i kombination med Charles Heidsieck och förstås fina årgångar av Gosset. Man har valt att göra detta magiska vin årgångslöst med en stor del gamla reservviner och lång lagring till nästan fulländad mognad från releasen. Vinet har en mäktig volym och samtidigt ekvilibristisk finess. Söt ananas, apelsin, aprikos och honungsgrädde med nötbotten i smaken och fresia, hagtorn och mandel i doften. Mästerligt!

TASTINGNOTE ‘Stor och mäktig som alla Gossets viner. Något rustik och endimensionell med odlarlika aromer när den först hamnade på marknaden. Bouqueten förde tankarna till röda äppelskal och plommon. I dag är vinet mycket stort och harmoniskt med en rejäl skopa fräschör och elegans. I munnen är upplevelsen mycket rund och kompakt med en eftersmak av de saftigaste äpplen. Ibland lite för nydegorgerad och malotonad.’ 1 000 000 fl/år. [44PN 56CH] RJP 88(92)


Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s