'UN JOUR de 1911', 'UN JOUR de 1911' [vintage blend 05/02/00)], 'UN JOUR de 1911' [vintage blend 91/90/89)], 'UN JOUR de 1911' [vintage blend 97/96/95)], André Clouet 'Brut Grande Reserve', Billecart-Salmon., Bollinger, Château Doisy Daëne, hommage, Jean-François Clouet, prestigechampagne, Solera, Vieilles Vignes Françaises

‘un jour de 1911’ by André Clouet

Av Systembolagets försäljning 2010 står André Clouet ‘Brut Grande Reserve’ för 98 012 flaskor av den totala försäljningen på 1 130 807 flaskor. Särklassig etta!  Vilket gör Sverige tillsammans med Norge och Danmark till några mycket speciella marknader. Nämilgen de enda i världen där Moët inte är storsäljaren, Clouet är störst i Sverige, Moët två )73 467 fl). Diebolt-Vallois är störst i Norge och Guy Charlemagne är störst i Danmark.

Jag minns i början på 90-talet då jag var marknadschef på Vin Direkt (sedemera Vinalliansen), en liten kvalitetsdriven importör med fäbless för små odlare i champagne, Bourgogne, Toscana, Piemonte pch Napa Valley. Vi sprang runt med vår lysande champagneportfölj och försökte sälja småskaliga men ytterst intressanta chanmpagner, men möttes allt som oftast av skepsis. Det som ändå gjorde att vi sålde var den generösa prissättningen på odlarchampagne samt att det fanns en uppsjö av äldre champagner i lager att sälja av. Så ser det inte riktigt ut idag. I portföljen hade vi: Jacques Selosse, Jérôme Prévost, André Clouet, Diebolt-Vallois, Guy Charlemagne, Pierre Peters, José Michel, R. H. Couthier, Bonnaire, Bernard Hatté, Leclerc-Briant, Jacquesson och Billecart-Salmon… Ah, det var bubblande tider!

PRODUCENTEN Pierre och Françoise Santz-Clouet äger 9 hektar i Bouzy och Ambonnay. Den charmige och idérike sonen Jean-François försöker sträva mot Bollinger i fråga om stil och kvalitet. Vissa gånger lyckas han. Vinerna har på kort tid haft enormt stor framgång. De sällsynta årgångsvinerna kommer från gamla stockar alldeles intill Bollingers oympade Vieilles Vignes Françaises-vinstockar i Bouzy. Etiketterna är gjorda i en gammaldags stil som man antingen älskar eller hatar, vinerna däremot är det svårt att ogilla. Tyvärr har framgången gjort att Jean-Francois överproducerar sina standardchampagner till oigenkännlighet vilket gjort att jag lyft bort en stjärna. Årgångsvinerna, Prestigecuvéen och Silver Brut är fortfarande lika lysande.

VINET 1911 görs i 1911 flaskor i varje version, mao inte varje årgång. 100 Pinot Noir som kommer från Vingårdarna:

Les Petites Brousses, Les Hautes Brousses, Les Vaudayants,

Les Ramoniers, Les Ronsures, Les Gouttes d’Or,

La Croix, Les Varnets, Le Villages

TILLVERKNING Traditionell Champenois-press. Alkoholjäsningen sker vid 16-18 grader på redan använda ekfat från Château Doisy Daëne i Sauternes. 100% malolaktisk fermentering vid 18 grader. Ingen centrifugering, dock kylstabiliserar Jean-François musten. Efter sekundärjäsningen vilar flaskorna ‘sûr lattes’ (liggande) i familjens kälare tio meter under marken på 8 rue Gambetta i Bouzy i minst 6 år. Manuell remuage i traditionella träställningar (pupitres), dégorgering för hand, låg dosage 1% liqueur d’expedition.

Namnet är en ‘hommage’ till hur morfar André Clouet tillverkade sina champagner för idag exakt 100 år sedan. I dag är det dennes dotterson Jean-François (fördd ’73) som sitter vid rodret i företaget och han hedrar morfar med att varje år göra exakt 1.911 buteljer av denna specialcuvée. Hela presentationen från etiketter till trälådorna andas 1911. Dessutom är de på gammaldags sätt inrullade i halm. Det här vinet är gjort på vin från tre årgångar. Hälften kommer från mittenårgången,resten lika delar från solerasystem med årgång 2000-2005.

GLASET1 – ‘UN JOUR de 1911’  [vintage blend 91/90/89)] [100 PN] 549 sek

TASTINGNOTE ‘En prestigechampagne gjord med exakt samma etikett som användes 1911. Tanken är att endast 1911 flaskor ska buteljeras årligen under detta namn. Premiärupplagan är en blandning av 25% 1991, 25% 1989, och 50% 1990. Druvorna är skördade från platser inom Bouzy som ger mycket mineral och elegans. Färgen är ljus. Frukten är intensivt frisk och förvånande lätt och Chardonnaylik. Säkerligen kommer vinet att påminna om Cristal med lagring, till skillnad från årgångsvinet som mer liknar Bollinger, sin druvsammansättning till trots.’ RJP 91(93)

GLASET2 – ‘UN JOUR de 1911’  [vintage blend 97/96/95)] [100 PN]

TASTINGNOTE ‘50% av dessa högklassiga Pinotdruvor kommer från 1996 vilket klart märks genom den härligt friska syran. 25% är från 95 och resterande 25% är från 1997. Även denna upplaga av detta sällsynta och eftersökta vin andas blommig fräschör och undviker helt den klumpighet som blanc de noirs så ofta besitter. Doften är eterisk med sprakande toner av blommor, torkade aprikoser, persika och syrliga karameller. Smaken är förvisso fyllig, men lyfts så vackert upp av syrorna att det finns en självklar dansande lätthet kring den virvlande moussen på tungan. Personligen tycker jag att detta eleganta vin påminner mycket om en högklassig champagne från Louis Roederer. Denna odlarnas egen ‘Cristal’ är lysande, lovande och värd varenda peng!’ RJP 88(92)

GLASET3 – ‘UN JOUR de 1911’ [vintage blend 05/02/00)] [100 PN]

TASTINGNOTE ‘En av de vackrare skapelserna som Jean-François och hans far lyckats ta fram från sina ägor i Bouzy. Exklusiv elegans. Prunkande mandelmassa, hasselnöt och silkeslen frukt.’ RJP 90(93)

Jean-François hade godheten att sända mig en låda av 91/90/89-blenden då min son föddes 2005. För det är jag honom evigt tacksam!

Annonser
Standard

One thought on “‘un jour de 1911’ by André Clouet

  1. Pingback: boat drinks … 3 times bubbles … « winefinder – the fine wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s