Barbaresco, Bricco Rocche, Cortese di Gavi, Moscato d’Asti, Nebbiolo, Okategoriserade

höstbesök i Piemonte – Alba

Höstlov! Skulle egentligen har åkt två veckor till Vietnam under höstlovet men jobb och annat kom i vägen för att vara borta så långe. Men ett snabbt bokat flyg till Nice (sitter och skriver detta inlägg med wifi ombord på en Norwegian-flight….) och en bilfärd genom Monte Carlo och längs den liguriska kusten (Sanremo, Ventemiglia, Genoa) gjorde att vi landade under seneftermiddagen i Alba. Vi landade lite för sent för att hinna till incheckningen i deras gästlägenhet på fantastiska Bricco Rocche. Vi fann dock ett trevligt natthärberge på Albergo San Leonardo strax bakom Duomen.

PIEMONTE – VID BERGETS FOT

OM REGIONEN PIEMONTE Regionen är som Vilda Västern; mystisk, sol-bestänkta hedlandskap och kullar som fortfarande är vilda och otämjda trots dess Italienskt visuella logic med välskötta vinrader. Ett Eldorado, ett gränsområde med sin egen guldrush, pionjärer, familjesagor, chanstagningar som betalat sig, hårt tillkämpade förmögenheter och blodsband som sitter djupt i familjerötterna. Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta. (skrämmande lik Pinot Noir….) Den italienska paletten av vin har utvecklats från ett av de mest klassiskt, konservativa till ett av världens mest progressiva vinländer i världen. I den underskönt bergiga regionen Piemonte, vars namn på svenska uttydes ”landet vid bergets fot”, finns det ungefär 62 000 hektar vinodling.

BAKGRUND Eftersom det är svårt att presentera vilken vinregion som helst i en koncentrerad form, så presenterar Piemonte särskilda problem. Detta på grund av dess komplexitet, historiska och filosofiska nyanser som präglar dessa viners tillkomst. Det är de facto, kungen och drottningen, Barolo och Barbaresco, som ger oss material till livslånga studier – givet dess obegränsade och subtila distinktioner som markerar de olika producenternas tolkningar av varje enskild vingård. Även här råder det franska uttrycket för terroir! Medan Piemonte har en ganska modest uppsättning med lokala och inhemska druvsorter i jämförelse med andra regioner i Italien, uppgår producentantalet till över 800. Där flertalet dock förfogar över an ganska liten jordmassa att bruka. Det kan ibland bli en smula överväldigande, men många om inte alla, Italienska vinexperter är övertygade om att Piemonte är en källa för att genuint kunna uppskatta och förstå sig på Italienska viner. Som annars kan vara en smula förvirrande vid en första anblick.

Även om det är de stora röda vinerna som gjort regionen vida känd utanför Italien så finns det andra klassificerade viner som förtjänar sitt rykte på egna meriter. För de allra flesta startar denna bekantskap med de mousserande vinerna, Asti Spumante och Moscato d’Asti. Som representerar respektive, mousserande och halvt mousserande versioner av druvan Moscato. Vid Langhes kullar visar även de upp ursprunget för några mer nobla metodo classico-mousserande, med Pinot Noir och Chardonnay som den huvudsakliga basen i regionens torra mousserande viner. Förutom att Chardonnayn spelar en viktig roll i regionens mousserande viner så har den en framträdande roll som den enda internationella druvsorten för still bordsviner från Langhe med egen DOC-klassifikation. Viner från denna region känneteckans av en noterbar friskhet och bra mineralitet. Bland de inhemska drucvsorterna så märks Arneis, Erbaluce, och Cortese di Gavi.

‘Det är svårslaget att få njuta en komplex och mogen Barolo med sensuella toner av röda bär, rosor, choklad, tobak med ett bett som får en att rodna!’

Saken blir en smula mer komplicerad då man kommer till den röda zonen; även om antalet druvsorter inte är överväldigande så representeras regionen av en uppsjö av DOC-zoner. Som varje, rent teoretiskt, levererar en specifik tolkning av varje druva. Nebbiolo är källan till Piemontes mest komplexa, distinkta och mest kända viner, Barolo och Barbaresco. Nebbiolon renderar en närmast exklusiv hemvist i Piemonte. Utanför regionen blir dess uttryck inte lika distinkt. Trots dess lovord hemmavid så visar sig Nebbiolon vara en svår partner att arbeta med. Faktum är att den enbart ger 3 procent av regionens totala produktion. En krävande rackare som kräver signifikant exponering mot sommarsolen och mognar väldigt sent på säsongen.

Medan en Barbaresco anses vara en smula mjukare än Barolo, beroende på dess primära jordmån av kalk (calcareous), så utmanas denna åsikt av många exempel. Generellt tenderar den dock till att vara en smula finare, mindre tanninrik och mer elegant än storebror Barolo och erbjuder oftast en större tillgänglighet.

En signifikant dimension i ett vins karaktär är influensen av vilken typ av lagringsbehållare som man valt samt dess representerade läge. I den traditionella skolan jäses man både Barolo och Barbaresco i stora trätunnor, botti och macerationen tar över två månader. I den moderna skolan som har sin början under 1960-talet har man reducerat både jäsnings- och macerationstiden. Ett kännetecken för denna utveckling är introduktionen av nya franska ekfat, framför allt 225-liters barriquer, som exempelvis används omfattande av producenter som Gaja, Domenico Clerico och La Spinetta.

Under den tidiga produktionen var vingården underordnad druvan. Många producenter blandade druvor från olika vingårdar och ursprung i övertygelsen att ”den perfekta Barolon” kom ur ett multipelt urval. Den fenomenala årgången 1961 öppnade upp möjligheten för en förändring i saken. Nu fick producenterna möjlighet att särskilja de distinkta skillnader i karaktär som karaktäriserades av de specifika jordlotterna. Det vi vinkillar kalla terroir! Vingårdarna i Barolo har varit målet för omfattande och noggranna studier. Dessa har medfört en ökad bild av de olika nyanser som påverkas av altitud, solexponering, jordmånskomposition. Under det tidiga 1980-talet så utvecklade den kände oenologen och vinmakaren Renato Ratti en karta som placerade ut de historiskt uppskattade cruerna (växtplatserna) för Barolo och Barbaresco; dessa studier och dess presentation influerar dagens studier av Piemonte.

Även om Nebbiolons yttersta höjd av dess uttryck ligger i Barolo och Barbaresco, så har dessa DOCG:er inte ensamrätten på dess tydning av Nebbiolo. I norra Piemonte, där druvan går under synonymen Spanna, anses regionen Gattinara ge ett annat intressant uttryck. Även om regelverket tillåter en tillsats av tio procent av druvorna Vespolina och Bonarda, så är de flesta Gattinara-vinerna av ren Nebbiolo. Den närligganmde appelationen DOCG:n Ghemme tillåter så mycket som 25 procent Vespolina och Uva Rara. Generellt är dessa vintyper lättare i stilen och till kropp än regionens mer kända duo. Även om vissa stora Gattinara-viner anses kunna utmana en Barolo i mognadspotential. I Piemonte så finner man även Nebbiolo under de båda DOC-klassifikationerna Nebbiolo d’Alba och Nebbiolo Langhe. Eftersom reglerna för lagring inte är lika strikta kan man få en mindre komplex Nebbiolo som har förstärkt m ed tillsats av andra druvor.

Utanför Nebbiolo, är Piemontes repertoar breddad av framför allt två druvor. Barbera, den mest planterade druvan i Piemonte uppvisar den mest stilistiska bredden. Traditionellt en ett lätt och aningen rustikt vin. Idag är Barbera mer expressiv än sin tidigare persona. Dolcetto är den perfekta kontrasten till Nebbiolo med sin låga syra och naturliga fruktighet, som kan maximeras eller tyglad beroende på vingårdsselektering eller med vinifikationstekniker. Även om man kan ”skrämma slag” på den med nya ekfat, så anses vinet vara ett vin för tidig konsumtion.

Annonser
Standard

2 thoughts on “höstbesök i Piemonte – Alba

  1. Björnstierne Antonson skriver:

    Haha! Underbart! Påminner mig om de gamla farbröderna på caféet i Monforte d’Alba som inte druckit vatten sedan de döptes …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s