Andy Warhol, Arneis, Barbaresco, Barolo, Bricco Rocche, Castiglione Falletto, Gaja, Nebbiolo, Nebbiolo (Michet & Lampia), Piemonte, Riesling Renano, Serralunga d’Alba

höstbesök i Piemonte – ceretto

ALBA – vineriet TENUTA MONSORDO BENARDINA

Min gode vän Enzo Schnabel har många gånger berättat om boendet uppe på Bricco Rocche. Jag bad honom om lite hjälp att få tillträde till ‘kuben’ uppe på toppen av Bricco Rocche. Vi anlände vid vineriet Tenuta Monsordo Bernardina strax sydväst om Alba en regntung förmiddag. Vi togs emot i det fantastiska vineriet på toppen av kullen av Frederico Ceretto. Som guidade oss genom familjens historia och filosofi. Bruno Ceretto är strategen bakom inköpen av alla de kvalitetsvingårdar i Piemonte, som i dag ingår i vingruppen Ceretto. Han har därmed omvandlat det gamla traditionella vinhuset till ett nyskapande och dynamiskt vinföretag med egna vingårdar. Till sin hjälp har han haft brodern Marcello som oenolog och ansvarig för utvecklingen av en hel rad mycket intressanta och spännande viner som kombinerar det traditionella med det verkligt innovativa i Piemonte. Ceretto är tillsammans med Gaja de nyskapare som gett stor internationell uppmärksamhet åt Piemontes viner.

7 byar för Barolo – 4 byar för Barbaresco

1999 ’GRAN RISERVA’ [70CH 30 PN ] TASTINGNOTE ‘Intensiv doft med inslag av mogna Golden Delicious-äpplen, vita blommor och en finstämd jästton. Bra mousse, ren frisk mogen frukt med inslag av rostat bröd. Liten mognadston’  Disg. 05. 1 000 flaskor för deras restauranger.

2010 ’BLANGÈ’ [100 ARNEIS] 600 000 flaskor, deras mest säljande vin. TASTINGNOTE ‘Delikat frisk och fruktig doft med inslag av päron, persika och äpple. Mycket frisk smak, accentuerad av en liten mängd kolsyra som bevarats från jäsningen. Balanserat torrt och delikat fruktigt vin med angenäm liten grapefruktig bitterhet på slutet, lättsamt elegant i stilen. Vissa likheter med Viognier.’

2007 ’ARABREI’ [100 Riesling Renano] Kommer från vingårdar som ligger 450 möh. TASTINGNOTE ‘Torrt, ungt, mycket friskt vin med inslag av päron, gröna äpplen, honung, lime och mineral.’ 

2006 ’ARABREI’ [100 Riesling Renano] TASTINGNOTE ‘Aningen mer utvecklad ton än 2007:an’

2009 ’MONSORDO’ [ Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo] 11 hektar vingård som ligger mellan 240 och 285 m.ö.h. 40 000 flaskor per år, Första årgången producerades 1997. De olika druvsorterna vinifieras var för sig, med jäsning i temperaturreglerade rostfria ståltankar i 12-15 dagar och regelbundna överpumpningar och nedtryckning av ”hatten”. Efter omdragning och 2-3 dagars dekantering överförs vinerna till små ekfat där den malolaktiska jäsning tar vid. Först därefter blandas det slutgiltiga vinet och lagras 16-18 månader på fransk ek. Kan sparas 3-5 år. TASTINGNOTE ‘Stor och mycket läcker doft med rik körsbärig frukt, mörk choklad, rostat ekfat, vanilj och kryddor. Medelfyllig, strålande körsbärsfruktig och välbalanserad smak, mycket frisk med polerade tanniner, välintegrerad, vagt vaniljig fatkaraktär. Komplext och elegant. ”Fruktigt & smakrikt” på gränsen till ”Stramt & nyanserat”.’

2007 BRICCO ROCCHE BRUNATE’ [100Nebbiolo (Michet & Lampia)]  Den mest eleganta av Cerettos vingårdsviner. Från byn La Morra, planterad 1974 (producerad första gången 1978), 5,6 hektar,  276 till 342m möh, sydöstlig solexponering, Facing: south-east, produktion 24. 000 fl/år. TASTINGNOTE ‘Fantastiskt aromatisk och detaljrik Nebbiolodoft med rosor, tjära och lakrits som dominerande inslag. Drygt medelfyllig, förförisk Barolo med årgångstypisk elegans och struktur. Kan sparas många år men löjligt god redan nu.’

2007 BRICCO ROCCHE PRÁPO’ [100Nebbiolo (Michet and Lampia)]  Från Serralunga d’Alba, 2,4 hektar, 310-371 m.ö.h. 10 000 fl/år, första årgång 1976. TASTINGNOTE ‘Mycket koncentrerat vin med intensiva inslag av svart vinbär och svarta körsbär samt björnbär, mineraltoner, örter och kryddor. Mycket fylligt med komplex struktur.’

2007 BRICCO ROCCHE BRICCO ROCCHE’  [100Nebbiolo (Michet and Lampia)] från Castiglione Falletto, 1,75 hektar, 312-340 m.ö.h. planterades 1978, men producerades första gången 1982. TASTINGNOTE ‘Fyllig, fruktdrivet vin med stor friskhet och påtagliga men silkiga tanniner, balanserad fatkaraktär, inslag av röda bär som hallon och smultron i den kompakta mörka bärfrukten. Stort vin och elegant vin med fantastisk eftersmak. Dem kratfullaste av de tre lägena.’

2004 BRICCO ROCCHE BRUNATE’ [100Nebbiolo (Michet and Lampia)] TASTINGNOTE ‘Stor och mycket kompakt med karaktär av körsbär, moreller, kakao, mint och rostade ekfat. Fyllig, smakrik och komplex med finstämd syra och tanniner samt karaktär av tät frukt, körsbär, tobak, kryddnejlika och nya rostade ekfat. Kanske aningen långt gången i sin utveckling.’

Bricco Rocche, Castaglione Faletto

44°40’19.93”N – 7°59’46.54”E

Bilen har slingrat sig upp för berget i Castaglione Faletto. Vi kommer fram till den lilla elektriska grinden, som skakar till och glider upp … natten skall tillbringas på Bricco Rocche. Som night-cap har Frederico Ceretto haft godheten att lämna en god flaska;

2004 BAROLO BRICCO ROCCHE BRUNATE’ TASTINGNOTE ’Jag sitter med den vidunderliga utsikten genom fönstret (6×3 meter stort…) i köket på vineriet och skriver ner mina tankar om dagens besök hos Frederico Ceretto. TASTINGNOTE ‘Viss utveckling i färgen, inte längre djupt blåröd. Tät, ruvande, outvecklad doft, mörk frukt, mycket primär fortfarande. Tät, lång smak med mjuka men riktigt ordentliga tanniner, men också mycket skön och djup frukt. Enorm längd! Det här är bara så bra! Ett vin att spara länge…’

’a great thing might fall out of fashion but if it’s truly great, it will always come back’

Andy Warhol

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s