Alba, Alba-tryffel, Barbaresco, bortamatch, Era Ora, fine dining, fine wine, fun dining, Loazollo, Nebbiolo (Michet and Lampia), sommelier

Tvåstjärnigt – Piazza Duomo i Alba

Frederico Ceretto frågade vad våra planer för dagen var efter vår provningen hos honom på Tenuta Monsordo. ‘Tja, egentligen ingen alls’ svarade jag. ‘Då förslår jag att ni blir mina gäster på vår två stjärninga restaurang Piazza Duomo ner i centrala Alba.’

44° 42′ 2.14″N – 8° 2′ 9.58″E

Vi nappade givetvis direkt. Jag har vid flera tillfällen klagat på att jag tycker att italiensk fine dining blir lite löjlig och contradiction on terms. För mig bygger det italienska köket på renheten och kärleken till få men väl valda råvaror. Jag blir sällan imponerad av italienska topprestauranger med ett enda lysande undantag: Elvio Milleris Era Ora i Köpenhamn (bara älskar adressen!!! Overgaden Neden Vandet). Frederico ringde köksmästaren Enrico Crippa och bad honom sätta ihop en skön meny åt oss.

Bara vinlistan är uppdelad i två separata böcker; solopiemontese’ ochtuttoilresto’. Lika lysande som genialiskt enkelt. Mauro Mattei, sommelier gör ett strålande matsalshantverk under denna höstlunch.

30 platser – 4 kypare – 1 sommelier – 2 stjärnor

Lunchen startar med 5 fantasifulla serveringar av bröd som skulle göra den kräsne Melker Andersson nöjd.

Därefter följer amuserna; Langoustinefyllda oliver, pannacotta med shizo, ’tvättvamp’ med Suisse chard och tonfisksås, ’chop-sticks’ fyllda med brandade (rökt torsk och potatispuré), ’Mashmallows’ smaksatta med parmesan och lardo, ’beignet’ med parmesan… allt serveras med en lång pincett i metall. Fantasifullt och gott som bara ….

TALLRIK1 – king prawns med jordärtskockspuré, skaldjursdressing

I GLASET? – CERETTO ’ARBAREI’ 2008 TASTINGNOTE ’Ljusgul färg. Nyanserad, aningen utvecklad doft med inslag av bivax, honung, ananas, grapefrukt och petroleum.Torr, knivskarp, skön och stram, inslag av honoung, bivax, grapefrukt, full av vitaminer och välgörande substanser. Som en smekning, så ren, så god!’

TALLRIK2 – Restaurangens signaturrätt (en variant på vichysoisse) – len potatiscrème med vaktelägg, saksatt med med det kinesiska teet Lapsang Souchong. Hovmästaren rullar fram en liten vagn med 10 tennisboll-stora Albatryfflar. Kyparen kom fram till bordet med Alba-tryffeln, räckte över den för doftprov, världsvane sonen, 6år, snappar åt sig tryffeln, tar ett redigt bett, grimaserar… Phu, 6,50 euro grammet …. 6500 euro kilot … lunchen kunde blivit obscent dyr …

GLASET? Till de följande tre rätterna hade Frederico sett till att sommeliern Mauro Mattei tog serverade en CERETTO ’BARBARESCO BRICCO ASILI’ 2003  [100Nebbiolo (Michet and Lampia)]  Från Barbaresco, 1,2 hektar, 289-320 m.ö.h. 6 000 fl/år, första årgång 1974(planterad 1969). TASTINGNOTE ’Piemonte brukar kallas Italiens Bourgogne, och visst förstår man liknelsen. En region där druvsorten är känslig och nyckfull, har svårt att uppnå perfekt mognad och är väldigt uttrycksfull för sin växtplats. Detta gör druvsorten Nebbiolo till en riktig primadonna som dock lyckas briljera då förutsättningarna är de rätta. Det är svårslaget att få njuta en komplex och mogen Barbaresco med sensuella toner av röda bär, rosor, choklad, tobak med ett bett som får en att rodna! Barolo och Barbaresco är väl de mest kända namnen varav den förstnämnda brukar beskrivas som något fylligare och rik på tanniner och den sistnämnda som något mjukare och elegantare.’ 

TALLRIK3 – gnocchi fyllda med fontinaost, mangold

TALLRIK4 – kalvkind långkokad i Barolo med sötpotatiscrème

TALLRIK5 – 100 procent mjölk ’marängsticks, mjukmaräng, glass’ en underbart lätt och luftig dessert som dansade över tungan likt en prima ballerina …

I GLASET? FORTETO DELLLA LUIJA ’PIASA RISCHEI’ 2007

Från Piemontes minsta DOC, Loazollo kommer denna Vendimia Tardiva. TASTINGNOTE ’Vinet är sött och mycket rikt på aromer. Här hittar vi apelsinskal, aprikoser och en fin liten russinton. Läckra viner med lätt russinton och mycket aprikosarom.’  

KAFFEGODIS ’Hasselnötter i choklad (från Cerettos sluttningar i Monsordo), hallon med pistagesrisp, 5 små torra piemontesiska kakor, fikon i skivor, mandelmjölk ifuserad med grappa di moscato’… Detta sköljdes ned med en elegant grappa från CANTINA BOCHINO, deras 1982 ’SELEZIONE PRIVATA’

Det enda som stör mig under detta fantastiska två stjärniga restaurangbesök är faktumet att sommelieren är piercad i tungan…. Hur tänkte han där?! Förmodligen inte alls!

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s