Aÿ, Alfred Gratien, Billecart-Salmon., champagne, Chouilly, Dizy, Epernay, Grand cru, Hautvillers, Jacquesson, Mareuil-sûr-Aÿ., Richard Juhlin Champagne Club, Richard Julhin, standardchampagne, Vieilles Vignes Françaises, Vinkällaren Grappe.

bubbelprovning på Grappe

Så här i slutet av året duggar bubbelprovningarna tätt. Vännen Filip Toms bad mig sätta ihop fem sköna flaskor till ett litet kundevent på Vinkällaren Grappe. Det är alltid roligt att kila ner till SB-butiken i passagen och botanisera bland hyllorna. Problemet är bara att man alltid kommer hem med fler flaskor än vad som var meningen … konceptet ‘window-shopping’ existerar verkligen inte där! Följande provades:

GLAS1 – R & L LEGRAS ’PRÉCIDENCE VIEILLE VIGNES’ 2000

tillfälliga sortimentet | nr 7433 | 449 kr

ÅRLIG PRODUKTION 250 00 flaskor per år BYN Chouilly DRUVOR 100 CH

PRODUCENTEN Husstatus erhöll man 1973. Den oklanderligt skötta firman äger i dag 21 hektar i Chouillys allra finaste vingårdar. Den på alla sätt store Monsieur Barbier driver mönsterfirman med en lyckad blandning av moderna och traditionella vinifikationsmetoder. Trots att vinerna genomgår malolaktisk jäsning bibehåller de en mycket hög livskraftig syra i decennier. Legras är huschampagne på flera av Frankrikes trestjärniga krogar och måste räknas till de yppersta producenterna i hela Champagne. I årgången 2000 känner jag för ovanlighetens skull ingen kvalitetsskillnad mellan årgångsvinet och prestigechampagnen. 2002 är fantastiskt njutbar från start. Ändå är det betydligt bättre att hålla fingrarna i styr och vänta in den djupa skönhet som de grånande tinningarna kommer att ge denna karaktärsfulla personlighet.

RICHARD JUHLIN OM VINET ‘Fantastiskt njutbar från start. Ändå är det betydligt bättre att hålla fingrarna i styr och vänta in den djupa skönhet som de grånande tinningarna kommer att ge denna karaktärsfulla personlighet.‘ RJP 90(93)

GLAS2 – BILLECART-SALMON ’CUVÉE N.F.B.’ 2000

beställningssortimentet | nr 77167 | 919 kr

ÅRLIG PRODUKTION  1 200 000 flaskor per år BYN Mareuil-sûr-Aÿ DRUVOR 60PN 40CH

PRODUCENTEN Det är en sann glädje för varje vinentusiast att besöka det lilla välskötta huset i Mareuil-sur-Aÿ. Firman är mycket på modet just nu. De gör eleganta, sportiga viner som passar perfekt med »La nouvelle cuisine«. Firman grundades 1818 och har alltid satsat på kvalitetschampagne i en ganska lätt stil. Billecart har en mycket innovativ inställning till vinmakeriet. De är pionjärer inom kylstabilisering, vilket innebär att man sänker mustens temperatur till 5°C under två dygn, för att sedan tillsätta torkad jäst till jäsningen som sker på ståltankar under hela tre veckor. Den långsamma jäsningen möjliggörs genom att hålla tankens temperatur kring 12°C. Vinet måste sedan hettas upp till 18°C för att den malolaktiska jäsningen ska kunna genomföras. Sedan 1998 genomför vinmakaren François Domi lyckade experiment med ekfat från Louis Jadot i Bourgogne. En annan spännande nyhet är closvinet Clos Saint Hilaire. En storslagen blanc de noirs gjord från 50-åriga vinstockar i Mareüil-sur-Aÿ. Husets filosofi går ut på att undvika oxidation till varje pris. Smaken ska i största möjliga mån komma från druvan själv och inte av sekundäraromer från vinifikationen. Billecart köper in 95% av sina druvor från 23 mycket fina vingårdar. De egna druvorna utgörs av Pinot Noir från hembyn. Man har kontrakt med flera respekterade odlare från Grand cru-byarna Avize, Cramant och Le Mesnil. Husets friska, fruktiga och eleganta stil fick mig i många år att tro att Billecarts champagner borde konsumeras som unga. Storheten ligger i att de trots sin tidiga och direkta charm utvecklas på ett makalöst vackert sätt i källaren. Att det lilla huset skulle ha gjort världens genom tiderna två främsta champagner skriver jag inte under på, men jag är övertygad om att 59:an hade vunnit Millennieprovningen även med en annan jurysammansättning än vår. Helt enkelt en perfekt champagne utan några svåra aromer. Det roliga är att huset gjort flera viner som håller i stort sett samma höga klass. Passa på att köpa viner från Billecart-Salmon innan de blir lika dyra som Krug! Tyvärr har berömmelsen gjort att de årgångslösa vinerna producerats i för stora mängder och släppts för tidigt. Detta har kostat dem en värdefull stjärna trots att årgångsvinerna är precis lika bra som alltid.

RICHARD JUHLIN OM VINET ‘ Kvaliteten har som bekant dalat betänkligt på standardchampagnerna, men på årgångsnivån verkar man lika seriös som alltid. Redan från start en av de mest imponerande champagnerna från årgången. Så charmig, fräsch och lyxigt upplyftande. ‘ RJP 90(94)

GLAS3 – JACQUESSON 2002 ’MILLÉSIME’

beställningssortimentet | nr 77195 | 669 kr

ÅRLIG PRODUKTION 350 00 flaskor per år BYN Dizy DRUVOR 57 PN 43CH

PRODUCENTEN Jacquesson var ett av de första champagnehusen när det grundades 1798 i Châlons-sur-Marne. Det tog inte lång tid innan man blev en av de mest berömda firmorna. Ryktet blev inte direkt sämre av att Napoleon i samband med ett besök hos firman skänkte Jacquesson guldmedalj för deras vackra källare. Främsta exportmarknad blev Amerika där man nyligen hittade gamla Jacquessonflaskor ombord på ett vrak vid namn Niantic. Redan 1867 sålde Jacquesson en miljon flaskor, men efter Adolphe Jacquessons död började en kraftig nedgång. Leon de Tassigny tog över 1920 och köpte de fina vingårdar man i dag äger i Avize, Aÿ, Dizy och Hautvillers. Kvaliteten blev ändå inte lika hög som under 1800-talet. Firman spelade länge andrafiolen ända tills Jean Chiquet 1974 köpte det anrika huset i Dizy. I dag drivs firman av hans två målmedvetna söner Laurent (vinmakaren) och Jean-Hervé (affärsmannen). När jag första gången mötte Jean-Hervé 1990 talade han om för mig att de siktade mot den allra högsta toppen. Alla nya investeringar gjordes med inrikning mot kvalitet. Andrapressningen såldes, andelen reservvin och ekfat ökades. Större mängd Grand cru-druvor köptes in. I dag börjar den kostsamma satsningen bära frukt. Standardchampagnen är strålande och har nu fått ett nummer för att särskilja de olika blandningarna. Prestigechampagnerna tillhör numera topparna varje år. Dessutom har man några av de äldsta kommersiellt tillgängliga champagnerna i sin D.T.-serie. På sikt kommer flera spännande monocruviner att lanseras, så håll ögonen öppna. Bröderna Chiquet ger sig inte innan de nått den allra högsta toppen. Jacquesson är ett av de allra intressantaste husen i dag och erbjuder fantastiskt bra värde för pengarna.

RICHARD JUHLIN OM VINET Ett underbart välkomponerat måltidsvin där ett uns av enchinacea fortfarande stör en smula. Trots knastertorr stil finns lager av varma kryddor, mörk choklad och pepparkaka. Aÿ och Mareuil anför tonen och Avize märks först i munnen med sin kola och strama mineralelegans. Sista årgången av detta legendariska vin kommer att vara saknad av många. RJP 91(95)

GLAS4 – ALFRED GRATIEN sa ’CUVÉE PARADIS’

tillfälliga sortimentet | nr 7578 | 599 kr

ÅRLIG PRODUKTION 175 00 flaskor per år URSPRUNG Epernay DRUVOR 15 PN 10 PM 75 CH

PRODUCENTEN Ett av de mest traditionella champagnehusen grundades i Épernay 1864. Samtliga viner jäser på små ekfat och reservvinerna lagras på stora ekfoudres. Den malolaktiska jäsningen undviks också. Den främsta anledningen till att Gratien inte gör lika stora champagner som Bollinger eller Krug, är att de inköpta druvorna inte alltid håller allra högsta klass, men man har förbättrat upptaget avsevärt på senare år. I dag utgörs 62% av druvmängden av Premier och Grand cru. Pinot Meunier utgör dessutom en överraskande stor del av blandningen. Vinerna som i dag görs av Jean-Pierre Jaeger son Nicolas Jaeger är dock mycket bra. Verkliga lagringschampagner fyllda med unga syror. 55:an är historisk, men huset vägrade att släppa till någon av sina tre kvarvarande buteljer till Millennieprovningen. Att lyckas nå upp till 94 poäng i den relativt svaga årgången 1997 är en bedrift.

RICHARD JUHLIN OM VINET Gratiens nya prestigechampagne är inte någon av de mest framstående. Fortfarande knuten doft, men vid luftning märks vanilj, kaprifol och viol. Smaken är lätt och elegant, inte alls hustypisk, men delikat. Mer mogen och koncentrerad på sistone med en mycket bra längd. Alltid en ren årgångschemapagne trots att det inte står på etiketten och 2005 är extremt lik Krug Grande Cuvée. RJP 91(94)

GLAS5 – BOLLINGER 2002 ’LA GRANDE ANNÉE’

tillfälliga sortimentet | nr 7579 | 849 kr

ÅRLIG PRODUKTION 2 100 00 flaskor per år BYN Aÿ DRUVOR 66PN 34 CH

PRODUCENTEN Joseph Bollinger hette tysken från Würtemberg som grundade detta anrika hus 1829. Fransmännen kallade honom för Jacques. Firmans stora arealer i de bästa Pinotbyarna köptes av hans söner Georges och Joseph. 1918 var det dags för nästa Jacques att ta över egendomen. Han blev borgmästare i Aÿ, men dog under den tyska ockupationen 47 år gammal. Den färgstarkaste personen i husets historia är hans änka Lily Bollinger, som från sin cykel höll ett vakande öga på varenda vinklase. Hennes rigorösa kvalitetssträvanden präglar fortfarande huset. I dag drivs Bollinger av Ghislain de Montgolfier och Michel Villedey som förfogar över 144 hektar, vilket täcker 70% av druvbehovet. Dagens vinmakare är den högt skattade Matthieu Kaufmann. Förutom husets exceptionella vingårdar, använder man också kostsamma vinifikationsmetoder. Alla årgångsviner jäser på små åldrade ekfat och filtreras aldrig. Man uppmuntrar inte den malolaktiska jäsningen som antagligen ändå inträffar rätt så sent i processen. Reservvinerna lagras under svagt tryck på magnumbuteljer. Bollinger gör den tyngsta och fylligaste champagnen av alla hus. Deras viner har alltid en rökig och hasselnötsdoftande komplexitet som är svårslagen. Årgångsvinet tillhör de bästa i området, men frågan är om inte det fantastiskt sällsynta vinet Vieilles Vignes Françaises, gjort på druvor från oympade Pinotstockar, når ännu högre höjder. Samtliga viner rekommenderas varmt.

RICHARD JUHLIN OM VINET Sedan årgång 1990 görs årgångsvinerna från Bollinger i en lite fruktigare mer persikodoftande stil med något mindre utpräglad rökighet och nötighet. Jag blev alltid mer imponerad initialt av den tidigare stilen, men det känns som skillnaderna jämnar ut sig med tiden. 2002 är väldigt fruktig och lite hal i nuläget, men jag är övertygad att fruktigheten kommer att läga sig och att vi får uppleva en djupare skönhet med tiden. RJP 90(94)

Eftersläckning? ….

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s