G.H. Mumm, Richard Juhlin, Richard Juhlin Champagne Club, vinmakare

lunch och kväll med Didier Mariotti

Dagen började med en champagnelunch med Didier Mariotti, chefsvinmakare på G.H. Mumm på Bistro Jarl.

Producer profile | G.H. Mumm | Mumm är ett av de absolut största champagnehusen. Man har ett speciellt stadigt grepp om den amerikanska marknaden, som verkligen älskar Cordon Rouge. 1827 grundades huset av två tyskar, Peter-Arnold de Mumm och M. Giesler. Mummfamiljen var då redan etablerad i Rhendalen men ville prova på det sprudlande franska vinet. Första världskriget blev speciellt problematiskt för Mumm på grund av ägarnas tyska härkomst. Under mellankrigstiden blev René Lalou den starke man som lyckades återupprätta Mumms namn. Efter andra världskriget expanderade firman enormt genom en hård satsning på exportmarknaden. Efter 1969 ägdes firman av kanadensiska Seagram. I juni -99 övergick det till »Hicks muse Tate & Fure investmentgrupp« för att året därpå köpas upp av Allied Domecq. I dag står Pernod Ricard vid rodret. Vinmakare är talangfulle Didier Mariotti. Mumm äger i dag 327 hektar med en snittrankning på höga 95%, men tre fjärdedelar köps in från betydligt enklare kommuner. Standardchampagnen har förbättrats dramatiskt på senare år. I likhet med många andra stora champagnehus gjorde Mumm sina främsta champagner på femtiotalet. 59 Rosé är magisk och den vita 55:an är ett mycket läckert och vitalt vin. 1998 R. Lalou visar att man satsar stort på ett återtåg bland de stora.

Efter lunchen hastade jag i väg till Richard Juhlin Champagne Club för att rodda inför kvällen.

KL 17:00 kom Didier ner och höll en intressant provning på följande:

G.H MUMM ‘MUMM de CRAMANT’ | Mgm | 00/00/100  ‘Ett vin gjort på tjusiga magnumbuteljer som jag älskar och ofta använder som aperitif hemma hos oss. Just på magnum kommer en skön ton av rostat bröd och en extra stark stenig mineralitet tillsammans med det alltid så mjuka och krämiga smörkolesmakande grundtonerna. Magnum buteljerna är sällsynta men klart överlägsna vanliga buteljer. Ung på magnum förvisso men oerhört vacker och elegant samt lätt identifierad.’ RJP 85(92)

G.H MUMM ‘CORDON ROUGE’  | Mgm | 45/25/30  ‘För några år sedan en anständig champagne, därefter ett djupt ras. Mede vinmakaren Dominique Demarville åter på väg åt rätt håll. Får se vad Didier Mariotti kan åstadkomma. Mjuk och kolasmakande med bra täthet och lite mjölkchokladaromer, men lite för mycket godis för att vara perfekt. Klart bättre på magnum.’ RJP 73(78)

G.H MUMM ‘ROSÉ’  N.V. | 60/18/22 ‘Det är möjligt att vinet i likhet med Mumms årgångsrosé förändras dramatiskt med lagring. Tidigare hade man problem med integreringen av det tillsatta rödvinet. Idag finns mer harmoni och balans genom en skön gräddig katalysator.’ RJP 68(73) RJP 88(93)

G.H MUMM ‘MILLÉSIME’ 2002 | 64/00/36 ‘Vällustig och oerhört populär med sin generösa mjuka charmerande stil under en stringent klassisk yta. Kola, choklad, vanilj, bullar och nybakt bröd. Söta aromer, men ändå ingen påtaglig känsla av dosagen. En ny fin stil av Mumm.’    

G.H MUMM ‘CUVÉE R. LALOU’ 1998 | magnum | 50/00/50  ‘Efter att ha varit försvunnet sedan 1985 återuppstår detta anrika märke i ny vacker skepnad. Det märks att man satsat hårt på att få till en supercuvée från de allra främsta lägena i Champagne. Avize och Cramant samt Verzy, Ambonnay och Bouzy för Pinot Noir. Alltihop från 7 lägen. Lagringen är nästan 9 år i källaren och stilen är vackert polerad och förförikt mjukt elegant. Doften skvallrar om vita persikor, lindblom, vanilj och karamell. Smaken är fantastiskt mjuk utan artt göra avkall på finess. En fullträff i förfinad form mot tidigare upplagor.’ RJP 92(95)

G.H MUMM ‘CUVÉE R. LALOU’ 1999 50/00/50  ‘Kanske inte riktigt lika imponerande som 98:an, men å andra sidan är det väldigt tidigt att sia om detta vackra vins framtidsutsikter. Mycket lovande och något renare och lättare än föregångaren..’ RJP 87(93)


Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s