bortamatch, champagne, Louis Roederer, Richard Juhlin, Richard Juhlin Champagne Club, Vinunic, Winefinder, WineFinders vinbutik

Louis Roederer at Berns …

Fick en inbjudan av Damien Motte , exportchef på Louis Roederer och Vinunic att vara med och prova lite nya årgångar som släpps i november’11 och februari’12. Startade dock kvällen med att ta ett glas på Cadierbaren på Grand Hôtel. Jag älskar verkligen att sitta i denna internationella miljö, som saknar motstycke i huvudstaden. Den andas lika mycket internationell flärd som lobby på The Savoy på The Strand i London, vip-loungen på Narita International i Tokyo, Terassen på Café Marly i Paris med bedårande utsikt över Louvren eller tidlösa med ultrasofistikerade Le Caveau 30 i Cannes… I glaset fick jag en 2000 POL ROGER ‘BRUT VINTAGE’  [60PN 40CH] TASTINGNOTE ‘Strålande maffig direkt. Kanske något mer rostat kaffe än vanligt. Tät klassisk lättdrucken solig Pol Roger som snabbt blivit min flickväns favoritchampagne.’ RJP 90(93).

Jag traskade den korta vägen över Blasieholmstorg och sneddade ner mot Berzelipark och Berns. På vägen fick jag tränga mig genom en enorm kö utan för Bukowskis, tydligen hade de vigning inför ‘höstens klassiska’.

Vid ankomst till lilla övre baren ovanför Berns Asiatiska, blev vi mottagna med ett glas 2005 LOUIS ROEDERER ‘BLANC de BLANCS’ [100CH] RJ TASTINGNOTE ‘Jag är inte helt säker på att fräschören är tillräcklig för att elegansen ska kunna bibehållas intakt vid lagring. En ganska fet och koncentrerad upplaga av detta vackra vin.’ RJP 87(92) Detta vin allokerades, som så många andra av Roederers champagner till den svenska marknaden. Enbart 60 flaskor letade sig hit. Vi ombads efter apértifen att ta plats i Spegelsalen för måltiden  som inleddes med den i dag mest lysande multivintagen i den medelfylliga krämiga skolan:  ‘BRUT PREMIER’.

FÖRSTA RÄTTEN: VARIATION PÅ OSTRON

sa LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’ på magnum [62PN 8PM 30CH] RJ TASTINGNOTE ‘Konstant lovordad standardchampagne med hög andel reservviner lagrade på stora ekfat. Fyra år i buteljen före degorgeringen, endast första pressningen. I flera år en äpplig, lagringsbar och hyfsat bra standardchampagne. I dag en Cristallik champagne med enastående finess. Helt fantastisk på magnum.’

ANDRA RÄTTEN: LITEN HUMMER SALLAD ASIANSTYLE

TREDJE RÄTTEN: RÖKT MARULK, MED BÖNTERRIN SMAKSATT MED CHORIZO OCH CRÈME FRAICHE

2005 LOUIS ROEDERER ‘MILLÉSIME’ [66PN 34CH] RJ TASTINGNOTE ‘Redan en riktig läckerbit med massvis av mjuk mörk söt charmig frukt och bakverkstoner.’ RJP 87(94)

2004 LOUIS ROEDERER ‘MILLÉSIME’ [66PN 34CH] RJ TASTINGNOTE ‘Krämig kola rund och fin. Klassisk Roederer med något mer kraft än vanligt kanske på grund av 40% ek.’ RJP 87(94)

2003 LOUIS ROEDERER ‘MILLÉSIME’ på magnum [60PN 40CH] RJ TASTINGNOTE ‘Först provad på magnum. Mycket fräsch och frisk med reduktiva magnumtoner. Känns mer som en 2002:a trots att viss generositet finns. Lätt nötig och kryddig stil. Lång frisk eftersmak av klassiskt Roederer-snitt.’ RJP 89(93)

2006 LOUIS ROEDERER ‘BRUT ROSÉ’ [70PN 30CH] TASTINGOTE ‘Kanske lite för kall och kräver tid i glaset. Bör nog prova om för att se hela påfågelstjärten. Elegant och raffinerad.’ RJP 85(92)

FJÄRDE RÄTTEN: KALVBRÄSS, ANKLEVERMONTERAD CURRYSÅS, FRITERADE RISBOLLAR

2004 LOUIS ROEDERER ‘CRISTAL’  [55PN 45CH] RJ TASTINGNOTE  ‘Jag är inte ensam om att undra över om inte vissa viner till prestigevinet Cristal lagrats i dessa fat. För det är just i Cristal man ibland kan upptäcka en nötig, oljig och vaniljsmakande fatlik karaktär. En förklaring till den kolaliknande mognadstonen kan också vara att man använder en stor del av de främsta äldre ekfatslagrade reservvinerna i dosagen. Cristal är i dag den mest eftersökta prestigechampagnen och har kanske det mest aptitretande utseendet av alla viner världen över. En ovaligt svårbedöd årgång. Väldigt blyg i dagsläget trots att de svaga toner som finns är av de mer öppna slaget.’ RJP 95(95)

2004 LOUIS ROEDERER ‘CRISTAL ROSÉ’ [60PN 40CH] RJ TASTINGNOTE ‘Cristal Rosé är inte bara den dyraste roséchampagnen. Den är också den klart bästa. I Sardiniens milda havsbris förförde detta vin som sig bör. Ytterliggare en exemplarisk Cristal Rosé. Den underbara Selosse Rosé framstod som rustik vid sidan om denna exceptionellt eleganta stilikon. Givetvis bör man vänta många år men dryckesglädjen är hänförande redan med toner av sockerpudrade crepes, marmelad, rostade mandlar till den omisskännliga grunden av vit choklad med färska jordgubbar och vispgrädde.’ RJP 94(97)

FEMTE RÄTTEN: CRÈME BRÛLÉ MED CITRONGRÄS, PANNACOTTA MED FIKON, PANNACOTTA MED JORDGUBBAR, SVARTVINBÄRSGELÉ

sa LOUIS ROEDERER ‘CARTE BLANCHE’ [62PN 8PM 30CH] RJ TASTINGNOTE’Alltid en av de bästa söta champagnerna. Rikare och mognare än Grand Vin Sec, vilket är bra eftersom den mogna, chokladiga Pinotaromen är det enda som orkar med att bära så hiskliga sockermängder.’ RJP 60(70).

Ps du vet väl att du kan köpa 2004 LOUIS ROEDERER ‘CRISTAL’  i Richard Juhlins Préstigelåda som säljs just nu i WineFinders vinbutik?

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s