Alfred Tesseron, Bordeaux, cabernet franc, cabernet sauvignon, entrécôte, garagevinerna, gastronomi, Graves, Haut-Bailly, Haut-Brion, Haut-Médoc, Hemmamatch, in bond, La Mission Haut-Brion, La Tour Haut-Brion, Laville Haut-Brion, merlot, Michel Rolland, Okategoriserade, Péssac-Léognan, Pontet-Canet

Bordeaux och grillad hängmörad entrecôte à la bordelaise, rödvinssås, schalottenlök, märg … …

Ibland är gastronomi inte speciellt svårt. Jag var sugen på grillat kött i stora stycken, hustrun var sugen på Bordeaux i ymniga klunkar.

Min favoritstyckningsdetalj måste vara entrécôte. Kärt barn har många namn! Entrécôten finns i serveringsformer från världens alla hörn. En extra tjock skiva för flera personer kallas på franska för ’Entrécôte double’ och lövtunna skivor ingår i Japans berömda sukiyaki. Jag och några kollegor satt dagen efter på ett båtdäck utanför Cape of Agullas i Sydafrika och funderade över svenskans i särklass fulaste ord! Uppsala-krögaren i gänget bidrog med det enda ordet som inte befinner sig rent biologiskt och fysiskt under bältet; kött. Jag är benägen att hålla med honom. Linguistiskt är detta ordet rent osmakligt att ta i sin mun. Men tack och lov döljer sig någonting mycket vackert rent smakmässigt bakom denna en smula vulgära benämning.

Entrécôten är en smakrikare styckningsdetalj än oxfilén och anses bära djurets finaste smak. En entrécôte består av tre muskler sammanhållna av smakrikt fett och bindhinnor. Portionsstekt entrécôte får till skillnad från helstekt en utpräglad brynt smak och till följd av den kortare tillagningstiden en fastare konsistens.

Att äta kött │ Kött är det väl inget fel på? Trots att det också snart börjar kännas politiskt laddat och inkorrekt så står jag för att jag är en enkel individ sprungen från grottmänniskorna som tycker om att tillaga stora stycken döda djur. Jag menar, hade man inte fått äta kött hade man inte kunnat dricka Bordeaux i samma utsträckning och då hade ju tillvaron varit betydligt fattigare. Kött är dessutom nyttigt vad folk än säger – undersökningar har nämligen visat att hjärnan krymper om man inte äter kött. Undersökningar har också visat att det är nyttigt med vin, som motverkar hjärt- & kärlsjukdomar så att därför bör jag ta mig ett glas till köttbiten i alla fall och eftersom vin bevisligen är bra för matsmältningen så kanske jag smälter kalorierna mycket fortare och kan ta ett litet glas till istället för dessert som jag har slutat med. Undersökningar har dessutom bevisat att man blir tjock av bröd och grönsaker så att om jag dessutom lägger av med den här löjliga Medelhavsdieten, skippar grönsaker, äter kött och dricker vin, är som folk och kämpar på gymmet så kommer jag troligtvis att gå ner i vikt, en hel del dessutom.

I GLASET1 – 2007 CHÂTEAU SÉNEJAC  [60CS 25M 14CF 1PV] 234 sek i WineFinders vinbutik.  2009:an finns till försäljning för 112 sek. Vinet säljes ‘In Bond’ vilket innebär att moms, alkoholskatt och frakt tillkommer när vinet levereras till dig. Levereras våren 2012.  Kan man inte vänta finns den ypperliga 2006:an i sortimentet just nu för 234 sek.

PRODUCENTEN En cru bougeoise supérieur i Haut-Médoc som ägs av familjen Rustmann. Sedan 2009 görs vinet tillsammans med Alfred Tesseron, magikern på Pontet-Canet. En internationell egendom i det lilla formatet. 1999 tog familjen Rustmann-Cordier (Talbot) över och resultatet visade sig genast genom selektivt uttag och nya idéer. Sénéjac gör traditionella, lagringsdugliga viner med djup färg och kraftiga tanniner. Sedan 1999 görs ett av de första ”garagevinerna” i Médoc här, Karolus som produceras i ca 500 lådor/år. Slottet är klassat som Cru Bourgeois Supérieur 1932. Totalt förfogar de över 25 ha och producerar ca 14 000 lådor/år.

TASTINGNOTE ‘Färgen är djupt purpurröd. En viss fatkontakt skänker ’Doften är generös och utvecklad med inslag av mörka plommon, kaffe, tobak, mineral och kryddor. Smaken bjuder på en rik frukt men också en frisk syra, mineral och markerade men mycket mogna tanniner. Eftersmaken är komplex och mycket lång med god frukt och fräschör. Ett strålande exempel på vad en mindre klassad terroir i Bordeaux kan ge.’

I GLASET2 – 2008 LES DEMOISELLE DE CHÂTEAU LARRIVET-HAUT-BRION

PRODUCENTEN En av de många Haut-Brion-egendomarna vars vingårdar finns i Pessac-Léognan, de nordligare vingårdarna i regionen Graves. Strax söder om Bordeaux är denna särskilda egendom skiljer sig markant från Haut-Brion, och de tillhörande La Mission Haut-Brion, Laville Haut-Brion och det numera nedlagda La Tour Haut-Brion (ingår i La Mission Haut-Brion från och med 2006 års årgång), som alla är grupperade under ledning av Jean-Philippe Delmas. Larrivet-Haut-Brion är inte bara administrativt olik de övriga utan även geografiskt, som ligger på en grusås jämsides med Château Haut-Bailly och Château La Louviere. Michel Rolland konsultar vinmakandet sedan ett par år tillbaka.

TASTINGNOTE ‘Tät mörk, nästan blåsvart kulör. Bouqueten är fylld av ceder, tobak, mjölkchoklad och cassis och blåbär. Smakar som chokladöverdragna svarta vinbär, med en doft som är portvinslik med mineral och Vahlronachoklad.

’In vino veritas
in aqua sanitas
in arte libertas’
Plinius

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s