Brunello di Montalcino, Chianti, Fast-food-för en gentleman ..., hianti Classico Riserva DOCG, Okategoriserade, sangiovese, Sangiovese Piccolo, Toscana

Fast-food-för en gentleman … bolognese & jupiters blod …

Rörde ihop en klassiker i går, en Bolognese med torhietti-pasta. Fast-food-för en gentleman …

I GLASET1 – startade upp med en Chianti, 2008 BORGO SCOPETO ‘CHIANTI CASSICO’ TASTINGNOTE  ‘Tokmörk i glaset! Rökig, söt körsbärsfrukt med toner av sötma dock stram. Mycket vackert sval och elegant smak: färska mörka bär tillsammans med en fin struktur; en mogen ryggrad av tanniner med bra grepp och medelfyllig kropp. Mycket förförande!’

Chinati | Toscana har som stora delar av Italien för övrigt genomgått en stor förvandling de senaste 10 åren. De urvattnade Chiantivinerna har nästa utrotats även subregionerna utanför Classico producerar nu ofta mycket bra viner. Chianti består av sju subregioner: Classico, Aretini, Pisane, Fiorentini, Montalbano, Senesi och Rufina. Classico och Rufina rankas högst därefter Fiorentini.

klassificering | Chianti Classico Riserva DOCG | Termen ‘Classico’ syftar på det gamla och ursprungliga området för framställning av Chianti. !1924 samlas en grupp på 33 vinmakare i Radda in Chianti och skapar ett konsortium, ’Consorzio per la Difesa del Vino tipico del Chianti e del suo marchio di origine’, och välja den svarta tuppen som sin symbol som en gång var en symbol för Chianti. Termen ”Chianti Classico” nämns första gången år 1932 när en ministerkommissionen beslutar att klassificera detta område tydligt och klart för att minska stora mängder falska Chianti som otillbörligen producerades i hela mellersta Italien.

druvor | 100 sangiovese | Druvan som ger det viktigaste bidraget till produktionen av Chianti Classico, mellan 80% till 100%. Denna mångfald används nu i alla de ledande D.O.C. och D.O.C.G. röda viner i centrala Italien. Druvan är extremt känslig för externa faktorer, såsom terräng och klimat. Det är dock ovanligt att hitta en druvsort som så troget tolkar jordmån där det växer och ändrar sitt lukt i enlighet med terrängskiftningana. Sandsten ger vinets blommiga doft, kalkrika jordar ger dofter av vilda bär och tufa eller vulkaniska jordar ger friska dofter av tobak. Men en doft av viol, är den karakteristiska och specifikatonen i Chianti Classico, som alltid är närvarande oavsett var vinrankorna växer.

Detta är verkligen den klassiska Toskanska druvan. Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är idag Italiens mest odlade blå druvsort och dominerar hela mellersta Italien. Druvan existerar i en rad olika skepnader, Sangiovese Piccolo och Grosso, Sangiovese Grosso står för kvalitet och Piccolo kvantitet. Av Sangiovese Grosso förekommer ett antal kloner (arter), mest kända är Brunello, Prognolo Gentile och Maremma. Sangiovese är en ytterst komplicerad druva att odla. Den mognar påtagligt sent och kan ge mycket stora skördar. Just maccerationen (jäsningsprocess då färgämnen och aromer utvinns urskalmassan) spelar en avgörande roll för Sangiovese-vinets kvalitet. I jakt på hög färgintensitet lakar alltför många producenter ut för mycket tannin. Idag pågår en utveckling som går ut på att hitta kloner som ger mjukare viner. Sangiovese-druvan känns igen på sin kärnighet samt dess karaktär av körsbär och piptobak.

I GLASET2 – fortsatte med en gammal klassiker 2006 FRESCOBALDI ‘CASTELGIOCONDO BRUNELLO di MONTALCINO’

BRUNELLO DI MONTALCINO Brunello di Montalcino är en klassisk appellation som hör hemma på varje seriös vinlista. Brunello di Montalcino är det ultimata enologiska uttrycket av en sekelgammal vintradition. Historskt är Brunello di Montalcino en direkt avkomma av den klassiska ”Vermiglio” som beskrevs minutiöst i de gamla krönikorna om kriget mellan Florens och Siena mellan 1200 och 1500. Som vin föddes Brunellon i mitten 17oo-talet. Genom att en grupp lokala odlare lokaliserade en klon av Sangiovese som gav ett mer lagringsdugligt vin av högre kvalitet än man tidigare känt till. Det är dock under de senaste 25 åren, då vinet upplyftes till DOCG-klassifikation (1980, det första vin i Italien som fick denna klass) som produktionen av ökat ur ett kvalitetsperspektiv.

TASTINGNOTE ‘Kvalitet och Elegans kanske kan sammanfatta årgång 2006. Stor, djup, Intensiv komplex doft av Kryddor, tobak, stall, örter, plommon och mörka bär. Smaken är fyllig och späckad med solmogen, mörk frukt, kraftiga tanniner och lång, lovande eftersmak. Fyllig smak, mycket frisk och med en imponerande tanninstruktur, inslag av mörka körsbär och örter.’

Lite skön gastronomi till viner av detta slag:

RIBOLLITA ALLE ERBE DELLA POVERACCIA (Soppa med vitt vin, selleri, morot, örter och klimp med ricotta och bladspenat)

GNOCCHI ALLA TOSCANA (Potatis gnocchi med lammfärs, tomat, vitlök, färsk rosmarin, Brunello och grovriven pecorino Roman)

COSTOLETTE DI AGNELLO ALLA CALABRESE (Lammkotlettrad med sky samt ragu på puylinser och lamm-salsiccia med grillad polenta, vitlök och rosmarin)

producenter att hålla utkik efter Chianti: Brancaia, Barone Ricasoli, Fontodi, Castello di Fonterutoli, Selvapiana, Fattoria Felsina, Castello di Bossi, Castello di Ama, Castello dei Rampolla Super-Tuscans: Giorgio Primo, Bibi Graetz (Testamatta och Soffocone di Vincigliata), Isole e Olena(Ceparello), Poggio Scalette(Il Carbonnaione), Avignonesi (50 & 50), Poliziano (Le Stanze), Castello dei Rampolla (Sammarco), Brancaia (Il Blu, Ilatraia) Brunello di Montalcino: Case Basse, Pertimali – Livio Sassetti, Col d’ Orcia, Ciacci Piccolomini Vino Nobile di Montepulciano: Poliziano Kalifornien: Seghesio

2008 BORGO SCOPETO ‘CHIANTI CASSICO’ finner du givetvis i WineFinders vinbutik just nu för 169 sek. Även 2006 FRESCOBALDI ‘CASTELGIOCONDO BRUNELLO di MONTALCINO’ finns tillgänglig i vinbutiken för 450 sek.

 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s