Beaune, Bourgogne, Côte-de-Beaune, champagne, Chouilly

hemmamatch: långkok och röd bourgogne …

Medan storkoket stod på spisen så snodde jag ihop en fin tortilla, med fina ägg, lök och pata negra. I glast? DEn mycket skickliga odlare i Chouilly: 1996 R & L LEGRAS ‘CUVÉE ST VINCENT’ [100CH] Husstatus erhöll man 1973. Den oklanderligt skötta firman äger i dag 21 hektar i Chouillys allra finaste vingårdar. Den på alla sätt store Monsieur Barbier driver mönsterfirman med en lyckad blandning av moderna och traditionella vinifikationsmetoder. Trots att vinerna genomgår malolaktisk jäsning bibehåller de en mycket hög livskraftig syra i decennier. Legras är huschampagne på flera av Frankrikes trestjärniga krogar och måste räknas till de yppersta producenterna i hela Champagne. I årgången 2000 känner jag för ovanlighetens skull ingen kvalitetsskillnad mellan årgångsvinet och prestigechampagnen. 2002 är fantastiskt njutbar från start. Ändå är det betydligt bättre att hålla fingrarna i styr och vänta in den djupa skönhet som de grånande tinningarna kommer att ge denna karaktärsfulla personlighet.

TASTINGNOTE ‘Mycket lovande och fokuserad med en mer rostad stil än vanligt. Tuff syra. Väldigt bred och fin på magnum med en adderad gräddighet. Fantastisk utveckling och kanske en av de riktigt stora 96:orna. Monsieur Barbier med son vet verkligen vad det håller på med!’ RJP 94(96)

Ni som brukar läsa min blogg vet att jag alltid sjunger den röda Bourgognens lov när det gäller husmanskost. Idag körde jag storkok: svärmors finska köttfärssoppa med morötter, mandelpotatis, rotcelleri, kolrot och massor med dill!

I GLASET2 – 2009 JOSEPH DROUHIN ‘SAVIGNY-LES-BEAUNE clos des godeaux’ [100PN] APPELATIONEN I början av floddalen Rhoin, 6 kilometer nordväst om Beaune ligger Savigny, som är en av de största kommunerna i Côte-de-Beaune med sina 383 hektar. Byn har en gammal stolt historia som går tillbaks ända till Gallo-Romansk tid, då byn var känd under namnet Saviniaco. Under modern tid har byn gjort sig känd som den plats där den första traktorn för vitikulturellt bruk konstruerades i Savigny, detta var under mitten av 1800-talet. Som en direkt konsekvens av detta så blev vingårdarna i Savigny de första att planteras i räta rader så att man kom fram med traktorn. Det finns 22 1er cru-lägen i byn.

TASTINGNOTE ‘Pinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Savigny ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner. Dessa är kanske de lättaste och mest delikata i hela Côte de Beaune, detta beror delvis på det tunnare skiktet av lera och större del kalksten vi finner i jorden. Knivskarp, skön och stram, full av vitaminer och välgörande substanser. Denna version är sensuell och slank intill obscenitet.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s