ANDREW MURRAY ’BIEN NACIDO SYRAH’ 2001, BERINGER ‘MERLOT BANCROFT RANCH’ 2004, cabernat sauvignon, Cheval Blanc, Dominus Estate, Dry Creek Valley, Grenache, Napa Valley, Okategoriserade, Oregon, Santa Barbara County, Sonoma County, WineFinders vinbutik

sideways on a monday …

En snötung måndag i december? Vad göra? Filmkväll? Vi samlade 40 pers på vinklubben och körde ‘Sideways and wines!’ 

Sideways är en dramakomedi från 2004 skriven av Jim Taylor och Alexander Payne och regisserad av Payne. Omskriven från Rex Picketts roman med samma namn, Sideways följer två fyrtioåriga män, spelad av Paul Giamatti och Thomas Haden Church, som åker på en veckas road-trip till Santa Barbara County Wine Country. Payne och Taylor vann flera priser för sina filmmanus. Giamatti och Church, samt skådespelerskor Virginia Madsen och Sandra Oh, spelar lokala kvinnor som blir involverad romantiskt med männen.

PLOT Miles Raymond (Paul Giamatti) är en misslyckad författare, en vin-aficionado, och en deprimerad mellanstadielärare som bor i San Diego som tar sin skådespelande vän och rumskamrat från college, Jack Cole (Thomas Haden Church), var det road trip genom Santa Barbara County Wine Country innan dennes bröllop. Miles vill koppla av och leva väl. Jack vill dock ha en sista sexuella utsvävning. Under resan möter männen Maya (Virginia Madsen, jag tycker om att hon är namne med Dalla Valle’s cabernat sauvignon och franc-blend, Maya), en servitris på Miles favoritrestaurang, The Hitching Post och hennes vän, Stephanie (Sandra Oh), en anställd på en lokal vingård. De arrangerar en dubbel-date utan att avslöja att Jack ska gifta sig. Jack har årets affär med Stephanie medan Miles försöker få till det med Maya.

Maya får reda på att Jack ska gifta sig och berättar detta för Stephanie, som anfaller Jack, och bryter hans näsa. Miles blir full på ett av vibnerierna, och Jack får ihop det med en annan kvinna. Att förklara en bruten näsa för sin brud blir för mycket för Jack, som kraschar Miles bil in i ett träd. Vid bröllopet förstår Miles att hans ex-fru aldrig kommer att återvända till honom. Ensam, dricker han upp sitt ikonvin, en 1961 Château Cheval Blanc. Senare får Miles ett meddelande från Maya, som säger att hon uppskattade hans manuskript och uppmanar honom att besöka henne. Den sista scenen i filmen visar Miles tillbaka i Santa Ynez, knackandes på Mayas dörr.

SIDEWAYS – THE WINES

VIN1 – på Miles favoritrestaurang The Hitching Post dricker de THE HITCHING POST ’BIEN NACIDO PINOT NOIR’. Miles beskriver nya årgången som

’thighter than a nuns ass, but good concentration’.

Jag serverade WEST ‘CABERNET SAUVIGNON RESERVE’ 2006 URSPRUNG Dry Creek Valley, Sonoma County PRODUCENTEN Denna svenskägda egendom drivs av den trevliga familjen Åkerlind Bonde (vi rekommenderar ett besök!). M! an har kallat vingården för West eftersom druvorna växer på en av de västligaste växtplatserna i Dry Creek Valley, Sonoma County. Alla druvor handplockas och sorteras för högsta möjliga kvalitet. Vinmakaren Phyllis Zouzounis har mer än 25 års erfarenhet och producerar fantastiska viner av druvorna Cabernet Sauvignon, Viognier och Chardonnay. Du finner vinerna från West Wines på några av Sveriges bästa restauranger; t ex Pontus, Mathias Dahlgren, Oaxen, Operakällaren i Stockholm och Basement/Sjömagasinet i Göteborg. !På Nobelbanketten 2010 serverades West 2005 till huvudrätten. DRUVOR 100 CS VINET Ny årgång av förra årets Nobelvin!! TASTINGNOTE ‘En väldigt pigg och druvtypisk Cabernet Sauvignon som oblygt vittnar om sitt ursprung med full tydlighet. !Fint balanserad med läckert varma och mogna toner av mörka bär där plommon och svarta vinbär dominerar. V! inet är väldigt harmoniskt med underbar balans, fin syra och perfekt avvägd ek. Fullt njutbart idag efter en stunds dekantering, men var väl förvissad om att det kommer att utvecklas väl de närmsta åren vid gynnsamma lagringsförhållanden.’   Finns tillgänlig just nu aktuell i WineFinders vinbutik för 319 sek. 

VIN2 – Innan Miles och Jack skall träffa maya och Christina på på restauranten Los Olivos håller Jack ett förmaningstal för Miles; ‘om de vill drick merlot så dricker vi merlot’.varpå Miles replikerar; ‘I’m not fucking drinking merlot!!!’ BERINGER ‘MERLOT BANCROFT RANCH’ 2004 URSPRUNG Howell Mountain, Napa Valley PRODUCENTEN Tysken Jacob Beringer flyttade till USA 1868 och i Napa Valley i Kalifornien fann han en jordmån som påminde honom om hemtrakterna i Rhendalen, stenig och väldränerad. Tillsammans med sin bror köpte Jacob Beringer mark i dalen 1875 och började därefter att producera premium viner. Året därpå grundades Beringer Winery. DRUVOR 100 Merlot. VINET Ett av Kaliforniens bästa merlotviner. TASTINGNOTE ‘Det kommer från magert steniga vulkaniska jordar högt uppe i Howell Mountain, och bjuder alltid på en intensiv, mörk och tät bärfrukt och massiva tanniner som medger en lagring på minst 15 år, men snarare 25 år.’  Just nu finns det inte ngn Beringer i vinbutiken men det fins sex årgångar av det legendariska vinet Dominus Estate.

VIN3 – På efterfesten hos Christina går Miles och Maya ut och sätter sig på verandan med var sitt glas ANDREW MURRAY ’BIEN NACIDO SYRAH’ 2001. Maya undrar; ‘varför han är så besatt av pinot noir. (se klippet) Därefter frågan Miles: ’varför är du intresserad av vin?’ Maya svarar:

’jag upptäckte att jag hade en känslig gom. Ju mer jag drack, desto mer gillade jag tankarna som kom. Jag gillar att tänka på vinets liv. Att det är något levande. Jag gillar att tänka på vad som hände det året druvorna växte. Hur solen sken, om det regnade… Jag tänker på alla som skördade druvorna. Är det ett gammalt vin, så är det säkert många som är döda nu. Jag gillar att vin utvecklas hela tiden. Ett vin smakar annorlunda beroende på vilken dag som det öppnas. Ett vin är faktiskt levande. Det utvecklas hela tiden och blir mer komplext. Fram tills den når sin peak, precis som din 61:a Cheval blanc. Sen inleds dess stadiga meedn oundvikliga nedgång. Och det smakar så jävla gott!’

Här serverade jag: LEMELSONS VINEYARDS ‘PINOT NOIR SIX VINEYARDS’ 2008 URSPRUNG Willamette Valley, Oregon PRODUCENTEN Eric Lemelson startade detta projekt 1997 och med hjälp av ett duktigt team med arkitetkter och vinmakare så stod vingården helt klar 1999. Eric Lemelson är kompromisslös och valt att arbeta helt organiskt från starten. DRUVOR 100 PN VINGÅRDAR Anmärkningsvärt nog så ljuger namnet på etiketten. Druvorna kommer inte från sex olika växtplatser utan från 8!? VINET Till skillnad från Thea ́s Selection så kommer druvorna från Six Vineyards från både Lemelsons egna odlingar samt från en rad kontrakterade odlare i Willamette Valley. Anmärkningsvärt nog så ljuger namnet på etiketten. Druvorna kommer inte från sex olika växtplatser utan från 8!? Strunt i det för vinet smakar mycket bra i en fruktdriven stil med solmogna jordgubbar och vanilj från eken. Vinet har en oerhörd elegans med sin fina syra och rena frukt. Vinet har vilat i 16 månader på franska fat där knappt hälften var nya. TASTINGNOTE ‘Fängslande dofter av svarta körsbär, jordgubbar och hallon med en touch av muskot och kryddnejlika. Smak av tranbär, torkad salvia, vanilj, kryddnejlika och hallon kombineras elegant med en touch av ek.’ Finns tillgänlig just nu aktuell i WineFinders vinbutik för 263 sek. 

VIN4 – i slutet av filmen ringer Miles sin förläggare som utan omsvep meddelar honom att hans 1000sidors-novell blivit refuserad. Miles ångar tillbaka till provningsrummet på Fress Canyon, hitte-på-namn för Fess Parker, varpå en numer klassisk scen utspelar sig. Jag tänker osökt på Michael Douglas frukostbeställning i Falling Down ... allt jag kan säga är att denna scen inte innehåller vare sig skjutjärn eller burgare, men är sinnesjukt rolig för oss vindrickare …. Jag valde att servera FESS PARKER ‘THE BIG EASY’ 2008 URSPRUNG Santa Barbara County PRODUCENTEN Skådespelare Fess Parker i Santa Barbara i Kalifornien har av många kallats ’an american icon’. Hans porträttering av pionjären Davy Crockett och Daniel Boone påverkade miljontals unga tittare i slutet av 1950-och 60-talen. 1987 köpte Fess Parker ett 714 acres stor ranch 35 miles norr om Santa Barbara i Santa Ynez Valley, där han genast satte igång att planera och bygga Fess Parkers Winery & Vineyard. Hans son, Eli (Fess III), är ordförande i styrelsen. Hans dotter, Ashley, är vice VD. Parkers fått flera utmärkelser för att tillverka några av regionens finaste viner DRUVOR 92% syrah, 8 grenache. VINGÅRDAR Camp 4 Vineyard VINET Lagrat 22 månader på 40% nya ekfat från USA och Frankrike. Med Big Easy ville Fess parker hedra en av deras favoritstäder, ett kulinariskt Mecka och stor anhängare av deras viner, New Orleans. Tillverkas av frukt från Camp 4 Vineyard som numer även innehåller innehåller andra druvsorter Syrah. TASTINGNOTE ‘Delikat doft med bäriga toner av körsbär och plommon som övergår i läder, kaffe och choklad. Ovanpå allt detta ligger en härlig örtighet. Smaken är elegant med härligt avrundade tanniner. Plommon, körsbär och svarta vinbär som rundas av med rostat kaffe, kakao, läder och choklad.’ Finns tillgänlig just nu aktuell i WineFinders vinbutik för 246 sek. 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s