Bollinger, Bonnaire, Bonnaire-Bouquemont, champagne, champagne på glas, chardonnay, Clos du Mesnil, Cramant, Cuis, cuvée préstige, Diebolt-Vallois, Epernay, Fleur de Passion, Grande Année, Hasselbacken, La Grande Année, Le Mesnil, Nobel-bubbel, pinot noir, R.D., VEUVE FOURNY

bortamatch, hemmamatch & ‘the game of efterfest’ …

Samlade vännerna på ön för en ‘christmas battle’ på Hasselbacken (ja, jag vet var där på tredje advent också, men varför sabba ett vinnande koncept?!). Ville inte avsluta kvällen så vi bjöd in vännerna Piotr, Vanessa, MBx2, MSx2 och en drös med barn till ‘the game of efterfest’ …

I första glaset hällde jag upp årets Nobel-bubbel från Monique och Charles Fourny gör i dag läckra champagner från sina 6,5 hektar i byn Vertus. Biodynamiskt jordbruk, gamla stockar och ekfat är nyckeln till deras snabba framgång. De ekiga och ultraseriösa vinerna från Clos Notre Dame behöver tid på sig!  VEUVE FOURNY ‘GRANDE RÉSERVE’ [20PN 80CH] TASTINGNOTE ‘Ren Chardonnay med fin mineral och citrustoner. En champagne som snabbt tar slut i glaset! Riktigt komplex och koncentrerad.’ RJ 74(78)

Om den första flaskan var uppvärmning till vad som skulle komma så byttes den första mot en asmula mer elegans; DIEBOLT-VALLOIS ‘BLANC de BLANCS’ [100CH] TASTINGNOTE ‘Gjord av fina Grand cru-druvor med stor del Epernay och Cuis i grunden och antagligen väldigt lagringsbar, men alldeles för ung och päronsmakande när den kommer ut på marknaden.’ RJ 78(86)

RICHARD OM DIEBOLT-VALLOIS Jacques Diebolt och hans familj är några av de trevligaste människor man kan möta i Champagne. Att de producerar Chardonnayviner i absolut världsklass gör ju inte direkt saken sämre. Flera producenter i byn gör oerhört njutbara champagner, men personligen tycker jag att Diebolt tillför byn ytterligare en dimension, speciellt med de viner som inte genomgått malolaktisk jäsning och som skördats från de 65-åriga stockarna i Les Pimonts eller Les Buzons. Det finns då ett tankeväckande djup som påminner om Le Mesnil, kombinerat med Cramants krämiga struktur. Tråkigt nog är efterfrågan på Diebolts viner så stor att de tvingas sälja champagnen alldeles för tidigt. Diebolt var i stort sett okända innan de blev utnämnda till 1992 års champagneproducent av tidningen Gault Millau, sedan dess slåss världens konnässörer om de sällsynta flaskorna. Jacques senaste påfund Fleur de Passion tillhör de främsta unga champagner jag provat och 61:an och 53:an är redan legendariska. Fruktansvärt nära fem stjärnor eftersom allt Diebolt gör är perfekt i sin stil. 2002 Fleur de Passion kommer att bli legendarisk.

Nästa flaska kom faktiskt från samma by: Cramant. BONNAIRE ‘BLANC de BLANCS’ 2004 [100CH] TASTINGNOTE ‘Det här är ett sådant där ”ljusgröna björkmusöronsvin”. Vad menar jag med det? Jo om ni läst en gammal beskrivning av ung Clos du Mesnil så minns ni att jag ställde frågan om när björkarna är som vackrast……Jag tror ni greppade poängen. Bonnaires 04 är förvisso generande nyförlöst, men ack så vacker i sin spröda vårskrud.’ RJ 89(93)

RICHARD OM BONNAIRE Cramants största enskilde producent hette ursprungligen Bonnaire-Bouquemont. I fyra decennier har Bonnaire försett oss med några av de krämigaste Chardonnayviner världen skådat. Sedan några år tillbaka har Jean-Louis Bonnaire flyttat ner kontor och mottagningsrum till den hypermoderna anläggningen mitt bland byns vinrankor. Han äger några av Cramants bästa lägen. Druvorna härifrån går alltid till årgångsvinet eller Cuvée Prestige. Just dessa viner hör till områdets riktiga charmörer, om man ger dem ca tio års lagring. Den malolaktiska jäsningen genomförs och vinerna får därigenom en smörig mogen karaktär redan i ungdomen, men syran är alltid mycket hög och lyfter fram vinerna till en exotisk rikedom i medelåldern och en nötig storslagen fyllighet vid full mognad. Bonnaire gör skolboks-Cramant för sensualisten. Min privata källare kryllar av Bonnaire!

Let’s go out with a bang! Mer tyngd och komplexitet efterfrågades … ur magnumbutelj serverades BOLLINGER ‘GRANDE ANNÉE’ 1995 [61 PN 39CH] TASTINGNOTE ‘I samband med att jag skulle proväta en tiorättersmeny på Pontus in the Green House valde jag att ställa upp 1990 R.D. och Grande Année 1995 till alla rätterna. Det var knappast förvånade att de bägge två lyste som vackra stjärnor tillsammans med Pontus glimrande anrättningar. Till tryffelrisotton och kalvbrässen på potatisplättar à la Georges Blanc passade den mäktiga fylligheten i 90:an bättre. På egen hand och till de övriga åtta rätterna briljerade denna makalöst vackra och subtila champagne. Vinet är underbart direkt vid lanseringen med en sällan skådad citruselegant frukt av superb Chardonnay kombinerat med en Kruglik ekig komplexitet. Detta är knappast någon av de mest monumentala årgångarna Bollinger gjort, men absolut en av de mest njutbara och sofistikerade.’ RJ 95(96)

RICHARD OM GRANDE ANNÉE (’85-’96) ELLER LA GRANDE ANNÉE (’97-’02):  Bollinger gör den tyngsta och fylligaste champagnen av alla hus. Deras viner har alltid en rökig och hasselnötsdoftande komplexitet som är svårslagen. Årgångsvinet tillhör de bästa i området. Detta är vad Bollinger handlar om. Sedan årgång 1990 görs årgångsvinerna från Bollinger i en lite fruktigare mer persikodoftande stil med något mindre utpräglad rökighet och nötighet. Jag hoppas inte det är en trend att göra årgångsvinet med mer och mer Chardonnay. Det känns oerhört viktigt att champagnevärlden har kvar sin starkaste Pinotutpost!

Well, vännerna gick hem med snöflingorna virvlande kring benen i arla morgonstund … hoppas att jag hjälpte dem att finna en rätta julkänslan till slut …

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s